Negyedik hullám, harmadik oltás

Egyre aggasztóbb számadatok látnak napvilágot a járvány terjedéséről, a kórházban ápoltakról, halottakról. Vajon az oltottak biztonságban vannak? Kiket veszélyeztet leginkább a fertőzés, mit tehetünk ellene? Ezt kérdeztük dr. Czermann Imrétől, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) igazgató főorvosától.

Mennyire érezheti magát biztonságban az, aki már felvette a védőoltást?

 

Tény, hogy a járvány ugrásszerűen terjed. Az újabb vírusvariánsok szaporodási rátája 1,3-ról 1,5-re (más mérések szerint 2-re) emelkedett. Ez a mérőszám azt jelenti, hogy egy beteg ennyi embert fertőz meg átlagosan. Fontos megemlíteni, hogy ennél sokkal ragályosabb betegségek is vannak, a kanyaró és a szamárköhögés esetén például ez a szám 10, a diftéria, himlő, gyermekbénulás, rózsahimlő, mumpsz esetén pedig 5 fölötti – ám épp a védőoltások miatt ezek a betegségek mára szinte el is tűntek. A koronavírussal összefüggő halálozás kezdetben főleg az idős és beteg embereket érintette, ezért az oltási kampányok is elsősorban őket célozták. Az eddigi több mint 30 ezer halott közül több mint 5 ezer 62 évnél fiatalabb volt, napjainkban pedig sokkal több a beteg a munkaképes korosztályból. Zacher Gábor arról számolt be, hogy a sürgősségi Covid-osztályokon ápoltak között közel 80 százalékban vannak a nem oltottak. Merkely Béla professzor elmondta, hogy a négy orvosegyetem tapasztalatai szerint az intenzív osztályokon a 60 év alatti, két oltásban részesült betegek közül senkit sem kellett géppel lélegeztetni. Mindkét adat azt jelzi, hogy az oltottaknál is előfordul ugyan megbetegedés, de ritkábban és kevésbé súlyos formában. A tapasztalatunk az, hogy az oltás az olykor nagyon súlyos lefolyású megbetegedést náthává vagy rövid ideig tartó, lázzal járó felső légúti megbetegedéssé tudja szelídíteni. A kórházi ellátásra szoruló oltottak között tovább kell elemezni a társbetegségeiken kívül azt is, hogy mennyi ideje és milyen típusú vakcinát kaptak.

 

 

Dr. Czermann Imre, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) igazgató főorvosa

 

 

Ezek szerint az oltottak számára is indokolt az elővigyázatosság. Mit tehetünk még a fertőződés elkerülése érdekében?

 

A járvány leküzdésének legfontosabb, de nem kizárólagos eszköze az oltás, ezért összetett megoldás szükséges. Tudjuk, hogy általában a nem kívánt események hátterében több ok szerencsétlen együttes előfordulása áll. Ezt svájci sajt modellnek nevezzük. Ez az elnevezés arra utal, hogy az egymás mellett lévő likacsos szeleteken általában nem lehet átlátni, de lehet olyan „szerencsétlen” helyzet, amikor minden lyuk egy vonalba kerül. Ebből következik, hogy a nem kívánt eseményeket több eszközzel érdemes megelőzni. A járvány megfékezésére sem elegendő az egyébként leghatékonyabb megoldásban, az oltásban bíznunk, minden más eszközt is alkalmaznunk kell. Nagyon fontos a korrekt felvilágosítás és oktatás, a szükséges járványügyi szabályok meghozatala és betartása, beleértve a kontaktkutatást célzó tesztelést, a zárt térben való maszkviselés elrendelését. Az egyének legfontosabb feladata a tudományos bizonyítékokon alapuló oltásokba való beleegyezés, a maszkviselés, a higiénés szabályok betartása és a kockázatos, zsúfolt helyek látogatásának minimalizálása.

 

Mikor és kinek ajánlott a harmadik, úgynevezett booster (ismétlő, erősítő) oltás felvétele?

 

Ma már tudjuk, hogy néhány hónap után minden vakcinánál drasztikusan csökken az antitestek száma. Vannak oltások, amelyek az oltási sorozat beadása után két héttel csak 60 százalékos hatékonyságúak, másoknál ez 95 százalék is lehet, ugyanakkor 4-6 hónap elteltével az életkor, az egyéb betegségek és az immunrendszer állapotától függően minden oltás esetén csökken a hatékonyság. Éppen ezért gyakorlatilag mindenkinek ajánlott az emlékeztető vakcina felvétele is. Sok szakember véleménye szerint nem csak a zsúfolt helyen gyakran megfordulók, a 65 évnél idősebb, krónikus betegségben szenvedők vagy a korábban kevésbé hatékony oltásban részesültek esetén ajánlott a harmadik oltás. Fontos megérteni, hogy a védettségi tesztekkel képet kaphatunk arról, hogy mely vakcinák hatékonyabbak és az egyes pácienseknél esetleg az is kimutatható, hogy a biztonságosnak gondolt szint alá csökkent-e a védettségük. Ugyanakkor nincs olyan magas antitestszám, amely fölött felesleges a harmadik oltás. Épp ezért azt tanácsolom, hogy senki se a teszt eredményétől tegye függővé az ismétlő vakcina felvételét.

 

 

A TESZ oltóhelyként is fogadta a lakosságot

 

 

Mit kockáztat az, aki nem hajlandó beoltatni magát?

 

Az oltást elutasítók nemcsak a saját egészségüket kockáztatják, hanem a családjuk, a munkahelyi környezetükben megforduló kollégáik és ügyfeleik egészségét is veszélyeztetik. Megbetegedésük esetén pedig előbb-utóbb olyan feladatot jelenthetnek az egészségügyi ellátó rendszernek, amely a nem fertőzött betegek gyógyulási esélyeit is rontja. Figyelmeztető jel, hogy az elmúlt évben nemcsak a koronavírus okozta halálozás volt jelentős, hanem a magas vérnyomás, a cukorbetegség, az öngyilkosság, a családon belüli erőszak és az emberölés áldozatainak száma is nőtt.

 

Nyitva vannak a mozik, a színházak, koncerteket is tartanak. Mehetünk bátran?

 

A fertőzés aeroszollal, azaz a kilégzett leheletben lévő páraszemcsékkel terjed. Ha zsúfolt, zárt térben maszk nélkül kiabálunk, énekelünk, sportolunk, az veszélyes. Egy színházban, védettségi igazolvány ellenőrzése után, megfelelő távolságtartás mellett, maszkban, csendben ülni gyakorlatilag minimálisra csökkenti a fertőzés veszélyét. Oda mehetünk bátran, ahol ezekből a feltételekből minél több teljesül.

 

A főváros erősen javasolja a maszk használatát, a kormány ezt csak a tömegközlekedésben tette kötelezővé. Önnek orvosként mi erről a véleménye?

 

Vizsgálatok szerint 100 igazoltan oltott között is előfordul 1-2 esetben tünetmentes vírushordozó, az oltatlan tömegben ennél nyilvánvalóan sokkal több. Aki a tömegben maszkot visel, csökkenti annak az esélyét, hogy megfertőződjön, és azt is, hogy ő fertőzzön meg másokat. Ha mindenki helyesen viseli a maszkot, akkor nagyon kicsi a kockázat. Az orvosi szempontok alapján a kötelező maszkhasználatot ennél korábban és szélesebb körben is be lehetett volna vezetni, de örömmel láttam, hogy a budapestiek egy része már korábban is bölcsen védekezett.

 

Míg tavaly nem is hallottunk az influenzáról, az idén egyre többen produkálják az erre utaló tüneteket. Az influenza és a Covid elleni védőoltás egyszerre való beadása nem jár kockázattal?

 

A korábbi koronavírus-fertőzés tünetei jobban eltértek a szokásos meghűléses panaszoktól, a mostani variáns nehezebben különíthető el pusztán a tünetek alapján. Valószínűleg a két vírussal való fertőződés súlyosabb kórképhez vezet. Semmi nem szól ellene, hogy mindkét oltást felvegyük, de általában azt javasoljuk, hogy az ismert oltási reakciók miatt tartsunk köztük két hét szünetet.

 

 

A kerületi rendelőintézet dolgozói a tesztelésből is kivették részüket

 

 

A TESZ-ben a járvány tombolása alatt is biztonságos a betegellátás? Nem kell bezárástól tartanunk?

 

A szakrendelő egy pillanatra sem zárt be. A járvány elején komoly nehézségbe ütközött dolgozóink számára a megfelelő védőeszköz beszerzése és az is, hogy az intézetbe való belépéskor mindenkit kikérdeztünk, lázat mértünk és mindent megtettünk annak érdekében, hogy a nálunk jelentkezők a várakozás alatt ne fertőzzék meg egymást. Tesztelő-, valamint oltópont is voltunk, és ez különleges intézkedéseket kívánt. A folyamatos ellátás érdekében megteremtettük a telefonos konzultáció lehetőségét is, de mára ez az igény minimálisra csökkent. Azt tapasztaljuk, hogy sokan más betegségeikkel sem szívesen fordultak a háziorvosukhoz, ami a nálunk személyesen megjelenők számát ugyancsak csökkentette. Most már azonban a korábbiaknál is nagyobb a betegforgalmunk.

 

Intézkedések

 

-    A kormány döntött arról, hogy a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a védőoltást előírják az alkalmazottak számára.

-    A közösségi közlekedési eszközökön november 1-jétől kötelező lett a maszkviselés.

-    Az egészségügyi intézmények esetén látogatási tilalom van, a szociális intézményekben a vezetők döntenek a korlátozásról.

-    A terézvárosi polgármesteri hivatalban, az ügyfélszolgálaton és az Eötvös10-ben is kötelező a maszkviselés.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Dimény András/kepszerk.hu