Megtartotta alakuló ülését a szépkorúakért dolgozó tanács

Az ülésen az élelmiszer- és a karácsonyi csomag összetételétől a Széchenyi fürdőbe szóló belépőkön át több olyan programról is szó esett, melyek könnyebbé és tartalmasabbá tehetik a szépkorúak életét. Ilyen például a „Szemüveget az időseknek” vagy a Fogadj örökbe egy nagymamát” kezdeményezés és a számukra az önkormányzat siófoki üdülőjében biztosított nyaralási lehetőség.

– „Terézvárosban több mint tízezer hatvan év fölötti ember él, akik nagyon különböznek egymástól. Van, aki aktívabb életet él, aki péntekenként eljár táncolni, vannak, akik a Terézvárosi Gondozószolgálat Idősek Klubjába vagy más klubokba járnak és akadnak olyanok is, akik jobban szeretnek csendben pihenni. Az Idősügyi Tanács célja, hogy ennek a heterogén csoportnak a körülményeit, életét javítsa” – mondta Soproni Tamás polgármester, az Idősügyi Tanács elnöke. – Az idősek életkörülményeinek alakulásában az önkormányzatnak is van szerepe – hangsúlyozta – ezért a felelősséget részben a városrész vezetése, képviselő-testülete viseli.

 

Jó szemüveghez jutnak a kisnyugdíjasok is

 

Szász Károly, az Idősügyi Tanács alelnöke, a kerület idősügyi tanácsnoka sajnálkozásának adott hangot, hogy a testület alakuló ülése és a személyes találkozás a járvány miatt majd félévet késett, de, mint mondta, ez idő alatt is igyekeztek érdemi munkát végezni. Ennek első, kézzel fogható eredménye a „Szemüveget az időseknek” program. Az alelnök tájékoztatása szerint a pályázatra ötvenhárman jelentkeztek, a szemüvegek is rövidesen elkészülnek. Hangsúlyozta, az akciót nem egyszeri alkalomként, hanem hosszú távra tervezik. Miyazaki Jun, humánterületért felelős alpolgármester elmondta, a tapasztalatok birtokában változtatnak majd a programon, hiszen a cél az, hogy minél több idős ember megfelelő, jó minőségi szemüveghez jusson.

 

 
Száasz Károly, a testület alelnöke részletesen beszámolt a már elindított és a közeljövőben megvalósuló programokról

 

Fogadj örökbe egy nagyszülőt

 

A Fogadj örökbe egy nagymamát, nagypapát kezdeményezésről Szász Károly elmondta, az ötlet az E10-ből indult. Lényege, hogy mivel az érettségihez a középiskolásoknak 50 óra közösségi szolgálatot kell teljesíteniük, a kerületben pedig nagyon sok egyedülálló vagy a családjával ritkán találkozó idős ember él, a helyi diákok, közösségi munkaként, segíthetnének nekik. Bevásárolhatnának, beszélgethetnének, együtt sétálgathatnának velük. Arra is lenne lehetőség, hogy az Idősek Klubjában szervezett programokhoz csatlakozva segítsék azok előkészítését, megvalósítását, lebonyolítását – tért ki a részletekre  Kelemen Krisztina, a Terézvárosi Gondozószolgálat vezetője.

 

Szász Károly tájékoztatása szerint már felvették a kapcsolatot az iskolákkal, melyek pozitívan fogadták a megkeresést, és máris akadtak olyan diákok, akik jelezték, szívesen segítenének az időseknek. A program a tervek szerint a várhatóan ősszel indulhat el.

 

Nyaralás és karácsony

 

A harmadik, már működő program az idősek nyaralásának biztosítása. Az önkormányzat siófoki üdülőjébe az elő és utószezonban sokkal több szépkorú juthat el – derült ki az idősügyi tanács alelnökének szavaiból. 

 

A szociális jellegű üdülés jóval olcsóbb a piaci árnál – azért a pénzért, amit a jövedelem függvényében fizetni kell, még sátorozni sem lehet a Balatonnál – jegyezte meg Szász Károly.

 

Soproni Tamás felkérte az idősügyi tanácsát, hogy vizsgálják meg a megkereséseket, kéréseket és tartsanak az érdeklődő szervezetekkel egy közös bejárást.

 

Az utolsó napirendi pontnál a tanács tagjai megvitatták, mi kerüljön az önkormányzattól szociális segítségként adott élelmiszer-, illetve karácsonyi csomagokba és a Széchényi fürdő belépői is szóba kerültek, melyet tavaly a járvány miatt elmaradó műsoros kerületi rendezvény helyett kaptak a szépkorúak. Az idei „ajándékozás” módja még kérdéses – Miyazaki Jun mérlegelendő érvként említette, hogy az egyéni belépőkkel több terézvárosi juthat el az önkormányzat támogatásával a fürdőbe.

 

Szöveg: D.Á.
Fotó: Ancsin Gábor / www.kepszerk.hu