Mitől lesz közösségi tér a piac?

A Hunyadi téri csarnok tervezett belső felújítása adta az apropóját annak, hogy szakemberek bevonásával beszélgessenek a napokban az érdeklődők arról, milyen is lehetne az ideális piac.

A csarnok főbejáratával szemben, a Hunyadi tér árnyas fái alatt várták szeptember 5-én délelőtt a Jóügy Kft. munkatársai azokat a terézvárosiakat, akik a piac jövőjéről, a folyamatban lévő fejlesztésről akartak tájékozódni.

 

 

Temesvári Szilvia alpolgármester már 15 éve rendszeres látogatója a Hunyadi téri piacnak
 

 

A megjelenteket és az előadókat elsőként Temesvári Szilvia, Terézváros zöld ügyekért felelős alpolgármestere köszöntötte, aki elárulta, hogy ő maga is lelkes piacra járó, már tizenöt éve vásárol a Hunyadin, de barátaival is gyakran találkozik itt.

 

Azt már Csikai Mária, a csarnokfejlesztés közösségi tervezését végző Jóügy Kft. vezetője mondta el, hogy ez idáig kérdőívek kitöltésére, interjúk adására biztatták a csarnokot használó árusokat, vásárlókat, de tematikus sétákat is szerveztek, ahol speciális szempontok szerint mutatták be a jelenlegi helyzetet és a jövőbeni elképzeléseket. Ennek a sorozatnak volt a része az a szakmai beszélgetés is, melyen Szívós Erika történész, az ELTE tanszékvezetője, Polyák Levente urbanista és Matus István, Terézváros főépítésze tartott rövid előadást arról, mi lehet a piac szerepe a közösségben, a helyi gazdaságban. Milyen irányba érdemes fejleszteni a Hunyadi téri vásárcsarnokot, illetve milyen trendek és igények mutatkoznak ezen a területen Európában és Magyarországon.

 

 

Csikai Mária, a Jóügy Kft. ügyvezetője és Matus István, Terézváros főépítésze

 

 

Matus István főépítész emlékeztetett arra, hogy a piac sorsa már a 90-es években is komoly vitákat váltott ki a kerületben. A tervezés, gondolkodás azóta is zajlik, de ez a szakember szerint jót is hozhat, hiszen az épület külső megújulása után, a belső tér kialakítása sok igénynek kell hogy megfeleljen. A főépítész érdekességként idézte fel azokat a régi időket, amikor a termelők szekerekkel hozták a portékát, áthajtottak a szélesre tárt „Főbejáráson”, majd a középen szinte üres csarnokban lepakolták az árut, ami a széleken elhelyezkedő kis kioszkokba került. Akkoriban igen standardizált volt, egységes képet mutatott a csarnok, ami a jelenben sem elképzelhetetlen. Kiderült, az önkormányzatnál éppen a napokban kezdték el értékelni azt a tizenkét pályázatot, melyben a piactervezésben jártas építészek álmodták újra a Hunyadi téri csarnok belsejét.

 

 

Polyák Levente urbanista külföldi tapasztalatairól beszélt, mellette (jobbról) Szívós Erika történész

 

 

Szívós Erika ugyancsak a múltat felidézve arról mesélt, hogy egy időben 28-30 kis piac is működött a kerületben. Ezek a placcok, terek természetesen a kereskedés mellett találkozóknak is helyt adtak, s ma is az a cél, hogy a csarnok környéke közösségi funkciókat is kínáljon az erre járóknak. Mint mondta, fontos, hogy a vevők, árusok megismerjék egymást, odafigyeljenek a másikra, szükség esetén segítsenek egyfajta szociális hálót alkotva. Jó példája volt ennek az, hogy a Covid-járvány alatt a csarnok zöldségese házhozszállítással segítette a karanténba kényszerült vásárlókat.

 

Mint megtudtuk, a beszélgetés urbanista előadója, Polyák Levente itt nőtt fel, részese volt a piac megmaradásáért folytatott küzdelemnek, civil mozgalomnak 2006 környékén. Azóta több budapesti és bécsi piacon is végzett kutatásokat, néhány éve pedig Rómában él, így onnan is tud példákat hozni. Mint mondta, számára az olyan családias légkörű vásárlóhelyek a legjobb minták, ahol jól ismerik egymást a szereplők, s a vendég akár telefonon is leadhatja kívánságát kedvenc kávézójának.

 

 

A szakmai beszélgetés a Hunyadi tér idilli környezetében zajlott

 

 

A Jóügy Kft. ügyvezetője, Csikai Mária szerint kutatásukból az látszik, hogy az itt élők is közösségi térként tekintenek a Hunyadi téri csarnokra. Az önkormányzat segítségével több olyan funkció is kialakítható lenne, amire a lakosok igényt tartanak, ilyen például a közösségi mosoda, a komposztáló, illetve a használtüveg-gyűjtő, amit már most is megtalálni a csarnokban.

 

Gajdács Emese

Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu