Önkéntesen Terézváros tisztaságáért

Terézváros önkormányzata is csatlakozott a TeSzedd országos hulladékgyűjtő programhoz március 22-én, péntek délután.

Immár nyolcadik éve kapcsolódhatnak be az önkéntesek a TeSzedd – Önkéntesen a tiszta Magyarországért szemétgyűjtő mozgalomba. Az idén először egy hétig tart az országos akció, amelyhez már több mint 240 ezren csatlakoztak a regisztrációjukkal a szelektalok.hu honlapon, így a többi között a terézvárosi önkormányzat és polgármesteri hivatal dolgozói is.

 

 

Terézváros jegyzője, dr. Mogyorósi Sándor is részt vett az önkéntes munkában

 

A pénteki napsütéses időben közel 50 fő gyűjtötte a szemetet Belső-Terézvárosban. Tizenegy körzetre bontották egymás között a területet, így 3-4 önkéntes jutott egy-egy csapatba. Segítségükre voltak a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. munkatársai is.

 

Induláskor Bundula Csaba alpolgármester köszöntötte a vállalkozó szellemű munkatársakat, majd dr. Németh Marianna, a városüzemeltetési osztály vezetője kiosztotta az eszközöket: kesztyűket, szemeteszsákokat, söprűket és lapátokat, valamint ez évben elsőként csipeszeket is, amelyek hatékonyak a csikkek felszedésében. A munka közben kiderült ugyanis, hogy ebből van a legtöbb szétszórva a terézvárosi utcákon.

 

 

A polgármesteri hivatal munkatársai a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. dolgozóival együtt takarítottak

 

Szőke Zoltán, a Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az akció kapcsán elmondta, hogy a cég munkatársai az év minden napján takarítják főként a belső területeket, kézi és gépi erővel egyaránt, ami az önkormányzatnak közel 200 millió forintba kerül. Már több mint 10 gép is rendelkezésre áll, utcai porszívók és nagy nyomású mosógépek is segítenek a kerület rendben tartásában.

 

Papp László alpolgármester a Hunyadi téren gyűjtötte a szemetet, és meglepődve tapasztalta, hogy az önkormányzat mindennapos erőfeszítései ellenére mennyi hulladék hever az utcán. A játszótér mellett találtak üres üveget, CD-borítót és eldobott cumit is. Elmondta, hogy a terézvárosi önkormányzat vezetése minden évben újabb takarítógépet szerez be, hogy kiegészítse az amúgy hiánnyal küzdő emberi erőforrást, ezzel is segítve a köztisztasággal foglalkozó cég munkáját.

 

A szemétszedési akció után az idén több mint 15 zsák hulladék gyűlt össze.

 

Metzger Éva alkalmazott (Terézvárosi Foglalkoztatást Elősegítő Nonprofit Kft.)

Hetedik éve dolgozom a cégnél és végzem ezt a nem könnyű feladatot, hiszen ki vagyunk téve az időjárásnak. Mindennap van feladat, a legtöbb szemét a Nagymező utca környékén keletkezik, hiszen itt rengeteg vendéglátóhely van. A turisták sajnos még kevésbé vigyáznak a környezetükre és eldobálják az üres üveget.

Szabó Dezsőné Elvira nyugdíjas

Örülök az önkormányzat minden ilyen akciójának és annak, hogy rendben tartják a közterületeket. Ha tehetem, kilátogatok a Hunyadi térre és boldog vagyok, mert idén már kiültették a csodaszép nárciszokat is! Sajnálattal tölt el azonban, hogy az emberek nem vigyáznak a környezetükre. Az volna a jó, ha a szemét egyenesen a kukába kerülne.