Nemzetiségi kavalkád az Eötvös10-ben

Terézvárosban minden esztendőben a kerületi nemzetiségi önkormányzatok közös műsorban mutatják be saját kultúrájuk sokszínűségét és gazdagságát. November 22-én a Nemzetiségi kavalkád címmel megrendezett eseményre a hagyományoknak megfelelően idén is az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér színháztermében került sor, ahová a különböző nemzetiségek zenéiken és táncaikon kívül jellegzetes étkeiket is elhozták. Az est háziasszonya Kontha Nelli, az Eötvös10 munkatársa volt, a vendégeket és a fellépőket a terézvárosi önkormányzat nevében Császárné Csóka Ilona, a Humán bizottság elnöke köszöntötte.
A táncosok elmaradhatatlan szereplői a kavalkádnak

A magyar földön élő emberi közösség államiságunk kezdete óta vállaltan sokszínű és soknemzetiségű. Tudjuk azt is, hogy a csodálatosan sokarcú Terézváros felépítésében és gyarapításában – a magyar mellett – számos nemzetiség fiai vettek részt. Együtt éljük meg az azonosságokat, és egyformán fontos az is, hogy ki-ki ápolja, gondozza az őt éltető anyanyelvet. hagyományokat, kulturális értékeket – hangsúlyozta a jelenlévők köszöntése után elmondott rövid beszédében Császárné Csóka Ilona.

 

 

 
Császárné Csóka Ilona köszöntötte az est közönségét

 

Mint fogalmazott: közös büszkeségünk ez az évek óta megrendezett találkozó, ahol a színpadon a nemzetiségek bemutatják szokásaikat, öltözeteiket, zenéjüket, táncaikat és ízelítőt adnak étkeikből is. Hozzátette: mindig örömére szolgál az a sok remek program, amelyek megvalósításához a terézvárosi önkormányzat együttműködését kérik a kerületben élő nemzetiségiek képviselői. Eme együttműködésnek köszönhetően jeles napok, kiemelt ünnepek, hagyományőrző estek, képzőművészeti kiállítások, fotótárlatok, egyházi rendezvények, koncertek, néptáncelőadások, kapcsolatteremtő utazások, könyvek, kiadványok valósulnak meg.

 

 

 
A Sankt Martin Német Nemzetiségi Táncsoport Komárom megyei táncokat adott elő

 

 

Zárszavában a Humán bizottság elnöke köszönetet mondott a fellépő művészeknek, a vendégváró finomságok készítőinek, valamint az egész éves munkájukért a nemzetiségi önkormányzatok képviselőinek.

 

 
 

 
A Falkafolk együttes autentikus bolgár népzenét játszott

 

A gálaműsort a Terézvárosi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat összeállítása nyitotta meg. A Falkafolk együttes eredeti hangszereken, javarészt saját gyűjtésű bolgár népzenét adott elő. Majd a Püspökhatvani Népi Együttes a Galga völgyében fekvő falu táncainak, szokásainak, zenéjének bemutatásával a szlovák népi kultúra izgalmas világába engedett bepillantást. A talpalávaló muzsikáról Jobbágy Bálint és bandája gondoskodott. 

 

 
A szlovák táncokat és hagyományokat a Püspökhatvani Együttes mutatta be Egymás közt Püspökiben című műsorában 

 

A Terézvárosi Német nemzetiségi önkormányzat műsorrészében elsőként a Bajza Utcai Általános Iskola harmadik és negyedik osztályos német nemzetiségi tagozatos tanulói léptek színpadra, akik a néptáncokon kívül gyerekdalokat, körjátékokat mutattak be. Az est háziasszonyától megtudhattuk, hogy jókedvű és színpompás produkciójuk születése fölött két tanáruk, Gáspár Emese és Frisala Anita bábáskodott.

 

 
A Bajza Utcai Általános Iskola német nemzetiségi tagozatos diákjai gyermekjátékokat és táncokat adtak elő

 

A gyerekek nagy sikerű műsorának minden másodpercét a nézőtéren helyet foglaló szülők lázas igyekezettel próbálták megörökíteni. Az utánuk következő Sankt Martin Német Nemzetiségi Tánccsoport műsorában egy hangulatos báljelenet és néhány komáromi tánc szerepelt.

 

 
A szülők igyekeztek megörökíteni a családi archívumba gyermekük fellépését

 

Az est méltó zárásáról a hamisítatlan szerb kultúrát hozó Rozmaring Szerb Táncegyüttes gondoskodott. A vérpezsdítő táncokhoz a muzsikát állandó kísérőjük, a Ruzmarin FolkeStars zenekar szolgáltatta.

 

 

 
A budakalászi Rozmaring Táncegyüttes nagyszerű hangulatot teremtett

 

A sokoldalú, igényes szórakozást nyújtó és szemet gyönyörködtető műsor után a vendégek megkóstolhatták a nemzetiségi konyhák hagyományos remekeit, a szerb csevapcsicsit, a bureket, a magyar réteshez hasonló savijacát, a ruszin szalámit és még számtalan finomságot.

 

 

 

 

 
Az asztalon sorakozott a sokféle finomság