Ne dobjuk ki a szemétbe a használt sütőolajat!

Már birtokba is vették a terézvárosiak azt a használt sütőolaj-gyűjtő edényt, amelyet néhány napja helyeztek ki a Hunyadi téri csarnokban.

A használt sütőolaj esetében kiemelten fontos a szelektív gyűjtés: egyetlen liter csatornába öntött, használt olaj akár százezer liter élővizet is képes elszennyezni! Ez pedig veszélyt jelent a természetes vizekre és élővilágukra.

 

„Terézvárosban még benzinkút sincs, ahová le lehetne adni a használt sütőolajat, így fontos volt, hogy helyben teremtsünk lehetőségeket a használt olaj szelektív gyűjtésére, ezért nemrég elindult a társasházi programunk, és mostantól a Hunyadi téri vásárcsarnokban is leadható a sütőolaj” – tájékoztat Temesvári Szilvia, Terézváros zöldügyekért felelős alpolgármestere.

 

A sütőolajat zárható edényben, például egy befőttesüvegben kell elhozni és behelyezni a konténerbe, ahonnan az ezzel foglalkozó cég elviszi, és újrahaszonosítja bioüzemanyag formájában. A sárga színű műanyagkonténer a Szófia utca felőli oldalbejáratnál található, az üveggyűjtők mellett.

 

 

A gyűjtőedény a Szófia utca felőli oldalbejáratnál található

 

 

Ahogy írtuk, a társasházakban is van lehetőség szelekítven gyűjteni a használt olajat, amelyet a Biofilter Kft. szállít el igény esetén.  „A hordókat telephelyünkre szállítjuk, ahol egyedi technológiával tisztítjuk, kezeljük a használt olajat. Így ipari minőségű, tisztított növényi olajhoz jutunk, ami a biodízel alapanyaga – árulja el Véh Mónika, a Biofilter Kft. környezetvédelmi vezetője. - Ma már a forgalomban lévő dízelüzemanyagok 8,2 százaléka biodízel. A használt sütőolaj kezelésen során keletkezett melléktermék sem vész kárba, azt biogáz üzemekbe szállítjuk, ahol árammá, energiává alakítják. Így elmondható, hogy a használt olaj egyetlen cseppje sem vész kárba.”

 

A társasházi program első köréhez 20 ház csatlakozott, a további lehetőségekről a lapos.peter@terezvaros.hu címen kérhetnek tájékoztatást.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu