Nemzeti ünnep Kézdivásárhelyen

Harmincadik éve, hogy Terézváros testvérvárosa, Kézdivásárhely főterén felvonulnak a fiatalok, a városi oktatási intézmények diákjai, a hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselői.

A magyar forradalom és szabadságharc évfordulójának 171. évében Kézdivásárhelyen több ezer ember ünnepelt együtt Gábor Áron szobra mellett, és lobogtatta a magyar és a székely zászlót.Terézvárost az ünnepen Matokanovic Lídia, Czuppon Zsolt és Hegyi András képviselte.

 

 

Gábor Áron szobra előtt Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere mondott beszédet

 

A kézdivásárhelyi március 15-i ünnepség az iskolások felvonulásával kezdődött, majd a falvak ízes és hangos énekléssel tűzdelt parádéjával zárult. Az idén is részt vettek a hagyományőrző lovas huszárok, a Kézdiszéki Huszárhagyományőrző Egyesület Pál Olivér hagyományőrző huszárhadnagy vezetésével, valamint a felsőháromszéki lovasok összefogásának köszönhetően több mint húsz lovas zászlóval vonult fel Kézdivásárhely főterén.

 

 

Terézváros képviseletében Matokanovic Lídia és Czuppon Zsolt képviselő koszorúzott

 

A műsor a régi székely himnusszal indult, amelyet Bartók Botond, a Nagy Mózes Elméleti Líceum X. B osztályos tanulója adott elő. Őt követte Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, aki beszédében nyomatékosította: jöjjön bármennyi felszólító levél a hatalom részéről, a piros-fehér-zöldet és a kék-aranyat nem adja soha. Beszédében Kányádi Sándorra emlékezve, a költő egyik meghatározó gondolatát idézte: „Addig vagyunk magyarok, amíg magyarul beszélünk, magyarul gondolkodunk, magyarul tanulunk. Beszédünket és gondolkodásunkat még nem korlátozták, tanulásunkkal már próbálkoznak. Ki gondolta volna, hogy a 21. században még kell hasonló csatákat vívni? Vajon Gábor
Áron és Petőfi gondolta volna? Mi végre volt a szabadságharc, a sok kiontott élet, a feláldozott katona, mi végre szólította Petőfi talpra a magyart, ha 171 évvel később még mindig ott tartunk, hogy fenntartásokkal kezelnek bármit is, ami piros-fehér-zöld?” – tette fel a kérdést a polgármester, majd kijelentette: „A zászlónk lobogni fog, és ezt a földet szeretni fogjuk”.

 

 

A huszárok a kézdivásárhelyi felvonulásról sem hiányozhattak

 

Az ünnepségen felszólalt még Kovács Andrea, a Zúg Március szónokverseny győztese, ft. Kató Béla református püspök és dr. Zsigmond  arna Pál, a magyar Országgyűlés képviselője. Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Lukács Bence Ákos, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja tolmácsolta.


A műsorban Puskás Cynthia-Laetícia, a március 15. tiszteletére szervezett szavalóverseny nyertesének előadásában elhangzott Ábrányi Emil: Él a magyar című verse, a száz éve meghalt Ady Endre emlékének A tűz márciusa című költeményével adózott Kézdivásárhely, a verset Bajkó Edina színművész adta elő. Fellépett a Historica zenekar.


Az ünnepség áldással, a himnuszok eléneklésével és koszorúzással ért véget. Terézvárost az ünnepen Matokanovic Lídia, Czuppon Zsolt és Hegyi András képviselte.