Nőhét Terézvárosban

Idén Terézváros nemcsak egy napig, hanem egy egész hétig ünnepli a nőnapot, méghozzá olyan nők bemutatásával, akik fontos szerepet töltöttek/töltenek be a kerület napjaiban.

Baba Gézáné Olga

 

Baba Gézáné Olgát sok terézvárosi személyesen ismeri. Öt éve dolgozik a kerületi köztisztasági cégnél, a Hunyadi tér és környékének rendje van rábízva. Reggel negyed ötkor kel, hogy a Szondi utcából beérjen a céghez, hatkor pedig már kezdik is a munkát a belvárosban.

 

"Szeretem a munkámat, szeretek kint lenni a szabadban, találkozni az emberekkel. Télen, a nagy hidegben és zuhogó esőben nehezebb, de nekünk mindig menni, csinálni kell. Az utcákon nem maradhat szemét, rendet kell tennünk a ránk bízott területen, és én örülök, ha azt látom, hogy megbecsülik a munkámat” –mondja a végtelenül szerény Olga, aki mkérdésemet hallva: Mit kívánna magának és a többi lánynak, asszonynak nőnapra? – hosszan elgondolkodik. Végül csak kiböki: „Tűnjön el ez a vírus, meg legyen mindig munkánk!”

 

 

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu
 

 

Egyed Zsuzsa

 

Egyed Zsuzsa több mint 30 éve vezetője a Szondi 65. szám alatti óvodának. Folyamatosan képezte, képzi magát, a legjobbat akarja adni a gyerekeknek és kollégáinak is. Óriási hangsúlyt fektet a zenére, a magyar nyelvre, a befogadó környezet kialakítására, de arra is, hogy a gyerekek családját minél jobban bevonja az óvodai történésekbe. Tanít is, büszke arra, hogy munkatársai is folyamatosan új ismeretekre, végzettségekre tesznek szert, hisz az élethosszig tartó tanulásban.

 

 

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu

 

 

Kováts Adél

 

Kováts Adél Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a kerületben található Radnóti Színház igazgatója. Rövid ideig élt az Eötvös utcában, Terézvárosról egyből a Nagymező utca jut eszébe, hangulatos fáival, a templommal, és persze a színházzal.

 

Nőnapon, ebben a nehéz, embert próbáló időszakban azt üzeni nőtársainak, hogy próbálják rugalmasan kezelni ezt a kihívást, kihasználni, hogy többet lehetnek együtt a gyerekekkel, elengedni dolgokat, és nem hagyni, hogy tehetetlenségbe taszítva éljék meg ezeket a napokat.

 

 

Fotó: Bácsi Róbert László

 

 

dr. Bobula Ida

 

Dr. Bobula Ida a Pázmány Péter Tudományegyetemre járt, kezdeményezte a Magyar Egyetemi és Főiskolai Hallgatók Országos Szövetsége női szakosztályának megalakítását, később a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban több javaslatot is kidolgozott a női egyetemi hallgatók számának növelésére, női diákinternátusok felállítására.

 

Az 1930-as évek végén élére állt annak a mozgalomnak, ami a nők teljes egyenjogúságát hirdette, kezdeményezője volt annak a memorandumnak, amely követelte a férfi és a női választójog közötti különbség eltörlését. Véleménye szerint az a nő, akinek nincs választójoga, annak hazája sincs. Ezért írásaiban a nők fokozottabb közéleti szereplését hirdette, újabb és újabb női egyesületek, szervezetek, civil érdekvédelmi „clubok“ alapítására buzdított.

 

Dr. Bobula Ida apja építész volt, ő tervezte a Bobula palotát (Andrássy út 32.), a család pedig közéletileg nagyon aktív volt Terézvárosban.

 

 

 

 

Farkas Julianna

 

Farkas Julianna nyugalmazott rajztanár, amatőr rajzoló, festő, színész, idős kora dacára is aktív, szervezi a közösséget, inspirálja a környezetét, hatalmas energiákkal és töretlen optimizmussal tekint a jövőbe. Kisvárosi környezetben nőtt fel, és az egymásra figyelést, a közösségépítést Terézvárosban sem felejtette el, a művészotthonban, ahol él, rajzszakkört és csengőzenekart szervezett a nála sokszor tíz-tizenöt évvel idősebb lakóknak.

 

Julianna receptje ahhoz, hogy megőrizzük józan eszünket és aktivitásunkat, hogy mindig menni kell, mindig csinálni kell valamit, soha nem szabad abbahagyni az alkotó tevékenységet, legyen az rajzolás, vagy írás. A jelenlegi bezártságban nagyon hiányoznak neki a kiskocsis kirándulások az Andrássy úton, de vigaszt jelentenek számára a rajzok és a szép emlékek a különböző kiállításokról, ahol részt vett. Nagyon szeretné, ha végre szabadon lehetne járni-kelni és találkozni a barátokkal, ismerősökkel, hiszen sokan hiányolják rajzait és a baráti beszélgetéseket.

 

 

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu

 

 

Mihalcsik Magdolna

 

A Csengery utcai szabónő, a Magdi szabóság tulajdonosa a helyi ipartestület volt elnöke. „Békeidőben” szalonja igazi találkozóhely, van, hogy a Pennybe igyekvő szomszéd kéri meg, hogy vigyázzon kicsit a kutyájára, de van olyan is, hogy csak betér valaki egy jó szóra, és a mai világban Magdi szerint ez az egyik legnagyobb kincs.

 

Imádja Terézvárost, 40 éve itt dolgozik, és minden évben alig várja a tavaszt, a babakocsit tologató fiatalokat, a Hunyadi téren a padokon üldögélő embereket… Nincs olyan, hogy csak ez, vagy csak az, Terézváros teljes egészében csodálatos, és imádja nézegetni a Facebookon a régi képekkel foglalkozó csoportokat. Szereti, hogy itt kivételesen barátságosak az emberek, és tart attól, hogy ha ők, régi iparosok bezárnak, akkor eltűnik a kerületből az összetartás, az egymásra figyelés egy nagy szelete.

 

 

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu

 

 

Kecskés Andrea

 

 

A VI. kerület Terézváros Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (Terézeno) vezetője nagyon fontos munkát végez – amely valójában hivatás, nem munka. A vezetése alatt álló intézmény szakmai körökben is elismert, az érintetteknek és családjaiknak is teljes körű segítséget nyújtó, felzárkóztató terápiákat biztosító intézmény, ahol a fogyatékkal élők képességfejlesztő, társadalmi, közösségi beilleszkedést segítő, modellértékű terápiás programokon vehetnek részt, kirándulhatnak, kulturális eseményeken és művészeti foglalkozásokon vehetnek részt. Számára nagyon fontos, hogy a társadalom minden tagja az év minden napján nyitottsággal, toleranciával és odafigyeléssel forduljon a fogyatékkal élők felé.

 

Nőnap alkalmából azt üzeni a nőknek, hogy hajrá lányok, csak így tovább! Szociális területen sok nő dolgozik, de közben anyák, lányok, nagymamák, nővérek, húgok, feleségek is. Ahhoz, hogy mindenhol megálljuk a helyünket továbbra is, szükséges néha a biztatás.

 

 

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu

 

 

Nőhét bemutató videó: https://www.youtube.com/watch?v=yo_SOSRU9Wg...