Mozgás és életkor: konferencia az E10-ben

Immár 8. alkalommal rendezte meg szakmai konferenciáját a Magyar Speciális Művészeti Egyesület.

Simonffy Márta, a terézvárosi önkormányzat alpolgármestere nyitóbeszédében hangsúlyozta: a szakembereket elismerés és köszönet illeti azért az embertársaikat segítő, komoly szakmai felkészülést és odaadást igénylő munkáért, amit nap mint nap végeznek.

 

 
A szakmai konferenciát Simonffy Márta alpolgármester nyitotta meg

 

Mint fogalmazott: a mozgás, hasonlóan a művészethez, nagyon sokféle baj, betegség esetében segítséget, olykor gyógyírt jelent. Az alpolgármester örömének adott hangot, hogy a szakmai rendezvény az érdeklődnek – a személyes találkozáson túl – lehetőséget biztosít arra, hogy megismerjék azokat az egymást is kiegészítő új módszereket, tapasztalatokat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy munkájuk a későbbiekben még eredményesebb legyen.

 

Ezután Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia vázolta fel az Angliában már működő szociális rendszer alapján az egyik lehetséges jövőképet. Kiemelte, hogy a szigetországban az intézményi formáknak és a speciális képzéseknek köszönhetően a fogyatékkal élők is dolgoznak. Az 56. életév betöltését követően a sérült embereknek felajánlják, hogy „nyugdíjba” vonulva átkerülhetnek egy másik intézménybe, ahol szabadidős tevékenységgel tölthetik a napjaikat vagy a továbbiakban nyugdíjasként folytathatják a munkájukat. A mozgás jelentősége ebben a modellben is kiemelt szerepet játszik.

 

 
Mozogjon, hogy ne fájjon! címmel Mészáros Lászlóné gyógytornász tartott előadást

 

Az előadók – két neves gyógytornász, fizioterápiás, valamint szociális szakemberek – az elméleti ismeretek megosztásán túl saját tapasztalataikról, eredményeikről is beszámoltak, amelyeket a jobbára koruk vagy betegségük miatt mozgásszegény életmódú idősek táncos terápiájával értek el.

 

 
A termet szakemberek töltötték meg

 

A délelőtti program után Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia, az egyesület szakmai tanácsadója, a rendezvény főszervezője elmondta: az egyesület évente kétszer, tavasszal és ősszel tart konferenciát, ezek biztosítják a tagság részére az elméleti képzés alapjait. Céljaikat illetően hangsúlyozta: küldetésüknek tekintik a művészetpedagógia segítségével a sérült emberek életminőségének javítását.

 

A konferencia alapítója arról is beszámolt, hogy ő 10 évvel ezelőtt kezdte használni művészeti terápiás eszközként a fogyatékos embereknél a mozgást, főként azért, mert ezeket a gyakorlatokat a gondozottai sokkal könnyebben sajátítják el, mint a megtanulandó szövegeket. Mint mondta, a mostani konferenciával a mozgással foglalkozó fejezet lezárul, ám hozzátette, a tavasszal induló új sorozat tematikája pedig egyelőre titok.

 

 
A konferencia elindítója és szervezője, Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia már a tavaszi sorozatra készül

 

A délutáni programban a Magyar Speciális Független Filmszemle díjazott alkotásait tekinthették meg az érdeklődök, amelyeket fogyatékossággal élő filmesek, pszichiátriai és szenvedélybeteg alkotók, autizmussal élők, valamint a szociális ágazatban dolgozók vagy érintettek készítettek.

 

A konferencia résztvevői vásárolhattak az Óbudai Rehabilitációs és Foglalkoztatási Központ Nappali Intézete és a terézvárosi önkormányzat Bajza utcai Kincseskert Óvoda kézműves termékeiből.