Metrópótlás két keréken

Az M3-as metró lezárásához kapcsolódó metrópótló kampányt indított a napokban a Magyar Kerékpárosklub.

A kerékpár télen is a legmegbízhatóbb, legolcsóbb és legszabadabb közlekedési eszköz, amellyel nemcsak a dugókat, hanem a koronavírus-fertőzés veszélyét is könnyebben el lehet kerülni. A Magyar Kerékpárosklub már a korábbi metrólezárásokkor is sikeresen kampányolt a biciklis metrópótlás mellett, ezért a belvárosi szakaszon is szeretné bemutatni, milyen útvonalakon a legegyszerűbb kerékpárra váltani.

 

„A metropotlo.hu oldalon kezdők is hasznos biciklis tippeket, útvonalleírásokat, térképeket és videókat találnak arról, hogyan pótolhatják bringával a lezárt 3-as metrót.” – mondta Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese a kampány sajtótájékoztatóján.

 

 

A kerékpáros metrópótló kampányban három fő útvonalat ajánlanak, ahol kerékpársávok, kerékpárutak és kis forgalmú utcák segítik elkerülni a 3-as metrót Kőbányától, Ferencvárostól és Józsefvárostól a belvároson át Angyalföldig és Újpestig.

A sajtótájékoztatón Borsi Dávid a BKK szóvivője elmondta, hogy fennakadások nélkül indult el a metrópótlás november 7-én. Mindenkitől azt kérte, hogy autóval kerüljék el a belvárost és válasszák inkább a közösségi, kerékpáros vagy gyalogos közlekedést. A Kálvin téri MOL Bubi állomás mellett tartott eseményen a BKK szóvivője elmondta, jövő tavaszra megújul a MOL Bubi. A város 158 pontján egyszerűbb hozzáféréssel, teljesen megújult bicikliállománnyal, a közösségi közlekedésbe integráltabb tarifarendszerrel várják majd a felhasználókat.

 

A BKK aktív- és mikromobilitási szakértője Bodor Ádám a nagykörúti kerékpársávokat emelte ki az ajánlott útvonalak közül, mint jó alternatívát a kék metró kiváltására. „Mindenkit bíztatni szeretnék arra, hogy amennyiben van rá , válassza a kerékpárt, így érhet munkahelyére a legkiszámíthatóbb módon. Ezen kívül a kerékpár az egyik leggyorsabb és legegészségesebb közlekedési mód a belvárosban. Ha a Duna-parton és a belvároson átvezető útvonalat választja, akkor reggel 10 percre turistaként élvezheti is a látképet. A másik fő metrópótló útvonal a Nagykörút, amely az idén megnyitott bringasávjaival az egyik leggyorsabb útvonalak egyike” – mondta Bodor Ádám.

 

A Magyar Kerékpárosklub tanácsait a téli biciklis öltözködéssel, közlekedéssel és karbantartással kapcsolatban itt lehet elolvasni: https://kerekparosklub.hu/kisokos/hogyan-oltozz-telen

 

Gyakorlati biciklis tippek és szabályok a Kerékpárosklub Kisokosban találhatók: https://kerekparosklub.hu/kisokos

 

A metrópótló kampány fő támogatója a BKK Budapesti Közlekedési Központ.

 

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu