Megnyílt a Rózsakert pihenőpark

Újabb szerethető hellyel gyarapodott Terézváros, ezúttal a Rózsa utcában. Soproni Tamás polgármester és az ötletgazda, Temesvári Szilvia zöldügyekért felelős alpolgármester átadta a közösségi kert előterében kialakított Rózsakert pihenőparkot. A borús idő ellenére jó hangulatú rendezvényen arra is fény derült, idén kik voltak a kerület legügyesebb, legötletesebb balkonkertészei.

„Nagyon nagy szükségünk van ilyen apró kis szigetekre, ahol ki lehet ülni olvasgatni, társasjátékozni vagy csak éppen elmélkedni a világ dolgain. Nemcsak Terézvárosban, de a belvárosban is kevés ilyen hely van – mondta Soproni Tamás polgármester pénteken a Rózsakert pihenőpark ünnepélyes megnyitásán. – Éppen ezért nekünk, akiknek az a legfőbb céljuk, hogy élhetőbbé tegyük ezt a több tízezer embernek otthont adó városrészt, minden ilyen pillanat győzelmet jelent.”

 

Kis zöld oázisok

 

A polgármester bejelentette, a Vörösmarty utca 47/B-ben a lebontásra kerülő ház helyére egy, a Rózsa utcaihoz hasonló park létrehozását tervezik. Szavai szerint, Terézváros minden pontján, ahol csak lehet, szeretnének növényekkel beültetett, zöld területeket létrehozni.

 

 
 
Soproni Tamás hangsúlyozta: minden újabb park győzelmet jelent

 

„Az ilyen kis zöld oázisok, mint ami itt született nagyon sokat jelentenek az itt élők életében a felmelegedéssel járó klímaváltozás korában – erről már Temesvári Szilvia, a kerület zöldügyekért felelős alpolgármestere beszélt. Elárulta, a Rózsa utca 51–53. szám alatt lévő  közösségi  kert  bejáratánál létrejött kis park nevét nem az otthont adó utcáról, hanem a virágok királynőjéről kapta: a padok köré épített pergolákra ugyanis hamarosan rózsákat fognak futtatni. Egy kert soha nincs kész igazán, a kicsinyke parkot a jövőben nemcsak gondosan ápolják, de folyamatosan tovább szépítgetik majd, tette hozzá az alpolgármester, aki nagy szerepet játszott a pihenőpark létrejöttében. Kezdeményezésének és a képviselő-testület döntésének köszönhetően jött létre több száz négyzetméteres kert és park az önkormányzat beépítetlenül álló telkén.

 

Az eső sem rontott el semmit

 

A társasházak tövében megbújó Rózsa park meseszerű látvány. Ezt a jelzőt nem is feltétlenül a megjelenésével érdemli ki, bár tényleg nagyon szép és barátságos, hanem azzal, hogy ott van, ahol. A megnyitó előtt fél órával az eső még csak lógatta a lábát, majd meg is érkezett, aminek a kert növényei bizton örültek, de láthatóan a megnyitóra összegyűlteket, a park majdani használóit sem kedvetlenítette el, hogy megáznak egy kicsit.

 

 

A közösségi kert és a Rózsa park ötletgazdája egyaránt Temesvári Szilvia alpolgármester

 

A megnyitó a keretében Soproni Tamás köszönetet mondott mindazoknak, akik munkájukkal, ötleteikkel hozzájárultak a Rózsa park kialakításához, és azoknak a balkonkertészeknek is, akik segítik az önkormányzat munkáját és a maguk és lakótársaik örömére zöldítik a társasházak folyosóit, erkélyeit. Az alpolgármester az önkormányzat vezetői, döntéshozói mellett Terézváros főkertésze, Rigó István és Dóka Szabolcs kertészeti vezető szerepét is kiemelte. Hangsúlyozta, külön köszönet illeti a kertészeti részleg összes munkatársát, mert a parkban található bútorok, a növényekkel beültetett virágágyak és minden, amit a kertben láthatunk őket dicséri, az ő kezük munkája.

 

A legügyesebb balkonkertészek

 

A beszédeket követően került sor az önkormányzat által meghirdetett balkonszépségverseny eredményhirdetésére. Az egyes kategóriákban a zsűri döntése a facebookos szavazatok alapján legjobbnak ítélt balkonkertészeknek az elismerő okleveleket és a jutalmakat Soproni Tamás polgármester, Temesvári Szilvia alpolgármester és Heltai László, a környezetvédelmi bizottság elnöke adta át.

 

Idén a legnagyobb zöld tömeget adó növényzet kategória első helyezettje Fehérvári Elvira lett. A legszebben virágzó kiültetés kategória nyertese közösen induló két szomszédasszony, Németh Piroska és Serege Istvánné Zsuzsanna. Legtöbb ehető vagy fűszernövényt tartalmazó balkonkerttel Csákvári Lili büszkélkedhet. Az ítészek szerint a beérkezett pályázatok közül Nagyné Serfőző Krisztináé bizonyult a legötletesebbnek.

 

 

 

Takácsné Garancsy Györgyi a legnagyobb zöld tömeget adó növényzet kategória bronzérmese, maga sem tudja, hány növény zöldell folyosóján és ablakaiban

 

Állhatatos kertészkedésért Csákvári Lili és Szabó György, a szomszédi összefogás jutalmaként: Németh Piroska és Serege Istvánné Zsuzsanna), valamint Hámori Szinger Margit és Farkas Judit különdíjat kapott. Intézményi kategóriában a Lendvay utcai Játékvár Óvoda és a Bajza utcai Általános Iskola bizonyult a legjobbnak.

 

Alkotótársak lettek

 

Az eredményhirdetés után az eső ellenére senki sem szaladt el. A jelenlévők kisebb csoportokban beszélgettek, cseréltek kertészeti ötleteket. Közben pedig, mintha csak egy baráti társaságban kapta volna elő a gitárját, Petruska játszott és énekelt. Aki kedvet érzett hozzá, az ecsetet ragadva csatlakozhatott Daniel Rupazowhoz és a kertet díszítő streetart mű alkotótársává válhatott.

 

 

Egy streetart alkotás is készült

 

Az arra járók közül is többen beugrottak pár percre, hogy megcsodálják a parkot, aminek kapuja immáron mindenki előtt nyitva áll.

 

Szöveg: Dobi Ágnes
Fotó: Berecz Valter/kepszerk.hu