Testületi ülés: Nagyobb elvárások a cégvezetők felé

Olyan fontos témákban hozott döntést Terézváros képviselő-testülete július 30-ai ülésén, mint a szolgálati lakások kiutalása, az Andrássy úti mintaprojekt, vagy a közétkeztetés díjszabása. A legnagyobb vitát az önkormányzati cégek vezetőinek premizálása váltotta ki.

 

Közösségi tér lesz az Andrássy út egy szakaszán

 

Augusztus 1-jétől október 18-áig megnyílik az Andrássy út Vörösmarty utca és a Rózsa utca közötti szakasza a kultúra, a korzózók, a sétálni, kikapcsolódni vágyók előtt. A világörökség részét képező terület erre az időre visszanyer valamit eredeti funkciójából.

 

A szervizutak (mindkét oldalon) lezárásával kipróbálhatjuk, milyen az, amikor a közterületeket visszakapják a város lakói, és az autóforgalom helyét a sétálók, beszélgetők, nézelődők veszik át.  A rendezvény alatt több kiállítás is lesz a területen, így szabadtéri tárlat nyílik az elmúlt 20 év ARC plakátjaiból, illetve Terézvárosban élők portréfotóiból. A két tárlat egyszerre nyújthat tartalmas időtöltést a turistáknak, a budapestieknek, és ad bemutatkozási lehetőséget a kerületnek. A rendezvényhez kapcsolódva egy kortárs művészeti kiállítás is megtekinthető lesz a Kodály köröndnél.  A környezetvédelmi szempontokat figyelembe véve kerülnek a területre terézvárosi vállalkozók által készített, újrahasznosított anyagokból gyártott utcabútorok, valamint planténerek fákkal, növényekkel.

 

 

Az ülést ezúttal is Soproni Tamás polgármester vezette

 

 

Szolgálati lakásokkal tartanák a kerületben a szakembereket

 

Terézváros számára fontos, hogy többek között az egészségügyben, oktatásban, szociális ellátás területén ne jelentkezzen munkaerőhiány, vagy nagymértékű fluktuáció, ezért az önkormányzat megpróbál a dolgozók gondjain, például a lakhatási problémákon enyhíteni. A testület arról döntött, hogy az önkormányzati lakások bérbeadásáról szóló rendeletet úgy módosítja, hogy pályázat útján szolgálati lakást lehessen igényelni.

 

Mivel a cél a munkaerő bevonzása és megtartása, olyan szakembereknek is lehetőséget biztosít az önkormányzat pályázásra, akik legalább egy éve a kerületben látnak el közalkalmazotti, közszolgálati feladatot, de nem feltétlenül rendelkeznek bejelentett VI. kerületi lakó-, vagy tartózkodási hellyel. A pályázat fő elemét képezi a munkáltató javaslata, véleménye. Kikötés, hogy amennyiben a pályázó munkaviszonya bármilyen okból megszűnik, a munkáltató 8 napon belül értesíteni köteles arról a polgármesteri hivatalt.

 

 

Az MSZP frakció: Gaár Iván Zsolt, Szilágyi Erika és Bálint György

 

 

Nem drágul a menza Terézvárosban

 

A gyermekétkeztetés térítési díjainak megállapítása során ezúttal a diétás menük árát is meghatározták a képviselők. Erre azért volt szükség, mert a kerületi közétkeztetésben egyre nagyobb az igény a speciális menüre. A közétkeztetés Terézvárosban az elmúlt évhez képest idén sem drágul. Fontos változás viszont, hogy a térítési díjakat szeptembertől a kerület minden iskolájában a Terézvárosi Gondozó Szolgálat szedi be.

 

Feladatokhoz kötik a cégvezetők jutalmazását

 

A képviselők döntöttek az önkormányzati gazdasági társaságok vezetőinek elmúlt évi teljesítményértékeléséről, illetve egy másik napirendben a 2020-as teljesítménykövetelményekről. Az előző testületi ülésen nem sikerült a kérdésben döntést hozni, mivel a Fidesz és Demokratikus Koalíció képviselői nem vettek részt a szavazáson, így határozatképtelenné vált a testület, és a témát le kellett venni a napirendről. (Hogy mindennek mi volt a nyomós oka, s most mi vezetett a döntéshez, az a képviselői vitáról szóló részből kiderül – a szerző.).

 

A most elfogadott előterjesztésben az idei teljesítménykövetelmények között már konkrét feladatok is szerepelnek, így nem fordulhat elő, hogy a prémium pluszmunka elvégzése nélkül illesse meg a vezetőket.

 

 

Heltai László (LMP) a civil támogatások körében is hozzászólt a témához

 

 

A vagyonkezelő is részt vesz a TESZ fejlesztésében

 

Mint arról már hírt adtunk, az Egészséges Budapest Program keretében a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat épületfelújításra és korszerűsítésre 288 millió forint, orvosieszköz-­fejlesztésre pedig 172 millió forintot, összesen 460 millió forintot kapott a központi költségvetésből. A fejlesztésekben közreműködik a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. is például a közbeszerzési eljárás lefolytatásában és a beruházás lebonyolításában.

 

 

Támogatás civil szervezeteknek és egyházaknak

 

A július 2-áig jelentkezett pályázók közül az önkormányzat 15 alapítványt és 22 egyesületet támogat konkrét programok megvalósításában. Az idei költségvetésből összesen 17 milliós keret fordítható civil szervezetek programjainak támogatására.

 

A kerületben működő egyházak is ugyanekkora keretösszegből részesülhettek, amennyiben programjaikkal pályáztak az önkormányzathoz. A humán bizottság javaslata alapján ezúttal a Szent Család Plébánia, a Szent Teréz Plébánia, a Budapesti Zsidó Hitközség, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Magyar Baptista Egyház és a Magyarországi Metodista Egyházak kap támogatást a költségvetési keretösszegből.

 

 

Alpolgármesterek munka közben: Temesvári Szilvia és Győrffy Máté
 

 

VITA:

 

Miért kapnak prémiumot a vezérigazgatók?

 

Komoly vitát váltott ki az önkormányzati gazdasági társaságok vezetőinek elmúlt évi teljesítményértékelése, illetve az idei teljesítménykövetelmény meghatározása.

 

Kecskés Balázs frakcióvezető (Demokratikus Koalíció) emlékeztetett arra, hogy párttársaival az előző ülésen nem vettek részt e napirendek szavazásában. A miértre most kaptunk választ: „A felügyelőbizottságokban jogi szakértőkkel vizsgáltuk a munkaszerződéseket és rájöttünk arra, hogy a fideszes városvezetés bebetonozta a cégvezetőket és velük együtt a prémiumokat is. Nem érdekelte őket, hogy a közfeladatot ellátó cégek vezetői milyen munkát végeznek. Nekünk nem volt lehetőségünk eltérni ettől, csak súlyos költségekkel járó munkaügyi perek árán tehetnénk ezt, és még akkor sincs garancia arra, hogy ezeket megnyerje az önkormányzat. Felelős városvezetőként ezt nem kockáztathatjuk, ezért kénytelenek vagyunk megszavazni a 2019-es prémiumokat.” Az idei év, vezérigazgatókat érintő követelményeinek új alapokra helyezése kapcsán Kecskés Balázs úgy fogalmazott: „A veszélyhelyzetet követő gazdasági sokk után új kérdésekre új válaszokat kell találnunk. Köszönet a polgármesternek, a frakcióknak és cégvezetőknek, hogy támogatták ezt a törekvést. Lehetőséget látunk a cégvezetés hatékonyságának megújításában, úgy gondoljuk, Terézváros nyerni fog ezzel az átalakítással.”

 

Soproni Tamás polgármester (Momentum) ugyancsak kiemelte: fontos Terézváros életében, hogy olyan feladatokat határozzanak meg a cégvezetőknek, amelyek valóban túlmutatnak a mindennapos munkán, igazi kihívások elé állítják őket is, és ilyen módon a kerület jobbítását szolgálják.

 

Szilágyi Erika, az MSZP frakcióvezetője az előbbi téma kapcsán úgy fogalmazott: „Az előző, Fideszes kerületi vezetés úgy állította össze az önkormányzati cégek vezetőink feladatait, hogy semmilyen pluszmunkát nem kellett végezniük, vitték a napi rutint. Attól, hogy elvégezték a munkaköri leírásukban végzett feladataikat, nem lett tisztább a kerület összes utcája, sőt… nem lett a Lövölde téri játszótér sem hibátlanul felújítva, miközben ott szerepel, hogy a vezető munkáját magas színvonalon végzi. Ha nem szavazzuk meg az előző ciklusban meghozott döntést, a cégvezetők bíróságra mennek és ott pert is nyernek a ki nem fizetett prémiumért. A Fidesznek teljesen mindegy, hogyan döntünk, ők ebből is kihátrálnak, pedig ha akarták volna kezelni a helyzetet, lett volna rá két ciklusuk is. Nem jó szívvel, de megszavazzuk a korábbi fideszes döntést, hiszen még többet kellene fizetni az önkormányzatnak egy vesztes per után.”

 

 

A Fidesz terézvárosi frakciója: Bundula Csaba, Simonffy Márta, Lindmayer Viktor és Császárné Csóka Ilona

 

 

 

Az Andrássy úti mintaprojekt kapcsán Simonffy Márta (Fidesz) bemutatta a tavaly októberben, az előző kerületi vezetés által rendezett Művészetek sugárútja nevet viselő programot, egyúttal hangot adott azon véleményének, hogy hiányosnak tartja a mostani terveket, a tájékoztatást, és a programokat sem találja a világörökségi területhez illőnek.

 

Soproni Tamás erre reagálva elmondta: örül annak, hogy az alapokban – vagyis abban, hogy a kultúra megjelenése az utcán jó irány – egyetértenek, ugyanakkor szerinte, ahogyan Prága belvárosában megjelenik a modern művészet és tud keveredni a múlttal, az itt is helyes út. Az autómentességgel kapcsolatban a polgármester nyomatékosította, hogy nem a terézvárosiak közlekedését, hanem az átmenő forgalmat korlátoznák, s ebben nem csak a főváros, de a kormány is partner, hiszen egy nemrégiben elfogadott kormányrendeletből tudni, hogy az M3-as autópálya Városligetet érintő, bevezető szakasza megszűnik, a Kós Károly sétányon nem lehet majd átmenni.

 

Szász Károly (Demokratikus Koalíció) Simonffy Márta szavaira reagálva megjegyezte: az Andrássy út 60. előtt is láthatók kihelyezett transzparensek, melyeken időnként némi történelemhamistás is felfedezhető. Épp ezért nem gondolja, hogy a most tervezett kiállítások az Andrássy út kulturális értékét csökkentenék, és nem is történelmi, hanem művészeti kérdésekkel foglalkoznak. Ráadásul ez egy időszaki kiállítás lesz, melynek fogadtatása majd a befejezés után mérhető le.

 

 

A Demokratikus Koalíció frakciója: Miyazaki Jun alpolgármester, Szász Károly és Kecskés Balázs

 

 

Gaár Iván Zsolt (MSZP) emlékeztetett, hogy 2002 után részese volt annak a tortúrának, amit a Terror Háza Múzeum előtti pengefal felépítése okozott. Hangsúlyozta, hogy a jelenlegi városvezetés meghallgatja és döntéseibe beépíti az itt élők véleményét, így lesz ez majd az Andrássy úti projekt kapcsán is.

 

Lindmayer Viktor (Fidesz) frakcióvezető az Andrássy úti mintaprojektre elkülönített 25 millió forintos összeg 15 millióra való csökkentését kezdeményezte, amit a polgármester (mint előterjesztő) elfogadott, s az előterjesztést a testület így szavazta meg.

 

Bundula Csaba (Fidesz) a testületi ülésen többször is felrótta a polgármesternek, hogy kérdéseire nem kap választ. Soproni Tamás leszögezte: több mint 100 kérdés érkezett a Fideszes képviselőktől az utóbbi időben, s ezek megválaszolása hihetetlen terheket ró a hivatal dolgozóira, a terézvárosiak ügyeinek intézésétől veszik el az időt a politikusok. Ugyanakkor ő és munkatársai igyekeznek minden kérdésre a törvényben rögzített határidőn belül válaszolni.

 

Ugyancsak Bundula Csaba kérte ügyrendi javaslatban, hogy a jövőben a képviselői kérdések, hozzászólások a zárt ülés előtt kerüljenek napirendre. Ehhez kapcsolódva Heltai László (LMP) elmondta: ő is támogatja, hogy az ülés elején legyen lehetőség interpellációra, kérdések felvetésére, majd hozzátette (és Bundula Csabára utalt), hogy mindennek akkor van értelme, amennyiben a képviselők tudnak viselkedni.

 

Heltai László arról is érdeklődött, hogy a civil szervezetek között miért nem kaphatott támogatást a Palánta Misszió. Temesvári Szilvia alpolgármester válaszában elmondta, Császárné Csóka Ilona (Fidesz) felvetésére vizsgálták meg a pályázatot, amit ennek eredményeként tartalmilag kifogásolhatónak tartottak, illetve több szülői panasz is érkezett a szervezettel kapcsolatban.

 

Gajdács Emese

Fotó: Dimény András/képszerk.hu