Nyitva van a Futárhütte

Az ötlettől a megvalósításig csupán egyetlen hét telt el – ennyi idő kellett hozzá, hogy civil összefogással és a terézvárosi önkormányzat segítségével „felépüljön” a kifejezetten futároknak szánt melegedősátor, ahol advent negyedik vasárnapja óta délelőtt 11 és este 19 óra között megpihenhetnek egy kis időre az átfagyott, éhes futárok.

– Életmentő! – vágja rá Ádám a kérdésre, mennyire van szükségük nekik, futároknak egy ilyen megállópontra a mindennapos loholásban, és közben közelebb húzódik a hőgombához. Négy órája folyamatosan teker, egyik címet veszi fel a másik után. Azt mondja, nem a hajtás rossz, hanem hogy sokszor várniuk kell az ételekre, kimelegedve ácsorognak kint a hidegben, és mire újra bringára pattanhatnak, addigra épp kezdenek átfagyni. „Négy-öt óra vagy húsz ilyen kör után már akkor is fázik az ember, ha nincs igazi zimankó, nagyon kell egy ilyen töltőpont, ahol meg lehet állni, kicsit fel lehet melegedni” – mondja Ádám.

 

 

Példátlan összefogás

 

„Arról nem beszélve – veszi át a szót Kőműves Zsófi, az egyik ötletgazda –, hogy a vészhelyzet miatti jogszabályokra tévesen hivatkozva sok helyen kezet mosni, mellékhelyiségbe sem engedik be a vendéglátóhelyek a futárokat.” Zsófi duplán érintett szakmabeli – a VII. kerületben van ugyan egy kocsmája, ám amióta be kellett zárnia, ő maga is futárkodik a Wolt futárcégnél. Azt mondja, elvben addig nem mehetnek be az éttermekbe, amíg az applikáció nem jelzi nekik, hogy az étel elkészült, és bár akadnak helyek, ahol engedik, hogy bent várakozzanak, a probléma koránt nincs megoldva: ha valaki egy kicsit pihenne, nem tud hová menni.

A melegedő-sátor ötletével a Jókai téren lévő Kiadó nevű kocsma tulajdonosával, Csorba Krisztinával – Zsófival párhuzamosan ő is hasonlóban gondolkodott – együtt keresték meg a terézvárosi önkormányzatot. Győrffy Máté, városfejlesztésért felelős alpolgármester azonnal felkarolta az ügyet, és pillanatokon belül döntés született róla, hogy az önkormányzat egyfelől ingyen biztosít helyet a futárhütte számára a Jókai téren, másrészt ahol szükséges, egyéb módokon is besegít. „Azon kívül, hogy ingyen adtuk a helyet, megnéztük mink van, miben tudnánk még segíteni, de közben maguktól is elindultak itt a dolgok” – hívja fel a figyelmet az alpolgármester arra a példátlan, zömmel VI. kerületi összefogásra, ami a futárhütte körül egyetlen hét alatt kialakult.

Jelenleg január 4-ig kaptak sátrat, no meg mellé egy-két ígéretet, többek között a már a Terézváros magazinban is szereplő FabLab Budapesttől, hogy januárban beszállnak anyagilag, ha kell, új sátorszerzésbe. A meleget adó hőgombákat a Feel Good Food By Tuning burgerező biztosította számukra ingyen és bérmentve, és a WOLT Magyarország is a támogatja a kezdeményezést.

 

 

Győrffy Máté, Terézváros városfejlesztésért felelős alpolgármestere az ötletgazdákkal, Kőműves Zsófival, valamint a Kiadósokkal egyeztet

 

 

Melegedő, extrákkal

 

Miközben beszélgetünk, jönnek-mennek a futárok, mindenki ismer mindenkit, láthatólag valódi közösség van kialakulóban, ami korábban, a covid előtt azért nem így volt, mondja egy srác kutyafuttában. Pár percre megáll itt egy lány is, ő Dunakesziről jár be Budapestre minden nap, felkapja a bringáját a Nyugatinál, egész nap teker – ha pihenne egy keveset, esélye sincs hazaugrani, neki is megváltás a futárhütte. Egy rasztafrizurás fiú, mint később kiderül, a Kiadó tulajának fia, épp egy JBL-hangfalat izzít be a sátorban, a telefonján hangulatos zenét kapcsol a melegedéshez – full extrás a szolgáltatás.

„Mi, azon túl, hogy felügyeljük az ablakunkból is jól látható sátrat – mondja Csorba Krisztina, a Kiadó tulajdonosa – jutányos áron kínált napi menüvel és 250 Ft-os kávéval tudunk hozzájárulni az ügyhöz, melyet az üzletvezetőnk Borsándi Balázs Boci javaslatára vezettünk be. Nem győzök hálás lenni az önkormányzatnak: múlt vasárnap megírtam a kérvényt, negyedik adventre pedig itt áll a sátor. Igyekeztünk úgy kialakítani az asztalok és székek elrendezését a 25 négyzetméteren, hogy mindenki biztonságos távolságra legyen egymástól, így összesen kilencen lehetnek bent egyszerre a melegedőben, természetesen maszkban – mondja Krisztina.”

 

 

Összesen kilencen melegedhetnek a 25 négyzetméteres sátorban, 2 hőgomba körül

 

 

Legyünk katalizátorok!

 

A covidhelyzetben megtöbbszöröződött a futárok száma – több mint 5000-en dolgoznak az utcákon, akár napi 12 órát is a hidegben tekernek, motoroznak. A Kiadó alkalmazottjai közül például hárman kénytelenek a csökkentett üzemmód miatt futárkodni is, és Kőműves Zsófi is ezzel keresi a kenyerét, míg újranyithatja hetedik kerületi kocsma-kávézóját, a Hivatalt. Közben nyüzsög, intézkedik, és motorként hívja életre a közösség erejét: „Kezd mindenki rájönni, hogy egy csapat vagyunk, hogy a mostani helyzetben nincsenek éttermek futárok nélkül. Szeretnénk, ha máshol is alakulnának hasonló melegedők, jó lenne egy például az Anker-közbe is, illetve egyéb hotspotokon. ”

Győrffy Máté alpolgármester is reméli, hogy a terézvárosi példa ragadós lesz. „Az a célunk, hogy amennyire csak tudunk, katalizátorok legyünk. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan a többi önkormányzat is szeretne majd ilyen melegedőt.”

Szöveg: Csejtei Orsolya

Fotók: Berecz Valter/Képszerkesztőség