Nyúlgátat (is) építettek a diákok

Eredményesen szerepeltek a terézvárosi iskolások a katasztrófavédelem ifjúsági versenyén április 5-én.

A X. kerületi Merkapt Maraton Sport és Szabadidő Központ focipályáját és annak környékét lelkes fiatalok, valamint egyenruhások népesítették be péntek délelőtt.

Mint azt Géczi Béla ezredestől, a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjétől megtudtuk, az immár hagyományosnak mondható verseny keretében ezúttal a kirendeltségükhöz tartozó kerületek oktatási intézményei mérték össze tudásukat, s az itt első helyen végzettek juthattak el az országos döntőbe.

 

 

A versengő diákok a tűzoltáshoz használatos eszközökkel is jól bántak

 

A focipálya körül kialakított állomásokon volt tűzvédelmi, elsősegélynyújtó, műszaki mentő és iparbiztonsági számonkérés. A gyerekek a homokzsákok szakszerű megpakolása után az árvízi védekezésnél nélkülözhetetlen nyúlgátat építettek, elsősegélyt nyújtottak, veszélyes anyagokat ismertek fel, tűzoltó eszközöket szereltek össze és szét, elméleti tudásukat pedig tesztlap kitöltésével mutatták meg.

 

Géczi ezredes érdeklődésünkre elmondta: a verseny célja, hogy a gyerekeket megismertessék a katasztrófavédelem tevékenységével, kedvet csináljanak az önkéntes segítéshez. Az elméleti tudást igénylő tesztfeladatok mellett gyakorlati felkészültségükről is számot adtak a diákok.

 

A 27. Közép-pesti Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyre 43 általános és középiskolai csapat adta le a nevezését. Azért, hogy a diákok minél eredményesebben szerepelhessenek, központi felkészítést tartottunk, ahol a gyerekek kipróbálhatták az eszközeinket, megismerkedhettek a technikákkal. A verseny után szabadidős tevékenységek közül is válogathattak a csapattagok. Itt voltak ugyanis társszerveink, a büntetés-végrehajtás, a rendőrség és a NAV, a Mancs a Kézben mentőkutyás egyesület, valamint a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat – sorolta Géczi Béla ezredes.

 

 

A versenyt Géczi Béla tűzoltó ezredes irányította, felügyelte

 

Terézvárost ezúttal négy intézmény képviselte: a Bajza, a Derkovits, az Erkel, a Vörösmarty Általános Iskola és a Wallenberg szakgimnázium, összesen kilenc csapattal. A Derkovits Gyula Általános Iskolából érkezett diákok felkészítő tanára, Csermely Katalin kérdésünkre elmondta: Több szempontból is nagyon hasznosnak találom ezt a rendezvényt. A gyerekek hasznos gyakorlati tudást szereztek a felkészülés alatt, a versenyen pedig a feladatokat fegyelmezetten, egymással összedolgozva kellett végrehajtani. Ez csapatmunkát igényel, összpontosítani tanít és legalább egy napon át a friss levegőn, mozgással töltötték az időt.

 

Farkas Nikolasz

Sokat készültünk a versenyre. Az elméleti feladatokat tesztek kitöltésével gyakoroltuk az iskolában, sokat olvastunk az ehhez kapcsolódó írások közül és igyekeztünk a csapatot is jól felépíteni. Én még otthon is szántam időt arra, hogy tanuljam a például az anyagok ismeretét, amit az egyik állomáson számon is kértek tőlünk.

Tawil Ádám

Nagyon jól éreztem magam ezen a rendezvényen, pedig én csak utólag, csereként kerültem be a csapatba. Ha nem lennék nyolcadikos, biztos jövőre is jelentkeznék erre a versenyre, de én sajnos idén elballagok a Vörösmarty iskolából. Élveztem a feladatokat, számomra a homokzsákok szakszerű megpakolása volt a legizgalmasabb. Ha nem tartalékosként kerülök ide, talán még jobban ment volna a versengés.

Kuzman Gerda

Az én kedvenc állomásom az egészségügyi volt. Itt még az újraélesztést is bemutathattuk egy bábun, egy másik feladatban pedig egy sérültnek kellett segítenünk. Ehhez kellett az elsősegélynyújtási ismeret, amit előzőleg természetesen nagyon sokat gyakoroltunk. Ezenkívül a nyúlgát építését is nagyon élveztem.

Tóth Kinga

Azért tetszett a verseny, mert úgy érzem, csupa olyan dolgot tanultunk meg a felkészítés során, amit a hétköznapi életben is jól tudunk hasznosítani. Sose tudni, mikor kerül az ember egy vészhelyzetbe, mikor történik a környezetében egy baleset, amikor „elővehetjük” a tudásunkat és segíthetünk másokon, talán még életet is menthetünk.