Miénk itt a tér

Október közepe óta zajlik a Jókai tér felújítása. A régóta tervezett beruházás megújulás is lesz, a névadó szellemét megidézve a magyar irodalom tereként születik újjá az Andrássy oldalában megbújó terézvárosi szeglet.

Több sikertelen közbeszerzési eljárás miatt öt éven keresztül húzódott a Jókai tér felújítása. Az önkormányzatnak az idén sürgős eredményt kellett elérnie, ugyanis már az került veszélybe, hogy lehívható legyen a fővárostól az előző városvezetés idején – a 2016-os TÉR_KÖZ pályázaton – elnyert 200 millió forintos támogatás. A legutóbbi, sikeres közbeszerzésnek köszönhetően viszont október közepén megkezdődött a Jókai tér felújítása.
 

 

Kevesebb parkoló, több zöld
 

Fontos szempont volt a meglévő zöldértékek megtartása és bővítése, a pihenőpark jelleg erősítése vizes elemmel és utcabútorokkal, valamint nyilvános illemhelyet is kialakítanak. Elszórtan játszóelemek is kerülnek a parkba, amelyeket zárható kerítés vesz majd körül. Középen közösségi teret hoznak létre, amelyet kisebb társaságok tudnak használni, körbeülni – zajos, tömegeket vonzó produkcióktól senkinek sem kell tartania. Egy feszített víztükrű medence is épül ide, alig pár centiméternyi vízzel. Nem csobog, nem lehet fürödni benne, de nagyon látványos lesz, és a párologásával hűsíti, frissíti a levegőt.
 

„A lakosságot is megkérdeztük, több fórumon is kikértük az itt élők véleményét” – mondta el a beruházás kapcsán Győrffy Máté alpolgármester. A terveket jellemezve hozzátette, a felújítás után a Jókai tér közepén lévő parkos terület szorosabb kapcsolatba kerül a környezetével. Ez többek között annak köszönhető, hogy nagyobb lesz a park területe, az úttest és a teret övező járdák egy szintbe kerülnek. A járdafelületek szélesebbek lesznek és a tér nemcsak középen lesz zöld, hanem a Jókai utca folytatásában új fasort is telepítenek.
 

„Nagyon sok vélemény hangzott el a térrel kapcsolatban. Voltak, akik több parkolót szerettek volna, mások egyáltalán nem akartak várakozóhelyeket, ebben a tekintetben is kompromisszum született” – mondta el az alpolgármester. Végeredményben ez azt jelenti, hogy csökken ugyan a parkolóhelyek száma – 79-ről 45-re –, azonban a mérleg másik serpenyőjében azt látjuk, hogy 260 négyzetméterrel nő a zöldfelület, ami nem elhanyagolható előrelépés abban a kerületben, ahol az egyik a legkisebb az egy főre jutó közterületi parkfelület aránya.

 

 


 

 

Megoldásokat a problémákra
 

„Hosszú évek sikertelen közbeszerzési eljárásai után sikerült végre elkezdeni a tér felújítását. Ez jelenleg érzékenyen érinti az itt élőket, hiszen a tér körül rengeteg parkolóhely szűnt meg, és csak gyalogosan lehet közlekedni a Jókai utca és a Mozsár utca felé” – erről már Kecskés Balázs, a tér egy részét is magában foglaló 4-es terézvárosi választókörzet DK-s képviselője beszélt. A tér és környéke közlekedése alapjában véve megváltozott: a Mozsár utca Jókai tér felé eső részét teljesen lezárták, az autóforgalom ezen a szakaszon megszűnt, illetve a Jókai utca meghosszabbítását jelentő térrészen kétirányú forgalmat kellett bevezetni, és minden irányból óránként 30 kilométeres sebességkorlátozás lépett életbe. A felújítás teljes ideje alatt zárva lesz a középső park.

 

„Mindez fennakadásokat okoz az autóforgalomban, azonban ügyeltünk arra, hogy a gyalogosközlekedést a tér lezárása ne érintse érdemben. Körbejárható a tér, ami a felújítás végéig így is marad” – mondta Kecskés Balázs, hozzátéve, körzeti képviselőként továbbra is várja az észrevételeket, tapasztalatokat, hogy gyorsan orvosolni lehessen a felmerülő problémákat. Eddig is voltak megoldandó helyzetek, a lezárások több társasháznál, a Kolibri Színház és az itt található szálloda esetén is okoztak gondot az udvari parkolásban. Ezeket a problémákat lehetőség szerint kezelte az önkormányzat. A kerület köztisztasági cége pedig azoknak a társasházaknak segít, amelyek kukáihoz nem tudnak betérni az FKF autói: a vállalat kollégái húzzák ki reggelente a kijelölt pontokra a szemeteseket, ahonnan a kivitelező munkatársai viszik vissza a társasházak elé. A parkolási helyzetet enyhítendő kizárólagos lakossági várakozási helyeket is kialakítottak a felújítás kezdete óta.

 

A Jókai tér – hűen névadójához – új funkciót is kap, hiszen a magyar irodalom tereként születik újjá: helyet ad majd 13+1, a magyar irodalom alakjaihoz kötődő idézetnek is.

 

„Terézvárosról elsőként talán nem az irodalmi kötődése jut eszünkbe, holott a Jókai tér környékén pezsgő irodalmi, kulturális élet volt korábban – erről Németh Helga Anna, a szintén érintett 2-es választókörzet képviselője beszélt. – Éppen ezért a tér kialakításánál elsődleges szempontnak tekintjük, hogy a kapcsolódási pontokat – a kerület és az irodalom között – megjelenítsük. A magyar irodalom jeles alakjai közül sokan éltek a kerületben és az ő ars poeticájukat szeretnénk újra életre hívni, az emlékezéssel pedig utat teremteni a művészetek, az irodalom felé.

 

Aki a Jókai tér új arcára, a több zöldre vagy éppen irodalmi nagyságaink gondolataira kíváncsi, még egy kicsit várnia kell: a felújítás várhatóan 2022 harmadik negyedévében fejeződik be.

 

 

Vizsgálódnak

 

Az október 5-i testületi ülésen Bálint György (MSZP) képviselő javaslatára felállt egy vizsgálóbizottság, amely a Jókai tér felújítására vonatkozó közbeszerzést világítja át. A munkát Óvári Gyula fideszes képviselő vezeti, aki arról tájékoztatott, hogy az alkalmi bizottság két ülésen már túl van, harmadik, várhatóan utolsó tanácskozásán pedig befejezi munkáját. A vizsgálat eredményéről a bizottságnak a november 30-a utáni első testületi ülésen kell beszámolnia.

 

Szöveg: Csepregi Botond