Megosztásra mennek

Elsőre nehéz meghatározni, milyen helyen is vagyunk a Paulay Ede utca kellős közepén. Az biztos, hogy döbbenetesen jó jeges kávét készítenek az italpultban. Másfelől viszont egy menő ruhaboltnak tűnik a The Garden Studio & Café. Nem véletlen az sem, hogy vannak hazai dizájnertermékek is, lakásdekortól az ékszereken át a kiegészítőkig. Az étlap mediterrán fogásokat kínál, utóbbit így álmodta meg Merve Deprem, az elvarázsolt kis hely gasztroszekciójának bájos török alapítója.

Merve tanulni jött Budapestre hat évvel ezelőtt, aztán, ahogy ez néha előfordul, itt ragadt nálunk, és hogy most már hosszú távra tervez, azt bizonyítja ez a nagyszabású projekt is, amelyet magasan jegyzett divattervező barátnőjével, Tomcsányi Dórival közösen hoztak tető alá. Utóbbi ezúttal szó szerint értendő: az üzlethelyiség korábban a Tomcsanyi divatmárka bemutatóterme és műhelye volt, ez bővült ki 2019 végén török ihletésű gasztrohellyé, és persze megmaradt dizájnerboltnak is. A divattervező új kollekciói most is itt sorakoznak a fogasokon, és a legnépszerűbb koktél szintén az ő nevét viseli.

 

 

 

A törökök is meglepődnének

 

Ma már 30-40 magyar dizájner termékei csodálhatók meg és kaphatók is a boltban – ez egészül ki Merve családjának, felmenőinek hagyományos receptjein alapuló fogásokkal. A mediterrán életérzés garanciája egy olasz séf, aki nagy kreativitással készíti el a leginkább kis falatkákra, kencékre (mezzékre) fókuszáló kínálatot. Népszerű a csicseriborsó omlett, a török bagelszendvics, a répa- és a cukkinikrémek is.

 

„A török konyha Magyarországon nagyon beskatulyázott lett, gyakorlatilag mindenki a dönerre és a kebabra gondol, ha ezt a jelzőt meghallja, de nálunk se kebab, se döner” – mondja Merve, aki hozzáteszi, persze azért a törökök is meglepődnének, mert a konyhán nem használnak semmiféle húst és állati eredetű hozzávalót (sajtot, tejet, tojást). A kiváló jegeskávém is mandulatejjel készült. A fenntarthatóság minden tekintetben meghatározó missziója a The Garden Studiónak: az ehető hozzávalók is csak igazoltan fenntartható gazdaságokból kerülhetnek be a konyhába, emellett az ökotudatos szemlélet elvárás a kínálatba vett dizájnerek, iparművészek munkásságával szemben is. „Amikor a helyet berendeztük, nekünk is ez volt a vezérfonal: gyakorlatilag semmit sem vettünk újonnan, minden bútort mi újítottunk fel, keltettünk életre” – emlékszik vissza a kezdetekre Merve Deprem.

 

 

 

Örülni, közösen

 

Azóta sok nehézséget is meg kellett éljenek: a járvány a kisüzleteket, a vendéglátóhelyeket az átlagnál is jobban kivéreztette, a kényszerű bezárás, az óvatos újranyitás rendkívül nehéz helyzetbe hozta a The Garden Studiót is. „Az önkormányzatnak és a polgármesternek igazán hálásak vagyunk, nagy segítséget, az életben maradást jelenti, hogy lehetőséget kaptunk egy utcai terasz működtetésére, ami már akkor fogadhatta az embereket, amikor a vendégtérbe még nem lehetett bejönni” – mondja Merve, és fontosnak tartja hangsúlyozni: nagy segítség volna a környező lakók, szomszédok részéről is a nyitottság és a támogatás. „Ebben a nehéz időszakban szükség volna egy kis rugalmasságra, örüljünk közösen, hogy ismét lehet találkozni, megosztani az örömöket, a finom falatokat, a minőségi időt” – emeli ki.

 

A The Garden Studio ugyanis az életigenlésről, a lelassulásról, a chill outról szól, ráérősen bőséges, kétszemélyes török reggelikről, korlátlanul fogyasztható török teáról, a stílusosan proseccóval indított hétvégi délelőttökről, a megosztásról, kóstolgatásról, közös falatozásról, sőt, akár az élő zenéről is. És persze a fogyasztás előtt, után a nézelődésről, szemlélődésről, a hazai formatervezők, iparművészek remekeinek megcsodálásáról. Vagyis az életről.

 

Szövg: BK

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu