Önkénteseknek játszottak a színészek

A koronavírus-járvány alatt segítőket látta vendégül a Hatszín Teátrum egyik előadásán a terézvárosi önkormányzat. Az alkalom egyúttal a színháznak nyújtott támogatás jegyében jött létre.

A terézvárosi önkormányzat intézményeiben dolgozóknak, illetve a kerületben tevékenykedő önkénteseknek játszottak szeptember 2-án este a Hatszín Teátrum művészei. A pandémia sok gonddal, fáradtsággal járó időszaka után jól jött a humorban bővelkedő előadás, a S.Ö.R. (Shakespeare Összes Rövidítve). A művészek, Gáspár András, Kálid Artúr és Kálloy Molnár Péter, maguk is különleges izgalommal léptek a színpadra, ugyanis a járvány miatt jó ideje nem tudták már színre vinni a több mint két évtizede futó színdarabot.

 

 

A közönség soraiban egészségügyi, szociális dolgozók, pedagógusok és önkéntesek voltak
 

 

Nagyon komoly segítség

 

Az előadás a köszönet mellett annak jegyében jött létre, hogy Terézváros önkormányzata a maga eszközeivel a kerületben működő és a járvány miatt nehéz helyzetbe került színházakat is támogatja. Közös érdek, hogy a kulturális intézmények is átvészeljék ezt a nehéz időszakot, ezért tenni kell. A képviselő-testület tavaly döntött három kerületi kulturális intézményt támogatásáról. A Független Színházművészeti Alapítvány és a Centrál Színház bérletidíj-kedvezményben részesült, a Hatszín Teátrumtól pedig két előadást vásárolt meg az önkormányzat.

 

„ Nagyon komoly segítséget jelentett számunkra az önkormányzat támogatása, hiszen magánszínház vagyunk és a hónapokig tartó bezárás óriási bevételkiesést okozott. Mi nagyon fontosnak tartjuk az együttműködést főleg egy olyan kerületben, ahol ilyen sok kulturális intézmény van, A pandémia alatt is igyekeztünk eljutni a közönséghez, például pályázatot írtunk ki a színházban megvalósuló professzionális stream előadások biztosítására azzal a céllal, hogy segítsük azokat a független társulatokat, amelyeknek nincs lehetőségük online bemutatót tartani. Az igazi öröm mégis az volt, amikor visszatérhetett a közönség. Az első bemutatóra a pandémia kitörése óta júniusban került sor és szeptember 10-én lesz a következő” – mondta el bizakodóan Katz Petra, a Hatszín Teátrum igazgatója.

 

 

Miyazaki Jun alpolgármester és dr. Oláh Lajos országgyűlési képviselő köszönetet mondott a segítőknek

 

 

Igazi csapatmunka volt

 

A rekeszizmokat próbára tévő, egyfelvonásos előadás előtt Miyazaki Jun, humánügyekért felelős alpolgármester arra emlékeztetett, hogy másfél évvel ezelőtt egyik pillanatról a másikra szakadt a nyakunkba a koronavírus okozta baj és pillanatok alatt kellett újraszervezni az életünket. „Meg kellett oldani egyebek mellett a terézvárosi idősek, vagy éppen a rászoruló diákok ellátását. A súlyos helyzet példátlan kerületi összefogást eredményezett a lakosság, az intézmények és az önkéntesek részvételével, de idén tavasszal is sokan segítették az oltás és a lakossági tesztelés lebonyolítását a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatnál. Igazi csapatmunkának lehettek tanúi a terézvárosiak, az ő nevükben köszönöm az önök munkáját!” – fejezte ki háláját az alpolgármester a nézőtéren ülő önkénteseknek, pedagógusoknak, egészségügyi és szociális dolgozóknak.

 

Terézváros országgyűlési képviselője, dr. Oláh Lajos szintén mondott köszönetet a jelenlévőknek: „Önök közül sokan munkahelyükön, de túlórázva, sokan pedig társadalmi munkában segítettek túlélni azt a szituációt, amire nem volt korábban példa. Hogy ilyen sok embernek legyen szüksége segítségre, azt még nem éltük meg.” A köszönet mellett a politikus egy kérést is intézett a jelenlévőkhöz, még pedig azt, hogy az esetleges negyedik járványhullámában is tegyék azt, amit eddig, segítsenek – hiszen nélkülük nagy bajban lettünk volna az első három hullám idején is.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/képszerk.hu