Miénk itt a (Jókai) tér!

A környéken élőknek mutatták be a május 5-i helyszíni bejáráson a Jókai tér felújításának terveit. Mint kiderült, ha minden összejön, már idén élvezhetjük a megszépült tér minden előnyét.

Temesvári Szilva zöld ügyekért felelős alpolgármester köszöntötte elsőként a viharos időjárás ellenére összegyűlt 25-30 érdeklődőt azon a bejáráson, amelyet a szintén megjelent Kecskés Balázs, a körzet egyik önkormányzati képviselője kezdeményezett. A lakossági fórummal is felérő eseményen több politikus és szakember is ott volt, így a terézvárosiak kérdezhettek Győrffy Máté alpolgármestertől, Németh Helga Anna önkormányzati képviselőtől, Simonffy Mártától, aki az előző kerületi vezetésben az építészetet is felügyelő alpolgármester volt (jelenleg is fideszes önkormányzati képviselő), Rigó István főkertésztől, Matus István főépítésztől, valamint László Viktor tájépítész-tervezőtől is.

 

 

Kecskés Balázs elöljáróban utalt arra, hogy a néhány hete lezajlott online fórumon fogalmazódott meg az igény, hogy tartsanak egy helyszíni bejárást, ahol a lakóknak bemutathatják a tervet. A cél, hogy gyűjtsék össze az itt élők véleményét, problémáit, s – bár a terveken alapvetően módosítani már nem lehet – ezeket vegyék figyelembe a kivitelezés során, és próbáljanak olyat teret létrehozni, amely mindenki számára megfelelő és elfogadható.

 

 

Győrffy Máté alpolgármester arra emlékeztetett, hogy több kudarcos próbálkozás után, újabb közbeszerzéssel keresik a kivitelezőt. Örömhír, hogy ezúttal megfelelő számú, az eredményesség szempontjából ígéretes pályázat érkezett be, így van esély arra, hogy sikeresen kiválaszthassák a nyertest. Ha minden jól alakul, a munkálatok nyáron megkezdődhetnek és a legideálisabb esetben még idén átadhatják a megújult teret a lakosságnak.

 

 

A jelenlévő lakók nagyon aktívak voltak, egymásnak adták a szót, csak úgy záporoztak a kérdések és a javaslatok az illetékesek felé. Sok-sok bizonytalanságot sikerült tisztázni a közel másfél órás eseményen. Kiderült például, hogy a tér egyik oldalán az útpálya lecsökken, megszűnik a kétoldali parkolás, kevesebb autó és több zöldfelület lesz, illetve egy új fasort is telepítenek a házakkal párhuzamosan a tér oldalán. A parkolósávok között is lesz zöldfelület: alacsony, virágzó növények. A pihenőpark jelleg az átalakítás után is megmarad, hiszen ez volt az itt élők igénye is.

 

 

Egyesek a terven szereplő vizes elemet kifogásolták, mondván, hogy nincs szükség szökőkútra, amely csobogásával zavarja a környéken lakókat és a hajléktalan emberek „fürdőszobája” lehet majd. A szakemberek megnyugtatták a problémát felvető lakost, hogy szó sincs szökőkútról. Egy vizes elem, egy feszített víztükrű medence épül majd ide, ami alig pár cm-nyi, állandó forgásan lévő vizet tartalmaz majd. Nem csobog, nem lehet fürödni benne, de nagyon látványos és a párologásával hűsíti, frissíti a levegőt. A tekintetben is megoszlottak a vélemények, hogy ebben a medencében jó-e, ha lesz egy idetervezett, alulról megvilágított szövegrész, idézet. Hogy ez milyen gondolatot közvetítsen, még nincs eldöntve.

 

 

Volt, aki a nyilvános illemhely ellen emelt szót. Attól tartott, hogy azt nem rendeltetés szerint használják majd, hanem körülötte is elvégzik dolgukat páran, ezzel szennyezve a környezetet. Mások viszont egyetértettek azzal, hogy egy világvárosban szükség van a mindenki számára elérhető vécékre, s bizony ezekből nagyon kevés van a kerületben, tehát nincs azzal gond, ha a Jókai téren is lesz egy.

 

A színtérrel kapcsolatban is felmerültek aggodalmak, de hamar kiderült, hogy nincs a tervben semmiféle játszóhely. A park közepén egy közösségi teret alakítanak ki, amelyet kisebb társaságok tudnak majd használni, körbe ülni, de zajos, tömegeket vonzó produkcióktól senkinek sem kell tartania.

 

Szöveg: Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu