Mit kezdjünk a veszélyes hulladékkal?

Terézvárosban több lehetőség is van arra, hogy a háztartásokban keletkezett veszélyes hulladéktól úgy váljunk meg, hogy az a későbbiekben ne okozzon környezetkárosítást.

Az FKF Zrt. Terézvároshoz legközelebbi, festékhulladékot is fogadó hulladékudvara a Budapest XVI. Csömöri út 2-4. szám alatt található.

Itt a háztartásokban keletkező folyékony veszélyes hulladék (pl. festékhulladék és göngyölege, hígító) adható le, átmenetileg előzetes időpontfoglalás nélkül is.

A további két, távolabb fekvő FKF-hulladékudvar, ahová festékhulladék is vihető a XXII. Nagytétényi út 335. és a XV. Károlyi Sándor út 166. szám alatt található.

E három hulladékudvarban folyékony veszélyes hulladékok leadására maximum 30 kg súlykorlát erejéig van lehetőség kizárólag budapesti lakosok részére, a szükséges dokumentumok bemutatása mellett.

A hulladékudvarokban a budapesti lakosok eredeti lakcímkártyával, továbbá szemétszállítási díjbefizetést igazoló csekkszelvényel, vagy átutalási igazolással, illetve társasházi lakos esetében, közös képviselői igazolással napi és éves limitig díjmentesen adhatják le a hulladékot.

Felmerülő kérdések esetén a Csömöri úti hulladékudvar telefonszáma: +3680353353

Nyitvatartás: 

2021. január 4-től meghosszabbított nyitvatartással!

hétfő-péntek: 8:00 – 19:00

ebédszünet: 13:00 – 13:30

szombat: 8:00 – 16:30
ebédszünet: 12:00 – 12:30

Vasárnap: ZÁRVA

 

Az összes leadható hulladékfajta a Csömöri úti hulladékudvarban:

Festékhulladék
vízbázisú és oldószerbázisú festékek, lakkok, ragasztók stb.

Műanyag csomagolási hulladék
PET palackok, műanyag flakonok, nejlon fóliák

Fém csomagolási hulladék
konzerves, sörös, üdítős fém dobozok

Papír (vegyes)
minden háztartásban előforduló tiszta papír

Italos karton (tetrapak)
tejes, gyümölcsleves italcsomagoló karton dobozok

Színes csomagolási üveg (palackok)
boros- pezsgős, egyéb italos öblösüvegek

Fehér csomagolási üveg (palackok)
italos, befőttes, savanyúságos öblösüvegek

Hungarocell (színes, fehér)
műszaki cikkek védőcsomagolása

Elemek, hordozható kisakkumulátorok
szárazelemek és mindenféle kisakkumulátor cellák

Gépjárműindító akkumulátor
savas indítóakkumulátorok

Elektronikai hulladék
számítógép, televízió, monitor, mobiltelefon stb.

Elektromos hulladék
hűtőszekrény, mosógép, porszívó, barkácsgép, kerti gép stb.

Fénycső, világítótest, izzó
minden világítótest

Fáradt olaj és göngyölege
gépkocsi fáradt olaja és annak használt flakonja

Étolaj és göngyölege
konyhai használt olaj és annak flakonja

Napelemek:
kizárólag lakossági mennyiségben (2-3 tábla)

 

Az FKF Zrt. Terézvároshoz legközelebbi lakossági szelektív hulladékgyűjtő udvara – amely nem fogad festékhulladékot – Józsefvárosban, a Sárkány u. 5. szám alatt található (1089 Budapest, Sárkány u. 5.).

Itt is leadható néhány veszélyes, illetve speciális kezelést igénylő hulladékfajta, amelyek a következők: elektromos hulladék (pl.: mosógép, hűtőszekrény, mosogatógép, hajszárító, porszívó, vasaló, elektromos fűrész, fűnyíró, stb.), elektronikai hulladék (pl.: számítógép, nyomtató, monitor, mobiltelefon, hifi berendezés, televízió, rádió, videokamera, fényképezőgép, stb.), sérült napelemek (csak a lakosságtól, és kizárólag lakossági mennyiséget, vagyis két-három napelemtáblát vesznek át), fénycsövek és világítótestek (minden világítótest), szárazelemek, hordozható kis akkumulátorok gépjármű indító akkumulátorok (savas indítóakkumulátorok), használt sütőzsiradék és göngyölege (konyhai használt olaj és annak flakonja), illetve fáradt olaj és göngyölege (gépkocsi használt olaja és annak flakonja).

 

További elektronikai hulladék (e-hulladék) leadási lehetőségek:

 

A Média Markt áruházaiban (a legközelebbi a Westendben, Váci út 1-3.) átveszi az általuk forgalomba hozott, vagy azzal jellegében és funkciójában megegyező, használt vagy hulladékká vált elektromos, elektronikus berendezést. Az átvétel díjmentes, illetve ezen felül még kormányrendeletben meghatározott összegű árengedményt is biztosítanak új termék vásárlása esetén, a vásárlás napján és helyszínén átadott e-hulladék után.

További részletek az alábbi linket találhatóak meg: https://www.mediamarkt.hu/hu/shop/e_hulladek.html

 

Kerületi üveghulladék és használt sütőolaj gyűjtés:

 

2020. augusztusa óta a Hunyadi Téri Vásárcsarnok Szófia utca felőli oldalbejáratánál elérhető 3 (fekete) gyűjtőedény, amelyekbe elhelyezhetik a terézvárosiak a szükségtelen üveghulladékot (befőttesüveg, italos üvegek). Temesvári Szilvia, Terézváros zöld ügyekért felelős alpolgármestere arra kér minden kedves lakót, hogy a már nem használt üvegeket ne dobják a kommunális hulladék közé a kukákba, inkább hozza el a csarnokba, így is tehetnek a környezetvédelemért, az élhetőbb kerületért.

Ugyanitt az eldobásra szánt mobiltelefonokat, illetve a használt sütőolajat is letehetik a lakosok a sárga színű gyűjtőedényekbe.

 

A társasházak használt sütőolaj gyűjtését – kérelem esetén – támogatja az önkormányzat. Ezt a Biofilter Zrt. végzi A céggel kötött megállapodás keretében az önkormányzat átvállalja a társasháztól a gyűjtőedény egyszeri letéti díját (bruttó 5 800,- Ft/darab).  A közös képviselők a lapos.peter@terezvaros.hu e-mail címen kérhetnek jelentkezési lapot. Határidő nincs, folyamatosan várják az újabb csatlakozókat.

Szelektív üveggyűjtés szintén elérhető a társasházak számára: A szolgáltatást ingyenesen végzi az Üvegfutár Express Kft., csupán a műanyag gyűjtőedény (240 literes fekete, műanyag konténer) betétdíját kell kifizetnie a társasháznak. Ár: 9 500 Ft + ÁFA. A szolgáltatás megrendeléséhez az elérhetőségek: tel.: +36 (70) 671 9671, e-mail: uvegfutar.andrea@gmail.com

 

A betétdíjas üvegeket Terézvárosban az alábbi üzletek váltják vissza, illetve a boltokban kihelyezett üveggyűjtő található:

 

SPAR üvegvisszaváltás és üveggyűjtés is

Nyugati tér 1-2.

Teréz krt. 28.

Váci út 1-3.

Nagymező u. 25.

 

LIDL üvegvisszaváltás és üveggyűjtés is

Király u 112.

Bajcsy Zsilinszky út 61.

 

CBA Príma (L&F Kft tulajdonában állók) üveggyűjtés

Anker köz 1-3.

 

MANNA ABC üvegvisszaváltás, nincs üveggyűjtő konténer (de leadhatóak azok az üvegek is, amik nem visszaválthatóak)

Podmaniczky u. 1-3.