Nappali melegedő az Eötvös utcában

A Máltai Szeretetszolgálat Eötvös utcai nappali melegedőjébe vitt adományt Kecskés Balázs március 9-én. A teán, kávén, kekszeken kívül a képviselő az önkormányzat segítségét is felajánlotta a légtechnikai problémák megoldásához.

Egy leromlott állapotú, alagsori épületrészben működik az Eötvös utca 21. szám alatt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat hatodik kerületi nappali melegedője. Itt fogadta az intézmény vezetője, Szert Zoltán Kecskés Balázst, az önkormányzat pénzügyi és jogi bizottságának elnökét, valamint Csontos Gyöngyi külsős bizottsági tagot. A vendégek nem érkeztek üres kézzel, teát, kávét, kekszeket hoztak a hajlék nélkül élőknek.

 

 

Kecskés Balázs, Csontos Gyöngyi és Szert Zoltán az Eötvös utcai intézmény előtt

 

Szert Zoltán megmutatta az intézményt a látogatóknak, akik minden helyiséget végig jártak, s közben arról érdeklődtek, miben segíthetne a működéshez hozzájáruló, évi 4 milliós támogatáson felül az önkormányzat?

 

Mint azt Szert Zoltán elmondta és meg is mutatta, a helyiségek szellőzése a légtechnikai rendszer problémái miatt jelenleg nem éppen megfelelő. A nagyteljesítményű, mosó- és szárítógépek, valamint a tusolók sok párát juttatnak a levegőbe, ami penészedést, rossz levegőt okoz a nappali melegedő minden helyiségében. Miután alagsorban van az intézmény, az ablakok sem sokat segítenek a helyzeten, a gombásodás szinte mindenhol kiüt a falakon.

 

Kecskés Balázs ígéretet tett arra, hogy konzultál a problémáról a polgármesteri hivatal szakembereivel és lehetőségeiken belül igyekeznek megoldást találni a légtechnikai rendszer rendbetételére.

 

 

Az intézmény vezetője megmutatta az alagsori épületrész minden szegletét

 

Mint megtudtuk, az Eötvös utcában 28 éve működik nappali melegedő, s az amúgy sem ideális, alagsori épületrészben jelentős felújítás, átalakítás azóta nem történt. Naponta átlagosan 60-70 ember fordul meg itt, zömében hajléktalanok, de vannak olyanok is, akiknek van ugyan lakhelyük, de ott nem tudnak tisztálkodni, mosni, fűteni. A melegedőben enni is kapnak a rászorulók, fürödhetnek, kimoshatják, megszáríthatják ruháikat, pihenhetnek, internetet használhatnak és az értékmegőrzőt is használhatják.

 

Szert Zoltán arról is beszámolt, hogy a terézvárosi melegedőbe járó hajléktalan emberek és az intézménytől segítséget kérő, kerületi rászorulók számára kulturális programokat is szervez a Máltai Szeretetszolgálat az önkormányzat pályázati támogatásának köszönhetően. A programok célja, hogy kulturális és szabadidős programokon szerzett élmények és találkozások segítsék a hajléktalan emberek lelki és mentális fejlődését, hozzájáruljanak a beilleszkedésükhöz. A résztvevők utcán vagy szállón élő hajléktalan emberek, akik a programoknak köszönhetően beszűkült mindennapjaikból kimozdulhatnak, és olyan helyekre juthatnak el, melyek évek, esetenként évtizedek óta nem részeik az életüknek. Színházba, moziba mehetnek, kiállítást látogathatnak és kirándulni mehetnek. Az elnyert pályázati támogatásnak köszönhetően, négy programot és egy karácsonyi szeretetvendégséget szervezett az intézmény. A támogatásból finanszírozták a programok útiköltségét, valamint az alkalmakra az ellátást is.