Mindenki felé nyitott a Skót Misszió

Temesvári Szilvia, Terézváros egyházi ügyekért is felelős alpolgármestere a kerületben működő, református Skót Missziót látogatta meg a napokban.

Sok hatodik kerületi lakos talán nem is tudja, hogy a Vörösmarty utca 51. szám alatt egy magyar és külföldi hívők számára egyaránt elérhető, református gyülekezet található. Itt angol nyelven zajlanak az istentiszteletek és e falak között dolgozott Jane Haining, aki a misszió vezetőjeként a második világháborúban részt vett a zsidómentésben, majd a rábízottakat el nem hagyva, Auschwitzban halt meg. Neve pedig onnan lehet ismerős, hogy róla nevezték el a pesti rakpart egyik szakaszát.

 

 

Sztojka Szabina,  Temesvári Szilvia és Aaron Stevens 

 

 

Az is kevésbé ismert tény, hogy a mai Vörösmarty Mihály Általános Iskola épülete egykoron teljes egészében a Skót Misszióé volt, 1910-től zsidó és keresztény lányok együtt tanultak itt. Ezt már korabeli fotókon mutatta be Aaron Stevens és Sztojka Szabina, a – skót és a magyar református egyházhoz egyszerre tartozó – gyülekezet két lelkésze a náluk vendégeskedő alpolgármesternek.

 

Temesvári Szilvia elmondta, hogy a kerület vezetése számára fontos a helyi közösségekkel fenntartott jó kapcsolat, a tartalmas együttműködés. Ezért is kezdték meg az itt működő egyházak felkeresését, amit sajnos az elmúlt hónapokban a világjárvány nehezített meg. Az önkormányzat szándéka, hogy elindítsa az itt tevékenykedő egyházakkal az együttgondolkodást, lehetőségei szerint segítséget nyújtson ezeknek a közösségeknek, sőt igyekezzen közelebb hozni egymáshoz a különböző felekezeteket. Ezt szolgálja majd az egyházi kerekasztal is, ahol lehetőség lesz a tapasztalatcserére, egymás megismerésére.

 

 

A múlt egy tablón

 

 

Aaron Stevens és Sztojka Szabina (a reformáció emléknapja alkalmából velük készített, a gyülekezet életét és személyes életútjukat is bemutató interjúnkat itt olvashatják) megmutatta a vendégnek a csodásan szép imatermet, a történelmi hangulatot árasztó előteret. Koncerteket szoktak itt tartani, de több zenekar, énekkar is próbál a remek akusztikájú helyiségben, a kisebb szobát pedig olyan közösségek használják, amelyeket befogadott a gyülekezet. Hamar kiderült, hogy a Skót Misszió rendkívül nyitott mindenki felé, és ez nem csupán abból adódik, hogy tizenöt különböző nemzetiség van jelen eseményeiken.

 

„Ez a nyitottság, a befogadás a mi örökségünk, hiszen Jane Haining idején is így volt ez. Részünkről ez nem a ma divatos politikai korrektség, hanem hitbéli meggyőződés” – szögezte le Aaron Stevens, végül pedig adventi programjaikat ajánlotta Temesvári Szilvia figyelmébe.

 

Kép/szöveg: Gajdács Emese