Nemzetiségi kavalkád az Eötvös10-ben

,,Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg újra meg nem szerzi magának” – idézte Kodály Zoltán szavait Miyazaki Jun, Terézváros humán területért felelős alpolgármestere köszöntőbeszédében, a nemzetiségi önkormányzatok gálaműsorán.

Terézvárosban sokéves hagyomány, hogy a kerületben élő nemzetiségek elhozzák az Eötvös10-be gazdag kulturális örökségükből összeállított zenés-táncos műsorukat, valamint konyhaművészetükből is ízelítőt adnak. A Színes kavalkád című műsor résztvevőit Miyazaki Jun mellett Temesvári Szilvia környezetvédelemért, civil ügyekért és egyházi kapcsolatokért felelős alpolgármester köszöntötte.

 

Miyazaki Jun beszédében hangsúlyozta, annak ellenére, hogy ezer éve, Szent István óta sokszínű nemzetként éljük mindennapjainkat, az országban jelenlévő 13 nemzetiségnek mégis olykor komoly küzdelmeket kell vívnia az elfogadásért, az érvényesülésért, az elismerésért.

 

 
 
Miyazaki Jun alpolgármester köszöntötte a Nemzetiségi kavalkád fellépőit és nézőit, valamint a nemzetiségi önkormányzatok jelenlévő képviselőit

 

Az alpolgármester hangsúlyozta, a nemzetiségek hagyományainak, kultúrájának megismerése hozzájárul ahhoz, hogy a többségi társadalom megtanulja félretenni az előítéleteket, és felismerje azt, hogy hazánk színes és gazdag kultúrája csak a nemzetiségek sokszínűségével teljes. Mint fogalmazott: Terézváros befogadó kerület. Ezt jelzi az is, hogy a Magyarországon lévő 13 nemzetiségből ebben a kerületben 10 önkormányzatot hozott létre.

 

Az alpolgármester szólt a kerületben lévő nemzetiségi oktatásról is, az óvodák, iskolák a nyelvoktatás mellett segítenek abban is, hogy a gyerekek már kiskorban megismerjék gyökereiket, azaz a családi hagyományápolást jól kiegészíti az intézmények tevékenysége.

 

 

A Bajza utcai Általános Iskola 4. c osztályos tanulói német dalokat és táncokat adtak elő

 

A gálaműsort a Bajza utcai Általános Iskola német nemzetiségi csoportja nyitotta meg, akiket a Hexerei német nemzetiségi tánccsoport követett. A bolgár nemzetiségi önkormányzat színeiben színpadra lépő Trio Fonéma zenekar műsorában zseniálisan ötvözte a mai és a hagyományos zenei elemeket.

 

 

A Trio Fonéma zenekar fiatalosan dolgozta fel a hagyományos bolgár népzenei elemeket

 

A ruszin nemzetiségi önkormányzat fellépői kárpátaljai népdalcsokorral érkeztek, emellett egy Debussy-művet is előadtak. A közönség nagy tetszéssel fogadta a Helidonaki görög hagyományőrző gyermek- és ifjúsági táncegyüttes, valamint a Nikola Szerb Iskola néptánccsoportjának produkcióját is. Az est a Romengi Vója együttes fantasztikus műsorával ért véget.

 

Az, hogy a legkülönbözőbb korú fellépők követték egymást a színpadon, jól mutatta, hogyan szállnak a hagyományok generációról generációra.