Nem csak könyvtár, közösségi tér is

Minden képzeletet igénybe vevő bejáráson ismerkedett Terézváros polgármestere, Soproni Tamás a kerület legújabb, augusztus végén nyíló könyvtárával. A Teréz körút 2-4. szám alatti hatalmas, utcafrontos helyiségben még bőszen folynak a felújítási munkálatok, ezért Haszonné Kiss Katalin, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár régióigazgatója egy minden képzeletet felülmúló vízióban mutatta meg, milyen is lesz, ha elkészül az új bibliotéka: szupermodern, közösségi funkciókkal megspékelt és generációkat összehozó. 14-től 127 éves korig.

Az új helyen, ahol egy Fortepan-kép tanúsága szerint a múlt rendszerben Keravill, később pedig valamilyen turisztikai központ működött, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Kertész utcai és egykori Andrássy úti tagkönyvtára egyesül.  A terek már nagyjából elkészültek, de a majdani funkciókat egyelőre Haszonné Kiss Katalin szavai nyomán képzeljük beléjük. – „Kimondottan közösségi térben gondolkodunk: a földszintet amolyan találkozóhelynek képzeljük, kávézóval, kölcsönzőtérrel, folyóirat-olvasóval, amely úgy lesz kialakítva, hogy ha valaki elmegy a könyvtár előtt vagy bekukkant a villamosról, azt látja majd, hogy az ablakokban olvasnak az emberek” – meséli a régióigazgató.

 

 
Haszonné Kiss Katalin, az FSzEK régióigazgatója mesél a terveikről Soproni Tamásnak, Terézváros polgármesterének

 

 

Korosztályokra szabott terek

 

Mivel a Liszt Ferenc téri Gyermekkönyvtárat nem érinti az egyesülés, és megmarad, ezért az új helyszínen kifejezetten a 14 év feletti korosztályt szeretnék vendégül látni – ahogy az igazgatóasszony fogalmaz, határ az emberi életkor lehetséges legszéle, ami a tudomány jelen állása szerint 127 év.

A tereket igyekeznek a különböző korosztályokra szabni: kényelmes fotelek, kanapék, babzsákok és hurcolható mobil bútorok állnak majd az ide érkezők rendelkezésére.

Az emeleti mobil asztaloknál, illetve a polcok közötti kutatóbokszokban egyfajta intim tér is adott lesz a munkára: aki dolgozni szeretne, csak laptopot kell magával hoznia, áramot, internetet vagy akár nyomtatási lehetőséget a könyvtár biztosít számára. – „A tervező Szenes Design Studio számtalan rendkívül kreatív ötlettel formálta a teret, de a mi elképzeléseinket is beépítette. A tervezés során körbenéztünk, mi zajlik a világban, illetve az olvasói igényeket is feltérképeztük – meséli Katalin. – Így találtam rá egy skandináv oldalon például erre a kutatóboksz megoldásra is, mely talán közelebb vihet ahhoz a nem titkolt célunkhoz, hogy a könyvtárat a fiatal felnőttek is többet használják.”

 

 
Krasznai József, a FSzEK műszaki osztályvezetője mutatja a látványterveket

 

 

Az idegen nyelv sem idegen tőlük

 

A fenti részen, a bokszokon kívül kialakítottak egy közösségi irodát is, amelyet alkalomszerűen lehet majd közös munkákra, meetingekre igénybe venni. Az alagsorban lévő nagyterem Haszonné Kiss Katalin elmondása alapján előadó-közösségi tér lesz, ahová többek között a rendezvények tervezhetők. – „Közös projektekben gondolkodunk az Írószövetséggel, illetve a Szépírók Társaságával, szeretnénk kreatív foglakozásokat tartani fiataloknak és fiatal felnőtteknek, és folytatnánk a már korábban elkezdett programjainkat, többek között a könyvtárszínházat, ahol írók mutatkoznak be személyesebb keretek között az olvasóknak” – meséli lelkesen az igazgatóasszony.

A könyvtár a szolgáltatásaival a kerületben élő külföldieket – Soproni Tamás szerint 5-6000 külföldi lakástulajdonos él Terézvárosban – is szeretné elérni, számukra is afféle közösségi pont kíván lenni. Az idegen nyelvű irodalommal a helyi iskolások nyelvtanulását is támogatnák közvetve: visszajelzéseik alapján leginkább angol nyelvű könnyű műfajokra, krimire, vámpírokkal tarkított science-fictionre volna leginkább igény a gimnazisták körében – ilyen sarok is lesz majd az új olvasószentélyben.

 

 
A galéria alatt lesz a folyóirat-olvasó, fent pedig a mobil bútorokkal berendezett tanuló-, dolgozótér

 

 

Akár horgolni is lehet

 

A polgármester az önkormányzat együttműködéséről és támogatásáról biztosította a hét kerület 17 tagkönyvtárát vezető Haszonné Kiss Katalint – idén ugyan a gyermekkönyvtárat segítik jelentősen, de már az új, még meg sem nyílt intézmény számára is elkülönítettek egy úgynevezett zöldkeretet, melyből környezet- és klímavédelmi témájú könyvek megvásárlását támogatnák. Az igazgatóasszony elmondása szerint az önkormányzat figyelmessége abszolút összecseng a könyvtár terveivel, hiszen maguktól is szeretnének kialakítani egy ilyen speciális tematikájú területet. Ezen kívül, ha a későbbiekben lesz rá lehetőség, állománygyarapításra, rendezvények tartására pályáznának szívesen, hogy maximálisan ki tudják szolgálni és többféleképp is megszólíthassák az igényes terézvárosi olvasókat.

– „Az új funkciókkal azt szeretnénk megmutatni – mondja Katalin –, hogy egy könyvtár mennyivel több tud lenni egy szimpla kölcsönzőhelynél. Nemcsak tanulásra, hanem barátkozásra, ismerkedésre is alkalmas. Kortól, hovatartozástól függetlenül. Nemrég a Kertészben elindítottunk például egy folyóiratcsere-programot idősebbeknek. Az egyik hölgy, miközben péntek délutánonként várta a cserepartnert, horgolt. A péntek a gimnazisták ideje is, általában olyankor jönnek kölcsönözni. Egyre csak nézték a nénit, mit csinál, néhány hét múlva pedig három kislány már vele együtt horgolt. Ezt a szemléletet szeretnénk az új könyvtárba átmenteni. Lehetőséget adni akár generációkat összekötő találkozásokra – zárja az igazgatóasszony.

 

 
A lépcső előtt lesz az információs és kölcsönzőpult
 

 

A majdani könyvtártér egy 150 éves patinás terézvárosi épület aljában, 720 négyzetméteren, teljesen akadálymentesítve, csúcsmodern technológiával felszerelve, közel 390 millió forintból újul meg.

 

Szöveg: Csejtei Orsolya

Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség