Négylábú vendég a Derkóban

A Derkovits Gyula Általános Iskolában kutyás bemutatóval ünnepelték az állatok világnapját.

Medi, a fiatal, fekete kis terrier-keverék gazdájával, Hirbek Edinával, a ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület vezetőjével és Farkas Piroska századossal, a VI. kerületi rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadójával együtt érkezett október 4-én délelőtt a Derkovits Gyula Általános Iskolába.

 

 

Farkas Piroska százados (balról),  a rendőrség bűnmegelőzési előadója az állatkínzásokról is beszélt

 

 

A teljes alsó tagozat várta a vendégeket az iskola udvarán, ahol a gyerekekhez először Farkas Piroska szólt. Ő arról kérdezte a kisdiákokat, tudják-e mit jelent az állatvédelem, az állatkínzás és mit kell tenniük, ha azt látják, hogy valaki rosszul bánik a rábízott kutyával, macskával, vagy bármilyen állatot szándékosan bánt.

 

„Szólunk egy felnőttnek. Hívjuk a rendőrséget. Segítségért szaladunk…” – jöttek a frappáns válaszok a nebulóktól, akik azt is tudták, hogy veszély esetén a 112-es számot kell hívni a telefonon. Szóba kerültek a gazdátlan állatok is, a lányok, srácok többsége hazavinné a kis árvákat – de néhányan inkább a menhelyre vinnék az utcán talált cicát, kutyát.

 

 

Négylábú társaink örömmel tejesítik a gazdi kéréseit, így tette ezt Medi is

 

 

Hirbek Edina lába mellől nem sokszor merészkedett el Medi, az örökbefogadott, fiatal kis terrierkeverék, aki még csak most tanulja: miként kell viselkedni egy bemutató órán, hogyan kell eltűrni, hogy alkalomadtán 40-50 gyerek is körbeveszi, simogatja. Medi jelesre vizsgázott fegyelemből, csak akkor ugatott bele az előadásba, ha arra gazdája felszólította. A ZöldEb egyesület vezetője arról mesélt a gyerekeknek, miként lett a kutya az ember legjobb barátja, mi mindenben segítenek minket négylábú társaink és hogyan kell jól bánni velük.

 

 

Hirbek Edina és Medi

 

 

A kisdiákok a rendhagyó óra elején már számot adtak arról, hogy jól tudják: október 4. az állatok világnapja. Talán arról is hallottak már, hogy a világnap gondolata Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencián merült fel először. A pontos dátumra pedig azért esett a választás, mert ez Assisi Szent Ferenc halálának napja, egyúttal emléknapja is. Ez a világnap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette: hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Ancsin Gábor/képszerk.hu