Mondják a magukét

Több mint 30 pályamű érkezett az Eötvös10 online slam poetry pályázatára, melyek közül ötöt díjazott, további nyolcat pedig dicséretben részesített a Kemény Zsófi költő, íróból és Simon Márton költő műfordítóból (mindketten slammerek) álló kétszemélyes zsűri. A 21. századi költőversenyt Bodor Mesi nyerte, aki a családi karantén viszontagságait szedte rímekbe.
Simon Márton és Kemény Zsófi eredményhirdetés közben

A „zsűri nehéz helyzetben volt” – kezdte a hétfő esti online eredményhirdetést a szokásos frázissal Simon Márton, aki szerint igazán izgalmas, sokrétű, egyszerre vicces és mély slamkölteményeket hallgathattak zsűrizés közben. A döntés során figyelembe vették a dramaturgiai kimunkáltságot és a nyelvi leleményességet, ugyanakkor a slam egyik alapvető kritériumától, az előadásmódtól ezúttal – élőben lenne az igazi felkiáltással – eltekintett a zsűri.

 

Az online slamverseny harmadik helyén holtversenyben Bakó Liza és Phuong Linh Le Julianna végeztek – utóbbi Ragadozók című verses monológja három perc világmegváltás az élet igazán komoly kérdéseiről: „...anya mindig azt mondta, az élet csak a zuhanás után kezdődik, valahol az annyira fáj, hogy belehalok és az olyan szép, hogy belehalnék között, valahol hajnali háromkor a Moszkva és az Oktogon közt félúton, szétesve, de mégis talpon, hiszen ez a négyeshatos…”

 

Ezüstérmes, szintén holtversenyben, Ősze András és Galsi Olga lett – Olga egy a következő exének írt levelével, melyben vicces szófordulatokkal reflektált a jelenre, beleírva pályázó önmagát a szövegbe: „...te pedig félreismersz, azt hiszed, alkoholista vagy komoly instaköltő vagyok, pedig csak egy félig halott olcsón kapott sehonnai bitang ember, ki most alter vagy miss slammer, aki próbálja megnyerni a többséget, de ez nem önsajnálat, szívem, ez alanyi költészet…”

 

A második és harmadik helyezett párosának nyereménye két-két értékes kortárs irodalmi könyvcsomag, illetve egy fellépési lehetőség az Eötvös10 későbbi élő slam-eseményén.

 

A zsűri a legjobbnak Bodor Mesi karanténkölteményét („A karantén egy nem várt Ibseni fordulat, a bokorrímből is kiugrasztja a nyulat...) értékelte – ahogy az online díjátadón fogalmaztak, döntésük egy kicsit a saját humorukat és ízlésüket is tükrözi. A világ, amiről Mesi szabadon mondta a magáét, „...nem diplomaták homogén közege, apunak kibiztosított szópisztoly a szövege, anyu bevásárlólista-bárdja alatt hullanak a fejek, tej, kenyér, stabil jövőkép, kettő, de inkább négy gyerek…”

 

Bodor Mesi nyereménye a fellépési lehetőség mellett egy értékes Lenovo tablet.

 

Az öt legjobb alkotáson kívül Kemény Zsófi és Simon Márton kiemelte és dicséretben részesítette Gulya Liliána Luca, Tamás Bernadette, Moldován Adrienn, Varga Dorka, Nádasdi Éva, Bíró Boróka, Tiba Patrik és Gelencsér Dávid dobogóról épp csak, hogy lecsúszó alkalmi szózsonglőrök slamkölteményeit. cso

 

Gratulálunk minden díjazottnak!