Ők a Speciális Filmszemle legjobbjai

Véget ért a fogyatékkal élők filmes megmérettetése, azaz a Speciális Filmszemle – az E10 színháztermében 1 közönségdíjat, 4 dicsérő oklevelet, 7 különdíjat és 10 pénzdíjazású nagydíjat adott át a zsűri a legjobb alkotások készítőinek. Az abszolút fődíjat független kategóriában megosztva adták ki egy indiai és egy egyiptomi kisfilmért, a szemle speciális Nagydíjasa pedig a tavalyi győztes, a Bánhalmai Filmes Csoport lett – ismét egy gyurmaanimációs filmmel, a Találkozásokkal.
A filmszemle zsűrije és az egyik résztvevő

Idén 50 országból közel 260 alkotással neveztek profi és speciális filmesek a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület immár 7. alkalommal megrendezett filmszemléjére – az előzsűrizés után majd’ 90 film került a versenyprogramba.

A most először 3 napos rendezvény díjátadóján az egyik zsűritag, Kulcsár Tamás rendező, a Metropolitan Egyetem tanára meg is jegyezte, kicsit aggódtak, mi lesz a magyar filmmel egy ilyen nívós, nemzetközi mezőnyben, de ahogy fogalmazott: „csak annyi történt, hogy a helyére került”.

 

 

Kulcsár Tamás zsűritag

 

 

A terézvárosi önkormányzatot a díjátadón Miyazaki Jun humán ügyekért felelős alpolgármester képviselte – arra hívta fel a figyelmet, hogy ez a filmszemle valójában „…nem egy speciális program, hanem olyan profi művészeti fesztivál, amelyre minőségi műveket küldenek be a résztvevők. A rajzok és filmek egyszerre közvetítik azt az üzenetet, hogy egy fogyatékkal élő ember is tud olyan értéket teremteni a művészetben, a munkában és a mindennapi életben is, mint bármelyik ép társa. Alkotásaik saját jogon tekinthetők önálló alkotásoknak.” Beszédében megerősítette az önkormányzat abbéli szándékát – amiről Soproni Tamás polgármester a rendezvény előtti sajtótájékoztatón már szólt –, hogy a speciális juttatások, kedvezmények, ajándékok körét a kerületben élő rászorulókon és nyugdíjasokon kívül szeretnék a fogyatékkal élőkre is kiterjeszteni. Az alpolgármester két díjat is átadott: a szemle Együtt közösségi nagydíját nyújtotta át speciális kategóriában a Virusírtók című film alkotóinak, azaz a Mozgásjavító Filmműhely két diákjának, valamint ő gratulált elsőként a szemle speciális Nagydíjasainak, a Bánhalmai Filmes Csoportnak is.

 

 

Miyazaki Jun a Vírusirtók alkotóival

 

 

Nagydíjak független (fogyatékkal élőkről készített filmek) és speciális (fogyatékkal élő alkotók által készített filmek) kategóriákban:

 

Az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és a Gyógypedagógiai Fejlesztésért Alapítvány a Virusírtók című film alkotóit az „Egymástól tanulunk” díjjal jutalmazta, míg a fogyatékosság legméltóbb ábrázolásáért járó „Méltóság-díjat” a Nem volt igazi szerelem című alkotás készítőinek adta.

 

Az Együtt közösségi nagydíjban független (profi) kategóriában egy brit mű, a Tom Lightfoot titkos élete részesült, melyet egy angol Down-közösség, az Arty Party színészei készítettek; a speciális kategóriát pedig, ahogy korábban is írtuk a Vírusirtók nyerte.

 

Arcaink nagydíjban függetlenként a Vaidehi című indiai film, spéci kategóriában pedig az Időtlen című hazai alkotás részesült.

 

Aranyszárny nagydíjat a Fél lélegzet című alkotás rendezői változata kapott, speciális kategóriában pedig az animációt élőszereplős játékkal vegyítő Pandémia bizonyult a legjobbnak.

 

A szemle abszolút Nagydíját (nagy kezdőbetűvel) a profik közül ketten is kiérdemelték: az indiai Igaz szívek, valamint az egyiptomi Rawhya menedéke megosztva nyerték a Magyar Speciális Filmszemlét. A spéci kategória győztese pedig a tavalyi első helyezett Bánhalmai Filmes Csoport lett, akik idén ismét egy kedves gyurmaanimációs filmmel neveztek.

 

 

A Nagydíjas Bánhalmai Filmes Csoport

 

Gratulálunk minden díjazottnak és résztvevőnek!

 

A filmek egy-két napig, a fesztiválon is vetített blokkokban, még megtekinthetők a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület Youtube-csatornáján.

A filmfesztiválról részletesebben a Terézváros magazin következő, november 24-én megjelenő számában olvashatnak.

 

Szöveg: Csejtei Orsolya

Fotó: Adrián Zoltán (Képszerkesztőség)