Milyen legyen a Csengery utca új arca?

A címben szereplő kérdésre keresték közösen a választ az önkormányzat illetékesei és a lakók azon a tervbemutató fórumon, amelyet július 21-én délután tartottak az Eötvös10-ben.

Mivel a terézvárosi önkormányzat kiemelt céljai között szerepel a kerület zöldítése, arról már konkrét döntés van, hogy elsőként a Csengery utca Aradi és Podmaniczky utca közötti szakasza újul meg. A mögöttünk lévő hónapokban számtalan egyeztetés, feltáró vizsgálat zajlott le.

 

Mint azt Temesvári Szilvia, Terézváros zöldügyekért felelős alpolgármestere a fórum elején elmondta, a cél olyan módon megújítani a köztereket, hogy azokon a mostaninál sokkal nagyobb helyet kapjanak a növények, de a közösségi terek is bővüljenek. A tervezésbe a kezdetektől bevonták a helyben élőket is, s most is az a cél, hogy minél szélesebb körben ismerjék meg a lakók véleményét.

 

 
Temesvári Szilvia és Győrffy Máté

 

 

Győrffy Máté városfejlesztésért felelős alpolgármester arra is kitért, hogy olyan megoldást kell találni, ami a lehető legoptimálisabban használja ki a közterületeket, most ugyanis vannak még kihasználatlan terek.

 

A fásításnál a belvárosban a legnagyobb problémát a földben lévő, sűrű közműhálózat jelenti. Ezért is volt szükséges ennek szakszerű, alapos felmérése, ami az utóbbi hónapokban megtörtént.


 

Két változatot mutattak be a tervezők

 

Az összes körülmény figyelembevételével a tervezők két megoldást mutattak be a lakossági fórumon megjelent szépszámú közönségnek. Ezekben a közös az, hogy a fásítás mellett a gyalogos és közösségi terek bővítése volt a cél.

 

Az „A” változat a parkolóhelyek maximalizálásával, zöldfelületi és sebességcsökkentő elemek kialakításával számol, 136 parkolóval. Az „A+” változat ennek kicsit finomított verziója, amelynél az átépítés ugyan több zöldfelületet eredményez, de megmarad 125 parkolóhelyek is. A „B” változatnál egyértelműen hangsúlyosabb a zöldfelületek és közösségi terek kialakítása, ebben 100 parkolóhely maradna meg.

 

Bármelyik verzió is valósul meg, a páratlan oldali vízvezetéket muszáj lesz kiváltani – a járda burkolatát vízáteresztővé kell tenni a növények miatt, az úttestre a legcsendesebb aszfaltréteg kerülne, míg a parkolókhoz felhasználnák a kibontott makadámköveket.

 


 

Díszkörte vagy csörgőfa?

 

A tervbemutató során az is nyilvánvalóvá vált, hogy a megújult Csengery utcára mobilitási pontokat, kerékpártárolókat is telepítenek majd, a vendéglátóhelyek és a Fáklya Klub előtt pedig közösségi terek, teraszok kialakítása is elképzelhető. Ez akár szezonszerűen is működhet, ahol nyáron terasz van, ott télen parkolhatnának az autók.

Ugyancsak kérdés még, hogy milyen fákat ültessenek ki: eddig a díszkörte és a csörgőfa, vagy ostorfa szerepel az elképzelések között. Az előbbi mellett az szól, hogy karógyökere jól bírja a belvárosi környezetet, míg a másik kettő nagyobb, terjedelmesebb lomkoronájával több árnyékot ad.

 

 


 

Három asztalnál folyt a diskurzus

 

A fórum második részében a jelenlévő lakók is kérdezhettek, illetve három asztal köré gyűlve különféle tematika szerint kapták meg a még szükséges információkat. A legtöbben ott csoportosultak, ahol a közlekedés volt napirenden. Egyértelműen többségben voltak azok, akik a parkolóhelyek számának drasztikus csökkentését tartották aggályosnak. Megnyugtatásukra a jelenlévő alpolgármesterek elmondták, hogy Terézvárosban a megvalósítás küszöbén van a lakossági parkolóhelyek átadása, ami sokat javít majd a helyzeten.

Néhányan már most nemet mondtak a teraszokra, állításuk szerint ugyanis az utcai zaj nagyon zavarja az itt élők nyugalmát. Volt, aki annak sem örült, hogy újabb szállodák épülhetnek lakóhelyük közelében, ők az Airbnb-szállások üzemeltetését is visszaszorítanák. Jó tanácsként elhangzott, hogy a beruházás során jól láthatóan fessék fel a parkolóhelyeket, sok sofőrnek ugyanis gondot okoz a beállás.

 

 

 

Az énekes Farkas Gábriel (háttal) ezúttal lakóként mondta el a véleményét a jelenlévőknek és Győrffy Máté alpolgármesternek 
 

 

Abban minden megszólaló egyetértett, hogy örömteli változást hozhat a Csengery utca megújítása, ezzel a környékkel ugyanis a rendszerváltozás idején foglalkoztak érdemben utoljára. A fák, növények megjelenését is mindenki üdvözölte, de ezt olyan módon szeretnék elérni a lakók, hogy az a legkevesebb parkolóhely megszűnésével járjon.

 

Az elhangzott véleményeket a fórumon rögzítették az önkormányzat munkatársai, július 25-éig pedig még bárki elküldheti javaslatait Rigó István főkertész részére a fokertesz@terezvaros.hu címre.

 

A változat metszetrajzok

B változat metszetrajzok

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Szabó Balázs/Képszerkesztőség