Megnyílt az Ünnepi Könyvhét

Kilencvenedik alkalommal rendezték meg az Ünnepi Könyvhetet. A megnyitónak ismét a terézvárosi Írók Boltja adott helyszínt.
A családias rendezvényt Simonffy Márta, a kerület alpolgármestere és Schein Gábor író, költő, irodalomtörténész nyitotta meg.
Simonffy Márta – miután köszöntötte a megjelenteket – Supka Gézától idézett. Az író kezdeményezésére szentelnek egy napot a könyveknek 1929. május 12-e óta.
 
 
 
Simonffy Márta alpolgármester köszöntötte a közönséget
 
„Az évnek egy napján (…) az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely (…) az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára…”
 
Az alpolgármester felidézte, hogy mindez 1957-ig történt így, amikor is „büntették, felfüggesztették és beszüntették” az irodalom ünnepét, és az írószövetség számtalan tagját ellenforradalmárnak ítélték, súlyos büntetésekkel.
 
 
Hangsúlyozta, hogy az íróknak sokat köszönhetünk, mert jelentős volt az elszántság, amivel a legnehezebb éveket is átvészelték. Megtartván azt a hitet, amivel Supka Géza elindította ezt a gondolatot, ezáltal bizonyítva az irodalom szerepét, jelentőségét és fontosságát. Végezetül megköszönte a jelenlévőknek, hogy meghallgatták.
 
 
Az eseményen Ágoston Béla szaxofonozott