Megnyílt a kedvezményes parkolóházas helyek lehetősége

Október elejétől az állandó lakóhellyel rendelkező terézvárosiak kedvezményes áron bérelhetnek helyet hat kerületi, illetve a kerület széléhez közeli parkolóházban. Ennek részletes szabályait, az igénylés menetét ismertetjük.

A képviselő-testület júliusban döntött arról, hogy a szolgáltatókkal történő szerződést követően október elejétől elindul az a rendszer, amelyben a lakossági parkolási engedélyekre jogosult terézvárosiak a kerületi (illetve egy esetben a kerület szélhez nagyon közeli) parkolóházakban kedvezményes áron bérelhetnek helyeket. Az önkormányzat vezetése az elmúlt időben több lépést tett a parkolási gondok enyhítése érdekében, a kizárólagos lakossági parkolás bevezetése után a kedvezményes parkolóházas lehetőség az újabb látványos fejlemény.

 

Az alábbiakban részletesen ismertetjük azokat a tudnivalókat, amelyek az új lehetőség igénybevételéhez szükségesek.

 

Jogosultság: Kedvezményes parkolóházi helyre azok az állandó lakóhellyel rendelkező terézvárosiak jogosultak, akik rendelkeznek lakossági parkolási engedéllyel, vagy teljesítik annak feltételeit. A kerületi lakossági parkolási engedélyekről itt találhatóak meg a legfontosabb információk: https://www.terezvaros.hu/ugyintezes?fbclid=IwAR1IH-57E80SoliSP9MXCmUFYhRsuDx2hsTDfK2sfpAUqRgmoOncV0-NY9M#parkolasi-engedely

 

Mire szerezhető jogosultság? A kerületi autótulajdonos kedvezményes áron – jóval a piaci ár alatt, bizonyos esetekben pedig annak töredékéért – havi bérletet vásárolhat jelenleg hat parkolóházban. A kedvezményt az önkormányzat és a szolgáltató közötti szerződés, valamint az önkormányzat anyagi hozzájárulása biztosítja.

 

Feltétel: A kedvezményes parkolóházi hely igénybevételéhez az autótulajdonosnak le kell mondania a közterületi ingyenes várakozás lehetőségéről.

 

Igénylés: Személyesen (Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálata: Eötvös u. 4.) vagy online – https://parkolas.eterezvaros.hu/ lehet igényelni a kedvezmény parkolóházas parkolást.

 

Online igénylés: Fontos tudnivaló, hogy az online felületen csak a regisztráció elindítása történik, a folyamat befejezéséhez mindenképp szükség van az ügyfélszolgálaton való megjelenésre.

 

Mi történik az ügyfélszolgálaton? Az autótulajdonos személyes megjelenésére azért van szükség, mert alá kell írnia az önkormányzattal kötendő „használati és díjfizetési megállapodás”-t. Ebben vállalja, hogy megszűnik számára az ingyenes közterületi parkolás lehetősége, továbbá vállalja a bérleti díj rendszeres megfizetését. Az autósnak a helyszínen meg kell fizetnie az első havi díjat – ez történhet bankkártyával vagy az online utalás elindításával. A parkolóházi helyre jogosult kerületi lakos ekkor kapja meg három szolgáltató esetében a bejutáshoz szükséges kártyát is. A további három parkolóház kártyáját a szolgáltató ügyfélszolgálatán lehet átvenni – természetesen az önkormányzattal kötött megállapodás aláírása után.

 

További díjfizetés, számlák. A helyért csak az első havi díjat kell befizetni az ügyfélszolgálaton, a további fizetés már történhet online, vagy átutalással. A számlát, illetve figyelmeztetést a havi díjfizetésre az autós által megadott e-mail-re küldi ki az önkormányzat.

 

Egyéb költség: Az megállapodás megkötésekor egyszeri 1920 forintos eljárási díjat kell megfizetni. Ez évente egyszer fizetendő összeg, nem a parkolás díja.

 

Mi történik az ügyfélszolgálati irodán történt ügyintézés után? Az autósnak ezt követően 48 óra áll a rendelkezésére, hogy kiváltsa a szolgáltatónál a parkolóházi engedélyt, vagyis ennyi ideig „él” még a közterületi engedélye. Fontos: ezt követően ugyanúgy fizetnie kell a parkolásért a terézvárosi közterületen, mint mindenkinek, akinek nincs engedélye.

 

Hány autóra váltható ki engedély? Háztartásonként két autóra is, a második díja természetesen magasabb. A parkolóházas lehetőség egy háztartáson belüli autók esetében „kombinálható”, vagyis kiváltható az egyik – például a gyakrabban használt – autóra a lakossági engedély, a másikra pedig a parkolóházi bérlet.

 

Kaphat-e valaki további kedvezményt? Igen, a nagycsaládosok (legalább három gyerek), valamint a nyugdíjasok a kedvezményes díjakhoz képest is alacsonyabb áron juthatnak a helyekhez.

 

Hol lehet kedvezményes parkolóházi helyet bérelni és mennyi áll rendelkezésre?

 

WestEnd parkolóház:, VI. Váci út 1-3. – 20 hely
Care Park Opera: VI. Zichy Jenő u. 9. – 10 hely
Care Park Székely: VI. Székely Mihály u. 3. – 15 hely
Care Park Kertész: VII. Kertész u. 28. – 10 hely
Hard Rock Hotel: VI. Nagymező u. 38. – 5 hely
Central Passage: VI. Paulay Ede u. 4. – 30 hely

 

Mi a bérletek havi ára? havi díj első autóra/havi díj második autóra/nagycsaládosok, illetve nyugdíjasok havi díja/piaci ár 2021-re:

 

WestEnd parkolóház:, VI. Váci út 1-3. 15.000/17.500/10.000 – piaci:  46.000
Care Park Opera: VI. Zichy Jenő u. 9. 25.000/40.000/20.000 – piaci: 70.000
Care Park Székely: VI. Székely Mihály u. 3. 25.000/40.000/20.000 – piaci: 55.000
Care Park Kertész: VII. Kertész u. 28. 20.000/30.000/15.000 – piaci: 40.000
Hard Rock Hotel: VI. Nagymező u. 38. 25.000/40.000/20.000 – piaci: nincs havi bérlet
Central Passage: VI. Paulay Ede u. 4. 25.000/40.000/20.000  – piaci: nincs havi bérlet

 

Meddig szól a szerződés? Az önkormányzat a jelenlegi tesztidőszakban 2022. január 31-ig köti meg az autósokkal a megállapodást. Az időpont illeszkedik a lakossági parkolási engedélyek kiváltásának éves időpontjához.