Megújult a Játékvár óvoda udvara

Madárcsicsergéses tavaszi napsütésben adta át hivatalosan is a Lendvay utcai óvoda új, játszótereket lepipáló udvarát a gyerekeknek a Terézvárosi önkormányzat pöttyös labdákkal és színes homokozókészletekkel érkező küldöttsége: Soproni Tamás polgármester, Miyazaki Jun humán ügyekért felelős alpolgármester és Dr. Bodnár Zoltán György, a felújítási projektet bonyolító Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Bár a gyerekek már épp csendespihenőre készültek, az intézmény óvodavezetője, Horváth Zoltánné Andrea tolmácsolta elégedettségüket: véleményük szerint a csúszdák és a mászókák tökéletesre sikerültek, és a kismotorterep is makulátlan. Az óvodákban megszokott színkavalkád helyett itt inkább a visszafogottabb pasztell színek dominálnak. A diszkrét megjelenés kifejezett kérés volt a felújítás során (hogy a modern megoldások kerüljenek harmóniába a villaépület színeivel, motívumaival), amelyet a Terézvárosi Vagyonkezelő, illetve a felújításra kiírt közbeszerzést elnyerő SZILVÁSI Építő, Beruházó, Kereskedő és Szolgáltató Kft. maximálisan figyelembe is vett.

 

 

 

A színek és a minták is illenek a 125 éves házhoz

 

 

Ízlésesen modern

 

Az eredmény egy barátságos, korszerű, ugyanakkor a 125 éves épület patinájába illeszkedő, hangulatos játszótér lett, amelynek nem csak a beiratkozás előtt álló kisgyerekes szülők járnak máris csodájára. Egyedül a játékok alatt tószerűen elterülő homokozót kell még a higiénés előírások szerint befedni, hogy véletlenül se kerüljön bele macskapiszok vagy egyéb szemét – de Bodnár Zoltán György ígérete szerint ezt pillanatokon belül megoldják: „szabatunk-varratunk ide egy védőtakarót, már dolgoznak rajta a kollégák”. A kertbe botanikus-szakvélemény szerint is veszélytelen vadkörtefákat ültettek, visszakerült a rovarhotel, és a „madárovi” jegyében színes, festett etetőkkel teltek meg a fák ágai: a Játékvár ovi téli családi madáretető-pályázatának alkotásai, melyek közül jó néhány nyertes darabbal a Hunyadi téren is találkozhatunk.

 

 

 

Pályázatnyertes madáretetők

 

 

Lesz második ütem

 

Az építkezés az intézményvezető szerint mintaszerűen folyt – az ott dolgozó szakemberek még az épületben lakó, sokszor aggályoskodó Anna nénit is megszelidítették, és az extra kéréseinek is igyekeztek eleget tenni: kapott orgonabokrot és tetőt az autóbeállója fölé.

 

Az előzetes egyeztetések szerint lesz második üteme is a felújításnak, amelyre már koncepcióterv is készült: egy udvari mosdó kialakításának örülnének nagyon az óvoda dolgozói, illetve a hátsó részt a szomszéd háztól elválasztó kerítésre is ráférne a renoválás. Bár az épület gyönyörű, az óvoda pedig, ahogy Soproni Tamás mondta, unikális a kerületben, az idő vasfoga imitt-amott nyomot hagyott rajta: az alagsorból az ebédet a földszintre juttató „étellift” is felújításra, a tornaterem burkolata pedig cserére szorul.

 

A beszélgetés során felmerült. hogy Terézváros önkormányzata a későbbiekben egy az intézmény fölött lévő, önkormányzati tulajdonú ingatlant is a Játékvár óvoda rendelkezésére bocsát – természetesen felújítva. Egy szolgálati lakás, illetve egy közösségi tér kialakítása szerepel a tervekben, ahol fejlesztő foglalkozások és az angol nyelvű Kids Castle-program nyelvórái zajlanának.

 

 

 

Soproni Tamásnak, Terézváros polgármesterének és Miyazaki Jun humán ügyekért felelős alpolgármesternek is átnyújtott az óvodavezető
egy kis cserép bársonyvirágot, másképpen büdöskét

 

 

Közünk van egymáshoz

 

A szerda kora délutáni udvarátadó cseppet sem hasonlított egy száraz, hivatalos eseményhez: családias körbevezetés volt inkább, amelynek minden pillanata az egymásra figyelésről, a nehézségek és az örömök közös viseléséről tanúskodott.

 

Bár a járvány miatt most még félházzal sem megy az ovi, és a pedagógusok az első oltásukon már túl vannak, az önkormányzat ingyenes teszteket biztosított az intézmény számára, hogy a lehető legbiztonságosabban működhessenek. A covid-járvány sajnos itt is szomorú nyomot hagyott: nemrég elvesztették az óvoda legendás portását, Elza nénit, aki a kapun belépve mindig mosolyogva és öleléssel fogadta a gyerekeket. Mivel a megújult udvar némi kertészkedésre is ad lehetőséget, az egyik most még üresen álló földzugba hamarosan Elza néni bokrát ültetik majd el a gyerekek. Sok egyéb, többek között sárga és narancs bársonyvirágok mellé, melyekből, emlékül – a gyerekek által varrt kézimunkákkal egyetemben – mi is kaptunk egy kis cseréppel. Csak hogy ekképpen is közünk legyen egymáshoz.

 

 

 

Az óvónők az ajándékba kapott játékokat szortírozzák - bontogatni majd a gyerekek fognak
 

 

A Játékvár óvoda udvara fél év alatt, közel 105 millió forintból újult meg.

 

Szöveg: Csejtei Orsolya

Fotó: Tuba Zoltán/Képszerkesztőség