Műfű helyett valódi növények

Az Andrássy út zöldesítésének első lépéseként a fákat is tönkretevő műfüvet szedték fel a Főkert munkatársai.

„Sokan azt gondolják, pusztán azért, mert a belvárosban, emeletes házakban élünk, ezért mi nem vágyunk a zöldre. Pedig ez nincs így. Mióta munkába álltam, nagyon sokan kerestek meg rengeteg ötlettel kifejezve azt a vágyukat, hogy Terézváros is legyen zöldebb” – mondta el Temesvári Szilvia, Terézváros zöld ügyekért felelős alpolgármestere november 2-án, az Andrássy úton, ahol Karácsony Gergely főpolgármesterrel és Soproni Tamás terézvárosi polgármesterrel együtt maguk is bekapcsolódtak a „zöldesítő” munkálatokba.

 

 

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere is szívén viseli az Andrássy út sorsát

 

 

A műfű felszedése előtt Temesvári Szilvia arról beszélt, hogy a kerület zöldítésnek egy ikonikus állomásához érkeztünk: „Elkezdjük műanyag-mentesíteni az Andrássy utat, és ezzel egy lépéssel előrébb vagyunk ahhoz, hogy ez a sugárút újra a régi pompájában ragyoghasson. 1876-ban, amikor ezt az utat átadták nem autópályának, hanem sétakocsikázóknak és sétálóknak épült. Ma már ennek nyoma sincs. Az előző vezetés a fővárosi fideszes vezetéssel közösen hagyta, hogy a műfű alatt a fák gyökere szétrohadjon. Ilyenre a sugárút fennállása óta nem volt példa. Az Andrássy úti fák korábban csak akkor voltak veszélyben, amikor világméretű katasztrófák fenyegettek, mint például a világháborúk” – idézte fel az alpolgármester.

 

 

Az új fák elültetése közben...

 

 

Soproni Tamás, a kerület polgármestere elárulta a jelenlévőknek, hogy ő maga az elmúlt 34 évben szinte minden nap elsétál az Andrássy úton, látja annak korszakait, s az utóbbi időben bizony azzal szembesült, hogy a felelősök nem vigyáztak mindannyiunk büszkeségére.

 

Éppen ezért a kerület tavaly megválasztott, új vezetése lépett ez ügyben. Ennek eredményeként a műfű helyére a következő napokban évelő növények kerülnek, illetve 16 fát is elültet a kerület a fővárossal közösen, ezzel is segítve, hogy mihamarabb visszakapja régi, zöld arcát a sugárút. Terézváros polgármestere azt is elárulta, hogy készül már a Főkertnél egy tanulmányterv, ami azt tartalmazza, hogy miként lehetséges az Andrássy további zöldítése.

 

 

A fák gyökereit megfojtó műfű helyét hamarosan igazi növények veszik át

 

 

Karácsony Gergely a szabadtéri sajtótájékoztatón azzal kezdte, hogy a beszélgetést nehezítő zaj, az óriási gépjárműforgalom, s a talpunk alatt lévő műfű is mutatja, milyen sok dolga van még a fővárosi vezetésnek a zöldesítés terén.

 

Mint mondta, tévút a „zöldre festés” politikája, aminek jó példája az Andrássy úti műfű is. Ugyanakkor hamis elvárás az, hogy egyik pillanatról a másikra lehet zöldíteni egy egész várost.

 

„Ez egy folyamat, aminek az Andrássy út fásítása, műfűmentesítése a kezdete, és amihez a főváros minden segítséget megad a kerületeknek a Zöldülő Budapest program keretében” – jelentette ki a főpolgármester.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/Képszerkesztőség