Nekünk a tenger a Balaton!

Nyár, napsütés, Balaton, vidám társaság. Mi kell ennél több a tökéletes nyaraláshoz? Egy megfizethető hely, amit a terézvárosi önkormányzat nyújt lakosai számára Siófok Ezüstpartján. Megnéztük, hogyan üdülnek a hatodik kerületiek az idén a Balaton mellett.

Csodás nyári időjárásban, éppen a Kékszalag vitorlásverseny napján látogattuk meg az önkormányzat balatoni üdülőjében nyaralókat. Siófok Ezüstpartján nagy volt a nyüzsgés. Sokan sétálgattak az öreg fák árnyékában, minden padon ült valaki, aki a vitorlásokkal teli tó csodálatos látványában gyönyörködött, de a legjobban talán azokat irigyeltük, akik a kánikulában kellemesen langyosra melegedett tó vizében pancsoltak.

 

Közöttük voltak olyanok, akik a terézvárosi önkormányzat Sirály utcai üdülőjében töltötték jól megérdemelt pihenőjüket. Fürdőruhában jöttek ki a szabadstrandra, a szállásuk ugyanis olyan közel van a vízhez, hogy szinte a Balaton-partról is látszik.

 

 

 

Mesebeli kastély a Sirály utcában

 

„Mi két szobát kaptunk a fenti emeleten, mert négy gyerekkel vagyunk. Emese 13, Zara 10, Linett 8, a legkisebb fiú, Belián pedig 6 éves. Hihetetlen módon élvezik a srácok a nyaralást, és a feleségemmel mi is nagyon jól érezzük magunkat. Ez az üdülő minden szempontból megfelelő, minden van benne, ami a kényelmünket szolgálja és a személyzet is nagyon kedves, segítőkész” – mutatja be a házat Zilahi Géza. A „házról” az egyik kicsi meggyőződéssel mondja, hogy ilyen lehet a mesebeli kastély, hiszen minden adott: a tornyocskák, a kovácsoltvas korláttal díszített erkélyek, a zöld gyep az udvaron és az azúrkék színű vízzel feltöltött medence a bejárat mellett.

 

Nem kell sok beszéd ahhoz, hogy meggyőződjünk róla – bár még csak két napja érkeztek –, ez a turnus máris belakta a nyaralót. A medencében különböző életkorú gyerekek pancsolnak, hangos nevetésük senkit sem zavar, még azokat a felnőtteket sem, akik épp a teraszra kirakott napozóágyakon élvezik a nyarat, olvasnak, vagy bent hűsölnek az épület tágas, földszinti társalgójában, ahol kényelmes bútorok, társasjátékok biztosítják az idő kellemes eltöltését.

 

 

 

A Balatont nem lehet megunni

 

„Mi is nagyon szeretjük a Balatont, ezt a látványt, ezt a hangulatot nem lehet megunni. Már tavaly is voltunk itt a fiammal, akkor még a nagylányom is velünk tartott, de az idén már külön nyaral. Imádunk együtt lenni a vakáció alatt is, hiába nőttek már fel a gyerekek. Voltunk sétálni a belvárosban, megkerestük a plázát és moziztunk is” – mesél élményeikről Nánai Mercédesz Laura, akiről aligha gondolnám, hogy 15 és 17 éves fiaival van itt, anynyira csinos és fiatalos.

 

Mindannyian nagy szerelmesei a Balatonnak, rendszeresen részt vesznek a tavat megkerülő futóversenyeken, szívesen kerékpároznak. Az idén hajókázni is szeretnének, és úgy tervezik, hogy felkeresik a siófoki fürdőt, ami eddig kimaradt a programokból. Mercédesz azt is nagyon értékeli, hogy az üdülőben szinte szállodai körülmények között vannak elszállásolva. Minden szobához saját WC, fürdőszoba tartozik és van tévé is. A szobák igénye-sen berendezettek, lent közös étkező található, hűtőszekrények szolgálják az itt lévőket, sőt még egy jakuzzi is helyet kapott a földszinten.

 

 

 

A nagymamát sem hagyták otthon

 

Miközben a többiekkel beszélgetünk, megérkezik kerékpárral egy helyes fiatal pár is. Nagy Gyöngyi a férjével épp a reggeli bevásárlást intézte el az üdülőben ingyenesen használatba vehető biciklikkel.

 

„Nagyon jó, hogy ezeket a bringákat is elvihetjük, így könnyebb a boltból elhozni a dolgokat, de kirándulni is fogunk, mert gyerekülések is vannak a bicikliken. Mi öten érkeztünk. A férjem és a két kislány mellett az idén az anyósom is csatlakozott hozzánk, aminek nagyon örülünk, mert sokat segít nekünk és végre ő is tud egy kicsit nyaralni. Egy szobában vagyunk mindannyian, de ez sem gond, szuperül érezzük magunkat” – sorolja lelkesen Gyöngyi, aki arról is mesél, hogy néhány nap alatt máris egészen jó kis csapat jött össze az üdülőben. A kicsik hamar barátokra leltek és a felnőttek is megismerkedtek, jókat beszélgetnek, ha kell, odafigyelnek egymás csemetéire.

 

„Itt a kerítésen belül szórakozhatnak a gyerkőcök, van hátul egy kis játszótér, pingpongasztal, de a legnagyobb sláger természetesen a medence, amiben hátmasszírozó élményelem is található. Egy-egy felnőtt mindig elöl van, így a kicsik nem maradnak felügyelet nélkül, vigyázunk magunkra és egymásra is” – mondja egybehangzóan Gyöngyi és Zilahi anyuka is.

 

A vízben lubickoló srácok a reggelit dicsérik, amit mindenki megkap a közös lenti étteremben. Egymás szavába vágva sorolják, kinek mi a kedvence: a rántotta, a virsli, a felvágott mellett a lekváros, mézes péksütit is sokan rakják a dobogós helyekre. A szülők elmondják, hogy az ebédet, a vacsorát vagy a boltban vásárolják meg, vagy meleg ételt, menüt rendelnek egy közeli étteremből, amit ki is visznek nekik és még az ára is elfogadható.

 

 

 

Konfetti a fűben

 

Amikor a pénzügyekre terelődik a szó, egyértelműen kiderül, hogy ilyen színvonalú nyaralásra manapság egy átlagos, többgyermekes családnak aligha telne a költségvetéséből, de egy nyugdíjas sem tudná kigazdálkodni. „Mi is tudjuk, hogy milyen iszonyúan drága a Balatonon a szállás, egy bérből-fizetésből élő embernek szinte megfizethetetlen, a járvány óta pedig még inkább felmentek a szobaárak. Egy ilyen hely, ami közel van a tóhoz, Siófok központjához, ennyire szépen felszerelt, medencés, az százezrekért bérelhető, amire nekünk nem jutna, itt pedig egy jelképes, napi pár száz forintos összegért bőséges reggelit is kapunk” – mondja Gyöngyi férje, aki eközben az árnyékot adó pergola alatt a nagymama fürdőruháján igazítja a pántot, mert neki ez is természetes, akárcsak az, hogy otthon segít a házimunkában, és amit csak tud, megszerel. A fűben eközben megcsillan a fény néhány árulkodó konfettipöttyön. „Már első este egy szerény kis bulit tartottunk itt, mert Gyöngyinek pont aznap volt a születésnapja. Szebben nem is ünnepelhettük volna, együtt volt a család egy ilyen mesés környezetben, a nyaralás legelején. Csodálatos emlék lesz az az este mindannyiunknak” – jön a kétségtelenül szívet melengető magyarázat.

 

 

 

Kitűnő tanulók előnyben

 

„Az önkormányzat siófoki üdülője iránt nagyon nagy az érdeklődés, a június 15-én kezdődő és az idén október 25-éig tartó szezonban szinte mindig telt házzal üzemel. Sokan jelentkeznek, hogy eltölthessenek itt egy-egy hetet. A beérkező jelentkezéseket a humán bizottság bírálja el” – tudjuk meg a bizottságot vezető Németh Helga Annától, aki azt is elmondja, kik az esélyesek arra, hogy a balatoni nyaralás részesei lehessenek.

 

„A pályázaton kizárólag a kerületben élők vehetnek részt, első körben három fő szempontot veszünk figyelembe: ha valaki szociálisan rászoruló (vagyis a családban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a 120 ezer forintot, egyedülálló esetén a 150 ezret), ha 65 évnél idősebb, illetve 65 év alatti, de rokkantnyugdíjas vagy egészségkárosodott. Amennyiben olyan sok a jelentkező, hogy további szelektálásra van szükség, előnyt jelent az elbírálásnál, ha valaki egyedül neveli a gyermekét, munkanélküli, nagycsaládos, tartósan beteg vagy fogyatékos ember van a családban, de azt is méltányoljuk, ha a gyerekek jó tanulók, sportsikereik vannak vagy művészi tehetséggel büszkélkedhetnek.”

 

Szöveg:  Gajdács Emese

FOTÓK: BERECZ VALTER/ KÉPSZERKESZTŐSÉG