Nincs nyári szünet a TESZ-ben

Míg mások a megérdemelt nyári szabadságukat pihenéssel töltik, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálatnál (TESZ) gőzerővel zajlik a felújítás, az Egészséges Budapest Program keretében haladnak a fejlesztések és természetesen a Covid is folyamatosan ad munkát a Csengery utcai rendelő munkatársainak. Mindezekről dr. Czermann Imre igazgató főorvost kérdeztük.

Hogyan telnek a nyári hónapok a TESZ-ben? A betegellátás mellett látványos építkezés is zajlik a Csegeryben.

Bizony, látványos, hangos, poros, ugyanakkor nagyon fontos építkezés „zaj-lik” nálunk. A hőszigetelt ablakok szerelését a hangszigetelt ajtók, majd a LED-es világítás beépítése követte. Most a várótermek klimatizálása érdekében a főépületben a teljes hűtő-fűtő rendszer felújítása folyik.

 

Óriási köszönettel tartozunk a vagyonkezelő munkatársainak és a kivitelezőknek, mert ők a betegellátás szempontjainak megfelelően minden kérésünket megértően fogadják. Hálásak vagyunk a betegeinknek is, mert a sokszor kellemetlen körülmények ellenére megértik törekvéseinket.

 

 

A fejlesztések mellett – a változó járványügyi teendőkön kívül a – a legfontosabb feladatunkat, a terézvárosiak méltányos és minőségi ellátását is hozzáférhetővé kell tennünk. Mindezt úgy, hogy a kitűnő szakembergárda (a vészhelyzeti kirendelések, a szolgálati jogviszony bevezetése, a felemás béremelések és sok más, feszültségeket is hordozó kihívás ellenére) együtt maradjon.

 

Miként segíti a kerületben zajló ellátást az Egészséges Budapestért Program keretében hozzánk érkező 65, 4 millió forintos támogatás?

Az elmúlt évben a tüdőszűrő és -gondozó állomáson, valamint a Csengery utcai szakrendelésen három új röntgent, a kardiológián EKG-t, ergométert, defibrillátort, a fül-orr-gégészeten két kezelőegységet, az urológián egy uroflowmétert, a szemészeten egy ultrahangkészüléket, az ifjúsági fogászaton amalgámleválasztót, a különböző szakrendeléseken öt motoros vizsgálóágyat sikerült beszereznünk. Betegein kényelme érdekében a Csengery utcai váróterembe új padokat is vásároltunk.

 

A fejlesztéseink egymásra épülnek. Az újabb támogatás és az éppen lebontott álmennyezet lehetőséget biztosít nekünk arra, hogy korszerűsítsük a tűzriasztó rendszert, a villamos- és az informatikai hálózatunkat, ezt követően a betegbehívó rendszerünket is. Bővíteni szeretnénk az új, digitális röntgenfelvételek tárolására alkalmas szervereket és a még átláthatóbb gazdálkodás érdekében lesznek új levelező-, iktató-, valamint gazdasági programjaink is. Természetesen orvosi műszereket is veszünk: újabb száloptikás fül-orr-gégészeti vizsgálótükröt, kardiológiai műszereket és a betegeink hosszabb, otthoni megfigyelését biztosító, hordozható EKG- és vérnyomásmérő készülékek beszerzését tervezzük.

 

Éppen hogy megkezdődtek a lazítások, máris a járvány esetleges negyedik hullámáról szólnak a hírek. Mit tehetünk saját magunk és környezetünk megóvása érdekében, mire készüljünk?

Bölcsességre és mértéktartásra van szükség: tömegben, zárt térben a távolságtartás és a maszkviselés szerintem továbbra is hasznos. A vírus aeroszollal, azaz a lehelettel terjed. Ahol százan összegyűlnek, ott biztosan van már most is 2-3 fertőzőképes ember. A vírust még a korábban oltottak is továbbíthatják, bár saját maguk a súlyos megbetegedéstől általában védettek.

 

A nyár végére biztosan emelkednek az esetszámok, főleg a sokat utazó fiatalabbak és a nem oltottak körében. Nagyon fontos a lakosság további átoltása, a védelem nélkül maradtak újraoltása és a megfelelő időben való fegyelmezett járványvédelmi intézkedések meghozatala és betartása. Ha ez mind sikerül, csak akkor kerülhető el az intenzív osztályok túlterhelése és a halálozások számának ismételt emelkedése. Jó hír, hogy a gyerekek és fiatalok esetén a tünetek továbbra is enyhébbek, de a hosszú távú mellékhatásokról még kevés adat áll a rendelkezésünkre.

 

 

Hiszem, hogy a fegyelmezett védekezés képes az egészségügyi kapacitás határain belül tartani a járványt. Következetes tájékoztatással elérhető, hogy a maszkviselés, a távolságtartás és a kézfertőtlenítés szabályait betartsuk. Másik eszközünk az oltás népszerűsítése: nemcsak azért, hogy senki ne legyen súlyos beteg, hanem azért is, hogy ne fertőzzünk meg másokat.

 

Mire számítsunk az előttünk álló hónapokban, szükség lehet újraoltásra?

A fertőzésen átesettek és az oltottak kapcsán felmerül az emlékeztető oltás lehetősége. Mérlegelendő, hogy kik tartoznak a legnagyobb kockázatú csoportokba, az egyes vakcinák után melyik emlékeztető oltás a legjobb választás és szükséges-e a döntés előtt szerológiai vizsgálatot végezni.

A legnagyobb gond, hogy a járvány csak akkor számolható fel, ha az egész világon elérhető az oltás. A vírusok a „nem oltottakban” hosszú időt tölthetnek, így van idejük mutálódni. A fajfenntartás törvénye a vírusokra is igaz: mindig az erősebb, (tehát a ránk veszélyesebb) variánsok szaporodnak tovább. Az így kialakult mutánsok pedig törvényszerűen előbb-utóbb annyira megváltoznak, hogy ismét veszélyessé válhatnak a korábban oltottakra is. Van tehát kérdés és feladat is bőven.

 

Szöveg: Gajdács Emese
Fotó: Berecz Valter, Adrián Zoltán/kepszerk.hu