„Nem egy szemlélődő, hanem egy cselekvő generáció vagyunk”

Győrffy Máté építész lett a terézvárosi fejlesztések egyik első számú felelőse. A frissen kinevezett alpolgármesterrel az eskütételt követően terveiről, elképzeléseiről, a rá váró feladatok megvalósításáról beszélgettünk.

– Fiatal építészként, Terézváros fejlesztésért felelős alpolgármestereként van-e valamiféle víziója a városrész jövőjéről?

Természetesen van. Ahogyan az a programunkban is szerepel, sokkal zöldebb, tisztább, élhetőbb városrészt képzeltünk, képzelünk el a mai Terézváros helyén. Megkezdtük a munkát, hogy konkrét cselekvési tervvé alakítsuk ezt, az egyelőre valóban csak a fejünkben létező víziót. Korunkból adódik, hogy mi nem egy szemlélődő, hanem egy cselekvő generáció tagjai vagyunk, érthető, hogy akarunk tenni valamit az emberekért, a helyért, ahol élünk.

– A zöldfelületek növelését nehezíti, hogy a belvárosi régióban általában, így Terézvárosban sincsenek nagyobb üresen álló területek. Bár az idén tavasszal az önkormányzatnak sikerült egy telket vásárolnia.

A zöldfelületek növelése sokféleképpen lehetséges. Persze a legegyszerűbb, ha van erre alkalmas terület. Ami a megvásárolt telket illeti, megvizsgáljuk, hogy lehetne a leghatékonyabban, minél több ember javát szolgáló módon hasznosítani. A jövőbeli döntéstől függetlenül biztos vagyok benne, hogy valamilyen formában ezen a területen megjelenik majd a zöld.

– Említette a fásítási terveiket. A belvárosban a betonfelületek alatt futó közművek erre nézvést komoly akadályt jelentenek, ráadásul jelentős költségekkel is járnak.

A költségeket illetően nyilvánvaló, hogy csak konkrét beruházásokat lehet beárazni. A közműalagutak építésével a dolog nem lehetetlen, nem szólva arról, hogy több olyan utca is van, ahol a megfelelő fafajták kiválasztásával ez a közművek áthelyezése nélkül is lehetséges.

Ez kifejezetten azon programok egyike, amiben a kerületek és a főváros közötti átívelő összefogásra van szükség, ehhez pedig jelenleg adottak a feltételek. A zöldfelületek növelése, a fásítás kedvező élettani hatása azonnal nem, de a hozzá kapcsolódó forgalomcsillapító intézkedésekkel, az autóhasználati szokások változásával, a szabad helyeket jelző okos parkolási rendszer bevezetésével együtt hosszú távon életévekben mérhető. Alapvetően úgy gondoljuk, hogy az eredmények eléréséhez ciklusokon átívelő szemléletváltozásra van szükség. Jelenleg a statisztikai adatok szerint a belvárosban lakók több évvel kevesebbet élnek, mint az egészségesebb környezetben élő kortársaik.

– A másik, több szereplő összefogását igénylő téma a Nyugati pályaudvar mögött, a Podmaniczky utcában húzódó rozsdaövezet felszámolása, parkosítása.

Az állam tulajdonában lévő terület Budapest egyik legértékesebb telke. A mi elképzelésünk szerint Terézváros és a szomszédos XIII. kerület esetén ez duplán is igaz, mivel ez a város szívében az egyetlen ilyen méretű, a lakosság pihenését, kikapcsolódását szolgáló park létrehozására alkalmas tér. Mi azt szeretnénk, ha ide nem épülne semmi, hanem egy egységes zöldfelületté válna. Ahhoz, hogy ez az elképzelés valóra válhasson, elengedhetetlen, hogy a hasznosítást illetően közös nevezőre jusson az állam, a főváros, a VI. és a XIII. kerület.

– Terveikben az önkormányzat tulajdonában lévő lakásállomány minőségének javítása, számszerű bővítése is szerepel.

Első lépésként felmérjük a lakások állapotát, ezt követően kerül sor egy korszerűsítési, felújítási program kidolgozására. Elfogadhatatlan, hogy a 21. században a belváros közepén komfort nélküli lakások létezzenek. Ingatlanvásárlással, új lakások kialakításával szeretnénk a bérbe adható önkormányzati lakások számát is növelni.

– A városrész előző vezetése a csarnok felújítására szükséges források előteremtésével, a négy ütemre tervezett felújítás három szakaszának megvalósításával az itt lakók évtizedes álmát valósította meg. Hogyan tovább?

Nemcsak célunknak, de kötelességünknek is tartjuk, hogy a belső tér felújításával mielőbb befejezzük a beruházást. Szeretnénk a vásárcsarnok piac jellegét megtartani, a végső tervek kialakítását illetően egyelőre a döntés-előkészítő folyamat elején tartunk.

– Közel tíz éve él a kerületben. Van-e kedvenc épülete?

Mivel alapvetően városépítészettel foglalkoztam, így inkább összhatásban, nagyobb rendszerben gondolkodom. A terézvárosi épületek sorából hiba lenne egyet-kettőt kiemelni, ebben a kerületben elég sok mindent lehet szeretni. Összképét tekintve az Andrássy utat emelném ki. Jó lenne, ha az elkövetkező években sikerülne a hasonlóan egyedülálló Nagykörút presztízsét a valamiért megtorpant portálprogram megvalósításával növelni.