Nemzetiségi táncházak Terézvárosban

A programok anyagi fedezetét az önkormányzat biztosította.
A programok anyagi fedezetét az önkormányzat biztosította.

A VI. kerületi német nemzetiségi önkormányzat szervezésében tartottak táncházat április 17–18-án a Bajza Utcai Általános Iskolában.

Rierpl Monika, a nemzetiségi önkormányzat elnöke érdeklődésünkre elmondta: a Bajza utcai iskolában német nemzetiségi osztályokba járó gyerekek vettek részt az órákon. A muzsikát Nánási Lajos szolgáltatta harmonikájával, a magyarországi német (sváb) táncokat pedig Hufnagel László és Fekete Bettina tanította meg a diákoknak.

Mint megtudtuk, a nemzetiségi önkormányzat két pedagógust beiskolázott tánc- és játékoktatói tanfolyamokra, így hamarosan a Bajzában és a Fasori kicsinyek óvodájában is bármikor sor kerülhet a mostanihoz hasonló táncházra. Ugyancsak a tervek között szerepel, hogy a Bajza utcai iskolában sváb tánccsoportot szerveznek.

A német nemzetiségi önkormányzat szervezésében április 17–18-án tartottak táncházat a Bajza Utcai Általános Iskolában

A Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskolában április 19-én táncházfoglalkozást tartott a kerületi szlovák önkormányzat. Petró László, a terézvárosi szlovák önkormányzat elnöke és Sutyinszki Mária, elnökhelyettes elmondta, mindig nagy örömmel rendeznek olyan foglalkozásokat a terézvárosi általános iskolákban, amelynek révén a diákok bepillantást nyerhetnek a szlovák kultúra kincsestárába. Ez alkalommal Suba Éva koreográfus, a Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium tanára a két tannyelvű iskola 3. osztályos diákjainak egy szlovák táncot tanított meg.

A több mint tíz éve működő programhoz az anyagi feltételeket a terézvárosi önkormányzat évente két alkalommal kiírt pályázatán elnyerhető támogatás biztosítja.

A Terézvárosi Két Tannyelvű Általános Iskolában április 19-én tartott táncházat a szlovák önkormányzat

A gyerekek nemcsak látható jókedvvel, de feltűnően gyorsan, szinte percek alatt sajátították el a több évtizedes néptáncos múlttal rendelkező tanárnőtől az alaplépéseket.

A gyors tanulás titkáról a leplet Martikán Beatrix, az iskola igazgatója rántotta le, amikor is elárulta, a gyerekek nem számítanak kezdőknek, hiszen a mindennapos testnevelés keretein belül heti egy alkalommal néptáncot tanulnak. Hangsúlyozta: mint korábban, most is szívesen fogadták a nemzetiségi önkormányzat megkeresését, hiszen egy új tánc begyakorlása mindig jó mulatság, s mintegy ráadásként más népek kultúrájának megismerésével tanulóik tudása, műveltsége is gyarapszik.