Miyazaki Jun: Menedzserszemlélettel a humánügyekért

A humánügyekért felelős alpolgármestert, Miyazaki Junt második hivatali munkanapján kérdeztük eddigi pályafutásáról és jövőbeni terveiről.

– Még nem lakhatta be az irodáját, hiszen csak tegnap költözött be, mégis megkérdezem: mik az első benyomásai a hivatalról?

– Valóban nem sok időm volt még az ismerkedésre, az előttünk álló hetek, hónapok szólnak majd arról, hogy felmérjük a helyzetet minden területen. Én magam a versenyszférából jövök, így menedzserszemlélettel figyelem a világot. Ahogyan azt a Facebook-oldalamon is leírtam, én valóban megtiszteltetésnek tartom, hogy Terézváros humánügyekért felelős alpolgármesterévé választottak. Ennek megfelelően pedig nagy alázattal kezdem meg a munkámat.

– Az elkövetkezendő időben sokszor, sok helyen elhangzik, megjelenik majd a neve. Jó tisztázni, hogy japánul melyik a vezeték-, illetve keresztnév.

– Éppen úgy van, mint a magyar nyelvben: tehát a családi nevem a Miyazaki, a keresztnevem pedig a Jun. Édesapán után kaptam a nevemet, ő japán. Én Pécsett születtem, kisgyermekkoromban egy évet éltem Japánban, amiről elég kevés emlékem van, mivel 6 éves korom óta Magyarországon, Budapesten élek.

– Online marketinggel foglalkozott, saját céget vezetett, sci-fi magazinban is publikált, sőt főszerkesztője is volt ilyen lapnak. Melyiket tartja az igazi hivatásának?

– Valóban jelentek meg cikkeim tudományos-fantasztikus témájú kiadványokban, sőt az Átjáró Magazinnak szerkesztője is voltam, sok rendezvény szervezésében részt vettem, de ez inkább a szenvedélyem, a hobbim. Hivatásomnak az online marketinget tartom. Ennek a területnek az első generációs tagjai közé tartozom. Csaknem húsz évvel ezelőtt kezdtem ezzel foglalkozni, s az évek során, az internet térhódításával, elterjedésével egyre nagyobb lehetőségek mutatkoznak az online marketingben is.

– Most viszont egy új korszak kezdődik, hiszen egy önkormányzat vezetésében alpolgármesterként irányít majd. A humán terület nagyon sokrétű, a szociális rendszertől, az oktatáson, kultúrán, sporton át egészen a kultúráig minden önhöz tartozik majd. Hol terveznek változtatást, és mi az, amit megtartanak?

– Azt általánosságban és minden egyes területet érintve elmondhatom, hogy a jó dolgokat megtartjuk, ami eddig is működött, azon nem változtatunk, megkeressük viszont az új lehetőségeket, új formákat. A szociális támogatások, segélyek rendszeréből sem fogunk semmit sem elvenni, mindenki, aki jogosult ezekre, a jövőben is hozzájut a segítséghez. Ugyanakkor megvizsgáljuk annak a lehetőségét, hogy hol tudunk még visszaadni a közösségnek közös javainkból. Ahogyan azt a kampányban az ellenzéki összefogás pártjai közös programjukban megfogalmazták, minden nehéz sorsú embert igyekszünk segíteni.

– Terézváros Budapest kulturális központja is. Mit tehet hozzá ehhez az új önkormányzat?

– Ez egy nagyon sokrétű, összetett dolog. A magam részéről annyit leszögezhetek, hogy nem szeretném a saját ízlésemet ráerőltetni senkire, ugyanakkor igyekszem olyan szakembereket bevonni a munkába, akiknek már a neve garancia lesz arra, hogy itt is valami nagyon jó történik majd. Ezt egyébként minden másra is érvényesnek tartom. Nem gondolom, hogy egy ember lehet olyan zseniális, hogy mindenhez egyformán jól ért. Ezért egy jó csapatot, egy szakértői stábot fogunk összehozni.

– Oktatás, egészségügy?

– Bár a jelenlegi kormány elvette az iskolákat az önkormányzatoktól, úgy hiszem, mi akkor is felelősek vagyunk az itt tanuló gyerekekért, intézményekért. Ezért továbbra is támogatjuk ezeket, hiszen a problémákat nem áttolni akarjuk valakire, hanem megoldani azokat. Ezt minden területen így gondoljuk. Az egészségügy problémáit önmagában egy-egy kerület természetesen nem tudja megoldani. Ezért ezen a területen (és más egyebekben is) szeretnénk szorosan együttműködni a Niedermüller Péter vezette VII. kerülettel. Úgy tudom, a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat jól működik, az orvosi rendelőket felújították, ám van még tennivaló az eszközbeszerzés és a humán erőforrás területén. Szeretnénk fiatal orvosokat idevonzani, nagyobb hangsúlyt fektetni a megelőzésre, a szűrőprogramokra.

– Mi az, ami kikapcsolja? A sci-fi mellett van más hobbija is?

– Szeretek filmeket, sorozatokat nézni, talán nem meglepő, ha ezek is zömében tudományos-fantasztikus témájúak. Ezenkívül szeretem a zenét, szívesen járok koncertekre és kedvelem a számítógépes játékokat is.