Minden kidobásra ítélt mobil számít

Terézváros önkormányzata elsőként csatlakozott a Jane Goodall Intézet „Passzold vissza tesó” használt mobiltelefonokat, MP3-lejátszókat, tableteket gyűjtő, a bennük található nemesfémek újrahasznosítását célzó kampányához.

Sokan nem tudják, hogy a mobiltelefonokban többféle olyan újrahasznosítható nemesfém van, amelyek kitermelését legtöbbször borzasztó munkakörülmények között, gyermekmunka alkalmazásával, veszélyeztetett állatok élőhelyének pusztításával végzik. Minden mobiltelefonban 0,2 gramm tantál található, amit a koltán nevű ércből nyernek ki. A világ koltánkészletének 80 százaléka Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságban, azon a területen, ahol a hegyi gorillák, a keleti síkvidéki gorillák, a bonobók, a csimpánzok is élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat, a fakitermelés miatt folyamatosan csökken az erdők területe – hangsúlyozta Kádár András, a Jane Goodall Intézet ügyvezetője.

 

Tájékoztatása szerint a kampány magyarországi elindítása óta eltelt bő egy év alatt országszerte 550 gyűjtőpont jött létre különböző intézményekben. A program eddigi rekordere a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, ahol eddig 230 kilogramm használt készüléket gyűjtöttek össze.

 

„Az, hogy Terézváros önkormányzata felkarolta a kezdeményezésünket, új lehetőséget jelent, jó esély van arra, hogy más önkormányzatok is követik majd a példáját” – mondta Kádár András.


 

 
Temesvári Szilvia alpolgármester és Kádár András ügyvezető kézfogással szentesítette az önkormányzat és a Goodall Intézet együttműködését

 

Temesvári Szilvia környezetvédelemért felelős alpolgármester elmondta, Terézváros klímastratégiájának újabb lépéseként február 17-től két helyen, a polgármesteri hivatal épületében és az Eötvös10-ben hoztak létre gyűjtőpontot, ahol a kihelyezett dobozba bárki bedobhatja a már feleslegessé vált mobiltelefonját.

 

„Terézvárosban rengeteg olyan ügy van, ami nem pénz, hanem kizárólag hozzáállás kérdése. Ez a most elindított fontos környezetvédelmi program is ezek sorába tartozik, hiszen a csatlakozók részéről gyakorlatilag szinte semmilyen erőfeszítést nem igényel, könnyen megvalósítható és az önkormányzat kasszáját sem terheli. Ahogy nekem is, biztos más kerületi lakónak is hányódik olyan régi, javíthatatlan készüléke otthon a fiókban, amivel eddig nem tudott mit kezdeni, hiszen ezeket tilos a kommunális kukába tenni. Ez egy tökéletes megoldás a problémára” – mondta az alpolgármester.

 

Annak érdekében, hogy a program minél sikeresebb legyen, felveszik a kapcsolatot a kerületi iskolák, óvodák, közintézmények vezetőivel is – fűzte hozzá.

 

 

 
A gyűjtőládák a polgármesteri hivatalban és az Eötvös10-ben találhatók

 

Fotó: Ancsin Gábor/kepszerk.hu