Negyvenéves lett testvérvárosunk

Negyvenéves lett Lenti – ezt ünnepelték testvérvárosunkban január 5-én.
A kitüntetettek nevében dr. Kiss Gyula mondott beszédet, a színpad jobb oldalán Kövér László és Horváth László

Lentiben a település várossá nyilvánításának 40 éves évfordulóját ünnepelték január 5-én. Az eseményen Terézvárost Hassay Zsófia polgármester, Simonffy Márta alpolgármester és dr. Mogyorósi Sándor jegyző képviselte.

 

 
Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök celebrálta az ünnepi istentiszteletet
 

Az ünnepségen Horváth László polgármester az utóbbi időszak fejlesztéseit ismertette. Elmondta: Zala megye negyedik legnagyobb településeként Lentiben új szálloda épült, orvosi rendelők, utak, gyermekintézmények újultak meg, a munkanélküliségi mutató az országos és a megyei átlagnál is kedvezőbb. A következő években mintegy 5,5 milliárd forint összegű infrastruktúrafejlesztési programok valósulnak meg, 650 millió forintot fordítanak határon átnyúló kapcsolatokra, további 1,2 milliárdot pedig egy iskola és egy munkacsarnok felújítására.

 

A köszöntőket követően átadták a városi kitüntető címeket. Lenti városért díjat kapott a Városüzemeltető Nonprofit Kft., a közösségi életért díjat pedig a Mesevár Óvoda szülői közössége kapta. A település közszolgálatáért elismerést Kovács Lászlónénak, a polgármesteri hivatal munkatársának adományozták. Lenti város oktatásáért díjat kapott Nákits Lászlóné óvodapedagógus és Fracz József, a Vörösmarty iskola intézményvezető-helyettese. Az egészségügyért díjat a Dr. Hetés Ferenc Szakorvosi Rendelőintézet bőrgyógyász főorvosa, dr. Kiss Gyula kapta. A szociális gondoskodásáért és gyermekvédelméért elismerést pedig Kocsisné János Mária, a Kolping Gondozási Központ gondozónője vehette át. A város gazdaságáért díjban a Mol-Ker-Vill Kft. részesült.

 

 
Színpadon a Kerka néptáncegyüttes

 

Az eseményen részt vett Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki úgy fogalmazott: „Az építők és a rombolók párharca kíséri végig a magyar történelmet, határozza meg jelenünket és minden bizonnyal a jövőnket is”. A politikus emlékeztetett: „Az építkezés erői 2010 óta nem terheket, hanem lehetőségeket adnak az önkormányzatoknak, Lenti is így szabadulhatott meg a 2010-ig kényszerűen felhalmozott több mint egymilliárd forint adósságától. Sőt, az elmúlt évtizedekben – soha nem tapasztalt módon – több mint hatmilliárd forintot sikerült a város fejlesztésére fordítani” – részletezte az Országgyűlés elnöke.