Meglepetések a Művészetek Sugárútján

A művészetek uralják az Andrássy utat október 4-től 6-ig, amikor is képzőművészeti és zenei csemegék közül válogathatunk a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Kodály köröndig.

Október 4-én délután az ötletgazda, Terézváros kultúráért is felelős alpolgármestere, Simonffy Márta és Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere nyitotta meg ünnepélyesen az első alkalommal megrendezett Művészetek Sugárútja programsorozatot.

 

 

Az eseményt Hassay Zsófia polgármester és Simonffy Márta alpolgármester nyitotta meg
 

Mint megtudtuk, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége „szabadtéri utcatárlatot” rendez az Andrássy út mindkét oldalán, a Bajcsy-Zsilinszky úttól az Oktogonon át egészen a Kodály köröndig. Ennek célja a magyar kortárs művészet sokszínűségének bemutatása, megismertetése. Az arra sétálók három napon át találkozhatnak a művészet különböző formáival, megcsodálhatják az óriás ruhaszobrokat, hétköznapi tárgyak felnagyított plasztikáit és nyomatokat a promenádi részen.

 

 

Az óriási ruhaszobrok az Andrássy út mindkét oldalán „felsorakoztak”

 

Ezenkívül meglepetésflashmobok, artisták, pantomimművészek és különböző zenei előadások kísérik a háromnapos rendezvényt, amelyet a Kodály köröndön zárnak vasárnap 17 órakor egy különleges kórustalálkozóval. A Budapesti Filharmóniai Társaság szervezésében rangos művészek adnak rövid koncerteket a Liszt Ferenc téren, de több helyszínen, látványos produkciókkal tarkítva, is felcsendülhet a muzsikaszó a hétvégén az Andrássy úton.

 


 

Sokan megcsodálták, fotózták a képzőművészek alkotásait

 

A Művészetek Sugárútja elnevezéssel megrendezett kiállítás és zenei eseménysor lényeges eleme, hogy a tárlat miatt az utca nincs lezárva sem a gyalogos-, sem az autóforgalom elől. Aki arra sétál, azzal szembesül, hogy a művészet, a formatervezés, a képzőművészet, a zene fontos és maradandó érték mindannyiunk számára. Jó, ha meglep, jó, ha elgondolkodtat és jó akkor is, ha „csak” élményt ad és örömöt.

 

 

Simonffy Márta, Terézváros kultúráért is felelős alpolgármestere álmodta meg az összművészeti utcafesztivált

 

A látottakon meglepődhetünk, esetleg nem tetszik, netán fel is háborít, vagy megértjük mindazt, amit közöl, és élményként marad meg bennünk. A sugárúton elénk tárul a kép, a zene, a plasztika, a mozgás művészete. Mindez nem múzeumban, hanem az utcán, a hétköznapokban, itt, Budapest promenádján.

 

Érdemes tehát ezen a hétvégén többször is ellátogatni az Andrássy út felé, itt ugyanis lépten-nyomon érdekes és értékes kulturális élmények várják a művészetek iránt fogékony közönséget.

 

Kórusok koncerteztek a Kodály köröndön

 

Vasárnap délután öt órakor a Kodály köröndön négy kórus rövid hangversenyével ért véget a nagyszabású háromnapos rendezvény. Az Örökifjú zenebarátok kórusa, Tóth Aladár Női kara, a Vox Caelestis és a ProFun Vegyeskara más és más stílusú műveket adtak elő, de stílszerűen mindannyiuk műsorán szerepelt egy-két Kodály szerzemény is.

 

 

Sorra készültek a közös fotók az élő szoborral az Andrássy úton

 

A felcsendülő énekszó nagyon sok arra sétálót, turistát állított meg, akik láthatóan örömmel csatlakoztak az amúgy is szép számmal összegyűlt hallgatósághoz.

 

 

A zárórendezvényen Magyaróvári Viktor karnagy vezetésével az Örökifjú zenebarátok kórusa  elsőként Kodály Zoltán: Adventi dalát énekelte el

 

A záró rendezvény házigazdája Tóth László, hangsúlyozta nemcsak a járókelőknek, de nekik, zenészeknek is izgalmas élményeket nyújtott a Bajcsy-Zsilinszky úttól a Kodály köröndig tartó összművészeti fesztivál.

 

 
 
A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke köszönetet mondott a kiállított művek alkotóinak és a fesztivál résztvevőinek

 

 

A Művészetek sugárútjának ötletgazdája és főszervezője, Simonffy Márta, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének elnöke köszönetet mondott a Filharmóniai Társaság elnökének, a karvezetőknek, a kórusoknak, Képzőművészeknek, dizájnereknek, öltözéktervezőknek, s mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.

 

 
 
Énekes Katalin vezényletével a ProFun Vegyeskar a Viva la misica című dalt két változatban, az eredeti és Erőd Iván feldolgozásában is előadta.

 

Zárszavában elmondta, a kezdeményezés célja az volt, hogy közelebb vigyék a kortárs művészetet azokhoz is, aki nem nagyon járnak múzeumokba, kiállításokra, komolyzenei hangversenyekre. Mint fogalmazott, nagyon nagy öröm számára, hogy sikerre vitték az eseményt. Reményét fejezte ki, hogy azon az úton, amelyen elindultak a fesztivál az első lépésnek számít, aminek lesz folytatása.

 

 

 

A köröndi koncertek harmadik állomásán a közönséget Tóth Aladár Zeneiskola Női kara és Gede Éva karnagy várta.

 

Simonffy Márta szavait követően páratlan szép élménnyel ajándékozva meg a hallgatóságot a Kodály Múzeum előtt a négy kórus közösen énekelte el a neves zeneszerző Esti dalát.

 

 
 
A Kodály Múzeum előtt a záródal elhangzása előtt Szebellédi Valéria vezényletével a Vox Caelestis Vegyeskar adott minikoncertet.