Nem máshogy: mást

Nem kiváltani, helyettesíteni szeretnék a hozzávalókat, vagy csupán az eredetihez hasonló desszerteket készíteni egészséges alapanyagokból – a Naspolya Nassolda vegán süteményei önálló kreációk. Hosszú kísérletezés és következetes alkotófolyamat eredményei.

Vendéglátói háttér nélkül, de annál nagyobb elszántsággal vágott bele Bárányos Réka és Novák Ádám egy vegán süteményező létrehozásába. Egy pályázat keretében, 2014-ben jutottak hozzá a Káldy Gyula utcai üzlethelyiséghez, tulajdonképpen csak egy hónapra, a pop-up műfaj kipróbálására – aztán itt is ragadtak Terézvárosban.

 

Alkotó műfajok

„Mi már akkor sem egy hónapban gondolkodtunk, egy ilyen vállalkozáshoz engedélyek, minősítések kellenek, sok adminisztráció, háttérmunka. A helyiség ráadásul magántulajdonban van, így amikor elszántuk magunkat, hosszabb távra terveztünk” – mondja el a kezdetekről Novák Ádám. Párjával, Bárányos Rékával együtt mindketten grafikusok, grafikai stúdiót vezetnek, amelynek a Naspolya fölötti galérián van az irodája.

 

A süteményekért Réka felel, szinte minden fogás az ő találmánya. Már a Naspolya előtt is kísérletezgettek vele, aztán – mivel egy drasztikus életmódváltás után vegán életformát folytatnak – a megnyitás óta még tudatosabbak lettek. Réka egyenesen Párizsig ment, hogy elsajátítsa a professzionális vegán, mindenmentes sütemények elkészítésének csínját-bínját, azóta pedig itt, a Káldy Gyula utcai üzlethelyiség hátsó műhelyében kísérletezi ki az újabb finomságokat.

 

 

Új sütemények saját jogon

„Nagyon fontos, hogy nem helyettesíteni akarjuk a tejet, a tojást, a finomlisztet, a fehér cukrot. Nem azon dolgozunk, hogy az ételek olyanok legyenek, mint az eredeti változatok, csak egészségesebbek. A vegán sütemények megalkotása az alapoktól újraépítkező, újfajta gondolkodásmód nálunk” – hívja fel a figyelmet Réka arra, hogy a meglévő, egészséges alapanyagok felhasználásával önálló utat keresnek, nem pedig helyettesítő, hanem saját jogon rajongókat szerző süteményeket hoznak létre. Mivel az alapanyagok megbízhatók és kipróbáltak, nincs szükség arra, hogy megpróbálják kiváltani a tejet, a tojást vagy gluténmentes hozzávalókat keressenek.

 

A legnépszerűbb fogások a csokis túró, amely a túrórudis tejdesszerteket idézi, jóllehet fermentált kesudióval készül, szintén saját kikísérletezésű süti az isler, ennek pedig zabpehely, datolya és mandula az alapja, de fent van a slágerlistán a tiramisu is, nem is beszélve a matcha-mangó pitéről. „Nagyon szeretik a vendégek a kis üvegcsékben kapható trüffeleket, ezeket általában utazáshoz viszik magukkal, hogy ott se kelljen lemondaniuk a vegán nasikról, ahol ezeket nem tudják biztosítani nekik” – meséli Bárányos Réka. Mivel mindig hangsúlyos, hogy az alapanyagok frissek és hőkezelés nélkül készülők legyenek, külön odafigyelnek a szezonalitásra. Amikor csak lehetőség van rá, nagyon sok friss, szezonális gyümölcsöt használnak, nyáron pedig többségben vannak a gyümölcstorták, gyümölcsös desszertek.

 

 

Skandináv minimalizmus

A belső tér is visszatükrözi a természetesség iránti szeretetet, és persze az is látszik, hogy Ádám, valamint Réka is grafikus, művészember. Letisztultság, skandináv minimalizmus, a sok fa és fém összjátéka varázsolja különlegessé a Naspolya Nassoldát, amelyben 20-25 vendég foglalhat egyszerre helyet, tavasztól őszig pedig az utcán, a teraszon is lehet ücsörögni, fogyasztani. Télen persze inkább a bent kucorgós, meleg italokba megkapaszkodós idők vannak: a saját készítésű mandulatejjel, datolyával édesített kakaó vagy a matcha-latte a legnagyobb sláger, természetesen az örökzöld kedvenc kávék mellett.

 

Hogy mit hoz a jövő, merre vezetnek a további tervek, nehéz megmondani két ilyen év után. „Mindig vannak új terveink, de most már csak annyit ígérünk saját magunknak is, hogy bármi is jön, mi rugalmasan alkalmazkodunk hozzá” – árulja el végül Novák Ádám.

 

BK
Fotó: Hartyányi Norbert/kepszerk.hu