Nem maradtak válasz nélkül a terézvárosiak

A koronavírus-járvány miatt idén az éves közmeghallgatást nem lehetett megtartani, december 17-én Soproni Tamás polgármester és Terézváros négy alpolgármestere: dr. Kerék-Beleznay Zsuzsanna, Győrffy Máté, Miyazaki Jun és Temesvári Szilvia online fogadóórán válaszolt a kerületben élők kérdéseire.

Parkolás, forgalomcsökkentés

 

Sok panasz érkezett arról, hogy az egyébként is problémás parkolást a végletekig nehezíti a járványügyi intézkedésként bevezetett ingyenes parkolás. A kérdések többsége arról szólt, hogy mikortól lehet a terézvárosiaknak fenntartott parkolóhelyeket használni.

 

A lakossági parkolás reformján már tavaly ősszel, hivatalba lépésekor elkezdett dolgozni az önkormányzat új vezetése, mert Terézvárosban óriási a napi forgalom, rengetegen érkeznek ide autóval külső kerületekből, agglomerációból, a forgalom mértékéhez képest viszont kevés parkolóhely van, a parkolás örökös problémát jelent az itt élőknek. A munka már ott tart, hogy várhatóan a jövő év első negyedében elkezdhetjük kirakni a kizárólagos parkolóhelyeket jelölő táblákat. Ez az összes parkolóhely 30 százalékát jelenti, és ott 18-tól 7 óráig csak éves lakossági parkolási engedéllyel rendelkező terézvárosiak parkolhatnak majd. A forgalomtechnikai tervek elkészültek, most az engedélyekre várunk, aztán következik a táblák gyártása és kihelyezése, a parkolók felfestése.

 

Ugyancsak a lehetetlen parkolási helyzet miatt érdeklődtek arról, hogy a Jókai utca Nyugati tér és Podmaniczky utca közötti szakaszán miért nem fizetős a parkolás.

 

Az említett utcaszakasz alapvetően az I. fizetőövezetbe tartozik (440 forint/óra, max. 3 órás parkolás), mivel azonban egyelőre rendezetlen a mélygarázs helyzete – ennek megoldásán már dolgozunk – és ez az utcaszakasz még mindig építési területnek számít, nem lehet parkolódíjat felszámítani az itt várakozó autókra.

 

A Podmaniczky utca Bajcsy-Zsilinszky út és Teréz körút közötti szakaszának felújításával kapcsolatban egy kérdező az aggodalmait is megfogalmazta: a parkolóhelyek számának csökkentését nem tartja jó megoldásnak.

 

A terézvárosi önkormányzatnak a beruházás finanszírozásában és megvalósításában nincs szerepe, a terv pedig a ciklusváltás előtt készült. Fontosnak tartottuk azonban, hogy a kerületben élők megismerhessék és véleményezhessék a BKK terveit a felújításáról, ezért februárban lakossági fórumot tartottunk, ahol azért a lakók többsége elégedett volt a tervezett változásokkal. Bízunk benne, hogy a parkolóhelyek számának csökkenését ellensúlyozzák majd a már említett kizárólagos parkolóhelyek.

 

Kerékpáros közlekedés, rollerek

 

Egyre többen közlekednek biciklivel a fővárosban, amelyhez a kerékpáros infrastruktúrát is fel kell zárkóztatni. Ezt sok terézvárosi lakos is várja, így például kérdés érkezett arról, hogy a már tervben lévő mobilitási pontok között szerepel-e a Székely Bertalan utca és Kmety György utca kereszteződése.

 

Elkötelezettek vagyunk a kerékpáros közlekedés fejlesztésében, hiszen környezetbarát, olcsó, szinte mindenki számára elérhető. Idén már pályázattal segítettük a fiatalok kerékpárvásárlását, amihez KRESZ-tanfolyam és gyakorlati oktatás is társult.

 

Terézváros Nagykörúton kívüli részén jövőre 17 helyszínen 40 kerékpártámaszt helyezünk ki. Semmi akadályát nem látjuk annak, hogy ezekkel együtt a Székely Bertalan-Kmety György utcák kereszteződésébe is telepítsünk támaszokat.

 

Emellett a Főváros 83 helyen 400 kerékpártámasszal mobilitási pontokat helyez ki Terézváros Nagykörúton belüli részén, és mi is tervezzük további kerékpártámaszok létesítését 2021-ben.

 

A szabálytalanul parkoltatott és használt rollerek sok bosszúságot okoznak a terézvárosiaknak. Az e-rollerek szabályozásáról, valamint az Andrássy úton szabálytalanul rollerezők és biciklizők szankcionálásáról is érkezett kérdés a kerület vezetőihez.

 

A rollerre vonatkozó közlekedési szabályok egyelőre tisztázatlanok, és nagyon megértjük azokat, akik sürgetik ennek a rendezését. Ehhez a KRESZ-t kellene módosítani, ami azonban nem önkormányzati hatáskörbe tartozik. Ettől függetlenül a megfelelő fórumokon sürgetjük a helyzet rendezését. Az e-rollerekkel pedig a jövőben csak a mobilitási pontokon lehet majd parkolni.

 

A kerékpáros közlekedésére viszont megvannak a jogszabályok, csak a betartással és a betartatással vannak időnként gondok. Az Andrássy úton a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága és a rendőrség ellenőrizhet, de azt látni kell, hogy a leggondosabb odafigyelés mellett is véges a kapacitásuk. A panaszt természetesen továbbítjuk a VI. kerületi kapitányságnak.

 

Faültetés, zöldítés, közterületek használatának újragondolása

 

Többen érdeklődtek a választási kampányban megígért Szondi és Aradi utcai faültetésekről, arról, hogy mi kerül az Andrássy úton felszedett műfű helyére, illetve kérdés érkezett arról is, hogy vajon az önkormányzat a Németh László utca Felsőerdősor utca és Szív utca közötti szakaszát tervezi-e sétálóutcává alakítani.

 

Számos olyan intézkedést hoztunk, amely Terézváros zöldebbé válását segíti, például elindult az udvar- és balkonzöldítési pályázat, sikerült felszedni a műfüvet az Andrássy úton. A faültetésen is dolgozunk, de ez egy hosszabb folyamat, hiszen sok betont és elhanyagolt fákat örököltünk.

 

A Korzó Tervezési Stúdió készített egy anyagot, amely az egyes utcák fatelepítési lehetőségeit vizsgálta. Ez az anyag a költségbecsléseken túl a telepítendő fák pontos helyeinek kijelöléséhez is segítséget nyújt. A tanulmányban foglaltakról jelenleg a közműszolgáltatókkal egyeztetünk. A tanulmány véglegesítését követően, jövőre sor kerül a tervek lakosságnak való bemutatására, a pontos ütemezésre, akkor írjuk ki a beszerzést a konkrét engedélyezési és kivitelezési tervezésre, és ez után indulhat el a fák ültetése, valamint ahol szükséges, az utcák részleges áttervezése. A tavaszi ültetési időszakban még biztosan nem tudjuk a fák telepítését elkezdeni, mivel ezek a folyamatok önmagukban is hónapokat vesznek igénybe. Szeretnénk, ha jövő ősszel már elkezdhetnénk az ültetést, de sajnos nem kizárt, hogy a kezdés 2022 tavaszára tolódik.

 

Az Andrássy úton a fővárosi önkormányzattal együttműködve sikerült felszedni a műfüvet. A fák nagyon megsínylették ezt az állapotot: az automata öntözőrendszert ugyan már korábban kikapcsolták, de az ott maradt csövekből elkezdett szivárogni a víz, ami a műanyag borítással gyakorlatilag dunsztolta a fák gyökerét, amelyek emiatt rohadni kezdtek. Bizonyos területeken lehet talajtakaró cserjéket ültetni, amihez hozzá is kezdett a Főkert, de vannak olyan szakaszok, ahol ezt nem lehet megoldani anélkül, hogy ne vágnák el az ültetéskor a fák gyökereit. Itt egyelőre vizsgálják a kertészek, hogy mit lehet tenni.

 

Már készül a városfejlesztési koncepció, amelyben nagy hangsúlyt fektetünk a közterületek használatának újragondolására. A terveink szerint a koncepciót januárban már az érdeklődők is láthatják, hiszen szeretnénk, ha a lakosok is véleményeznék a terveket. A koncepció rövid és hosszú távú terveket is tartalmaz majd a forgalomcsillapításra és a zöldfelületek növelésére. Ebben még nem lesznek pontosan kijelölve a beavatkozási pontok, de folyamatosan vizsgáljuk a szóba jöhető területeket. Ennek megfelelően még a Németh László utca említett szakasza sem merült fel konkrétumként, de a beavatkozások tervezésekor ezt is meg fogjuk vizsgálni.

 

Szociális intézkedések, krízistámogatás a járvány idején

 

Sokan kerültek bajba a koronavírus-járvány miatt, például elveszítették a munkájukat, nem tudják az albérletet fizetni, a vállalkozóknak apadtak a bevételei. Egy 24 éve működő esküvői szalon tulajdonosa arról érdeklődött, hogy milyen támogatási formákat tud igénybe venni a válság átvészeléséhez.

 

Igyekszünk az állam helyett is helyt állni a krízisbe jutottak megsegítésében. A Terézváros melléd áll! programmal tudunk segítséget nyújtani, amit a második hullámban újraindítottuk, kibővítettük, nemcsak a kerületben élőknek, hanem a vállalkozásoknak is segítünk (bérletidíj- és teraszengedély-kedvezmény, éjszakai felügyeleti díj elengedés). Honlapunkon minden információ, igénylőlap megtalálható, illetve a Humánszolgáltatási osztályunkhoz is lehet információért, segítségért fordulni.

 

A tavaszi önkéntes felajánlások nem múltak el nyomtalanul: volt, aki arról érdeklődött, hogy karácsony környékén hogyan tud az időseknek ajándékokat, üdvözleteket eljuttatni.

 

Az egyedül karácsonyozó idősek minden bizonnyal örülnek az egyéni kezdeményezésre induló ajándékozásnak, örülnek a jó szónak is. A Terézvárosi Gondozó Szolgálatban dolgozó kollégáink azoknak az időseknek tudják eljuttatni az ajándékokat, aki az ellátottjaik vagy az idősek klubjába járnak. Ha esetleg a gondozó szolgálatnak átadják az ajándékokat, a kedves üzeneteket, akkor örömmel továbbítják az időseknek. A Rózsa utcai Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona fővárosi fenntartású intézmény, de feltételezem, ők sem látnák akadályát az ajándékozásnak vagy az üdvözlőlapok fogadásának.

 

Az időseket az önkormányzat is segíti karácsonykor, de az év többi részében is igyekszünk figyelni az igényeikre. Azért hoztuk létre az Idősek tanácsát, hogy a közvetlen párbeszéd során még inkább fel tudjuk mérni a problémáikat, célzottabban tudjuk ellátni őket. Tervezzük további támogatások bevezetését is, lehet például számítani szemüveg-vásárlási támogatásra és további oltásfajták támogatására is.

 

Lakásprogram

 

Sokan küzdenek lakhatási problémákkal, így sokan érdeklődnek az elérhető önkormányzati lakásokról. Kérdés érkezett a felújított lakásokról és a szolgálati lakásokról is.

 

Fontosnak tartjuk, hogy a lakásfelújítást ne az egyébként is nehéz helyzetben lévő bérlők nyakába varrjuk, hanem az önkormányzat oldja meg a lakásai lakhatóvá tételét. Idén 15 lakást újítottunk fel, jövőre 30-at tervezünk. Ezek nagyobb részét szociális alapon, a többit pedig szolgálati lakásként a kerületben például szociális, egészségügyi, oktatási szférákban dolgozóknak adjuk ki.  Szeretnénk megtartani őket – egyéb támogatásokkal is –, mert a feladatukhoz képest szégyenletesen keveset keresnek. Érdemes a pályázati részletekről érdeklődi a honlapon vagy a Tulajdonosi főosztálytól.

 

Szemét, köztisztaság

 

A Ferdinánd híd körül lerakott szemét mielőbbi elszállíttatását is kérték az önkormányzattól.

 

Idén már többletforrással dolgozhatott a köztisztaságért felelős cégünk, Naponta takarítunk, kibővítettük a keretet, érződik is. Éppen a fogadóóra napján számolták fel, de sajnos lehet, hogy holnap újra. Hatékonyan, gyorsan próbálunk reagálni, kérjük, hogy jelezzék, intézkedünk.

 

Mindent megteszünk azért, hogy a kerület tisztább, rendezettebb legyen. 100 millió forinttal növeltük ebben az évben a köztisztasági kiadásokat, naponta, illetve háromnaponta takarítjuk az utcákat, új szemeteseket is helyeztünk ki. A bejelentésekre azonnal reagálunk, a Ferdinánd hídtól is éppen a mai napon szállítattuk el az oda hordott hulladékot.

 

Kutyafuttatók, kutyapiszok

 

A kutyás gazdik a Podmaniczky utcai kutyafuttatók további sorsáról érdeklődtek. Mások arról érdeklődtek, hogy miért nem büntetjük azokat a kutyásokat, akik nem szedik fel kedvencük után a kutyaürüléket.

 

Tavasszal elkezdtük tervezni a felújítását, három közösségi tervezésen vagyunk túl, emellett több más helyszínt bejárva gyűjtöttük a tapasztalatokat. Egy tájépítész stúdió már megkapta a tervezési feladatokat, elvileg áprilisra készen lesznek a tervek, utána pedig kezdődhet a kivitelezés.

 

A kutyapiszkot fel nem szedőket csak akkor lehet bírságolni, ha sikerül őket tetten érni. Igyekszünk tájékoztatással, rendészeti akcióhetekkel felhívni a figyelmet arra, hogy az ürülék felszedéséről a gazdiknak kell gondoskodni. A szükséges eszközöket biztosítjuk: kutyaürülék-gyűjtőket helyezünk ki, és ingyen biztosítunk zacskót az ügyfélszolgálatunkon.

 

Airbnb

 

Vannak, akik már amiatt aggódnak, hogy a járvány elmúltával, a turizmus újraindulásával visszatérnek a hangos vendégek az airbnb-s lakásokba. Arról érdeklődtek, hogy meglesz-e addig a szabályozás.

 

Egyeztettünk a lakáskiadókkal, és a lakosság bevonásával próbáltuk felmérni a tipikus problémákat is. Ezek alapján összeállítottunk egy javaslatcsomagot, amelyet eljuttatunk a fővárosi önkormányzatnak. A cél az, hogy egységes legyen a szabályozás, és hogy az illegálisan működő szállásokat, a számonkérhetetlen tulajdonosokat kizárjuk ebből a szférából. Reméljük, még a turizmus újraindulása előtt sikerül kialakítani a fővárosi szintű szabályokat.

 

A Hunyadi téri vásárcsarnok felújítása

 

A közkedvelt piac belső felújítását már nagyon várják a terézvárosiak, kérdeztek arról is, hogy lesz-e valami a korábban ígért közösségi térből.

 

Lesz, a Csengery és Eötvös utcák felőli fejépületeket nagyon jól lehet használni majd közösségi célokra. Az előző ciklusban a belső átalakításra is elkészültek a tervek, de egyrészt nagyon drága lett volna a kivitelezése, másrészt valamelyest veszített volna a piac az eredeti funkciójából. Mi olyan csarnokot szeretnénk, ami megőrzi azt, például nem szeretnénk büfékkel, étkezdékkel telezsúfolni a területet. Gondolkodunk azon is, hogy a Szófia utca felé kinyissuk az épületet, és ott teraszokat alakítsunk ki.

 

Andrássy épületek

 

Érkezett kérdés arról is, hogy lehet-e kötelezni az Andrássy úti épületek tulajdonosait arra, hogy rendbe rakják a homlokzatokat. Példaként említették az 56-os és a 80-82-es szám alatti épületeket. 

 

A kerületi önkormányzatnak sajnos nincs sok mozgástere ebben a helyzetben, jókarbantartási kötelezést ugyanis a kormányhivatal tud kiadni. Ösztönözni próbáljuk a társasházakat, hogy pályázzanak felújítási keretre. A tervek szerint jövőre tovább bővítjük az erre fordítható keretet, és megpróbáljuk egyszerűbbé tenni a pályázás menetét is.

 

Az Andrássy út 80-82. szám alatti épület fejlesztőjével jelenleg is zajlanak a tárgyalások, remélhetőleg kialakul a kompromisszum a beépítésről, és akkor megújulhat a két szecessziós homlokzat.

 

A Bajza és a Bukcsú utcák közötti gyalogos aluljáró felújítása

 

Sok gyalogos és biciklis hosszú ideje várja, hogy az aluljárót felújítsák. Miután az önkormányzat jelezte, hogy élére állt a probléma megoldásának, sokan érdeklődnek, hogy mikor lehet biztonságosan használni az átjárót.

 

A sok tulajdonos és érintett között sikerült elérni az együttműködést, és rávenni őket arra, hogy tegyük rendbe az áldatlan állapotban lévő területet. A MÁV, a BDK, valamint a fővárosi és a kerületi önkormányzatok elkezdtek dolgozni a részfeladatokon, a tervek tavaszra készen lesznek, utána kezdődhet a kivitelezés.

 

Távfűtés

 

Szokatlannak tűnhet, de egy kérdező arról érdeklődött, mikor és milyen feltételekkel kapcsolódhatnak a terézvárosiak a távhőszolgáltatáshoz.

 

Támogatjuk azokat a fűtési módokat, amelyek környezetkímélők, hiszen a belvárosi szmog, forgalom, már így is jelentősen terheli az emberek szervezetét. A távfűtés környezetbarát fűtési mód, de hatékonysága az épületek állapotán múlik (a korszerűsítésre több pályázati is elérhető).  A FŐTÁV Zrt. 2016-ban kezdett el dolgozni az egységes budapesti távhőrendszer kialakításán, és a terveik szerint a projekt 2023-ban zárul. A projekt részét képező Kéménymentes belváros programmal a belső kerületekbe is eljuttatják a távhővezeték-hálózatot, és ezzel több tízezer belvárosi lakás szolgáltatásba való bekapcsolását tervezik. A távhővezetéket az Erzsébet híd alatt már áthozták Pestre, és a Szabadsajtó út, majd a Kossuth Lajos utca alatt érték el a Városház utca sarkát. Tudomásom szerint pl. a Főpolgármesteri Hivatalt ebben a fűtési szezonban már távhővel fűtik. Arról azonban egyelőre nincsenek információink, hogy Terézvárost mikor és hogyan érnék el a fejlesztéssel, és hogy hogyan lehet csatlakozni a szolgáltatáshoz. Erről érdemes közvetlenül a FŐTÁV-tól naprakész információt kérni.

 

Igazgatóváltás az Eötvös 10-ben

 

Népszerű intézményünk, az Eötvös 10 ügyében is érkezett kérdés, amely az igazgatóváltás miértjére volt kíváncsi, és arra, hogy mit lehet tudni az új igazgatóról.

 

Az előző igazgató szerződése határozott idejű volt, novemberben lejárt, így pályázatot írtunk ki a pozíció betöltésére. Erre több mint 30-an pályáztak, a győztes pályázat pedig Gálvölgyi Dorkáé volt, aki alapítója, illetve mostanáig igazgatója is volt a Hatszín Teátrumnak. Dorka remek szakember, rengeteg tapasztalattal érkezik hozzánk, jól ismeri Terézvárost, és tele van ötletekkel. A célja, hogy kicsik és nagyok egyaránt megtalálják a nekik tetsző kikapcsolódási lehetőségeket.

 

Közvilágítás, díszkivilágítás a kijárási tilalom alatt

 

Az energiatakarékosság jegyében érdeklődtek arról, hogy lehet-e csökkenteni a közvilágítás mértékét, netán lekapcsolni a díszkivilágításokat.

 

A közvilágítást a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. üzemelteti, ezért részletesebb választ ők tudnának adni a kérdésére. Mi azt gondoljuk, hogy az energiatakarékosság fontos szempont, de a kijárási tilalom ellenére is vannak olyanok az utcán, akik a munkájukat végzik, ezért a közvilágítás szokásos fenntartása indokolt, hiszen az a közlekedés-, köz- és vagyonbiztonságot szolgálja.

 

Üveggyűjtés

 

A Podmaniczky utcai szelektív gyűjtősziget felszámolásának sokan örültek, viszont ezzel újabb kérdések merültek fel: hová lehet most vinni az összegyűjtött üvegeket?

 

Több közértben is le lehet már adni az üvegeket, de a Hunyadi téri piacon található üveggyűjtő kukákba is be lehet dobni. Megmaradt a Podmaniczky utca Dózsa György út felőli gyűjtőszigete, de akár az erre szakosodott üveggyűjtő cégtől is tudnak egyéni szállítást kérni a társasházak.

 

A december 17-i online fogadóóra az önkormányzat Facebook-oldalán visszanézhető.