A zárt világban élők kitárulkozása

Két nap alatt hatvanhárom filmet vetítenek le az immár ötödik alkalommal megrendezett filmszemlén. A fogyatékkal élők, pszichiátriai és szenvedélybetegek, független filmesek és diákok alkotásai egy olyan világba vezetik be nézőiket, amelynek létezéséről mindenki tud, de valójában csak kevesen ismerik.

A közönség, az alkotók és a zsűri tagjainak köszöntését követően Fábián Gábor, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület elnöke a szemlén szereplő filmek ismeretében hangsúlyozta, tartalmas és izgalmas kétnapos program vár az érdeklődőkre. Mint fogalmazott: mivel az alkotók filmjeiken keresztül közvetített gondolatai, érzései erőteljesen hatnak a nézőkre, így a jelenlévőknek jó szórakozás helyett inkább zavartalan elmélyülést kíván.

 

Különös élményt nyújt, amikor sérült emberek, szenvedélybetegek mutatják be a filmek nyelvén mindazt, amit önmagukról, életükről és a világról tudnak, gondolnak, éreznek – mondta Mogyorósi Sándor, Terézváros jegyzője, a rendezvény egyik védnöke megnyitó beszédében.

 

 

Az V. Magyar Speciális Független Filmszemlét Terézváros jegyzője, Mogyorósi Sándor nyitotta meg

 

Hangsúlyozta: az alkotások egyértelmű üzenete, hogy ideje felülemelkedni az előítéleteinken, átértékelni mindazt, amit a fogyatékkal élőkről tudunk vagy tudni vélünk. A szemlén szereplő művek alkotóit ellátottként, családtagként, segítőként és elkötelezett művészként az vezérli, hogy az egészséges társadalomnak hitelesen mutassák be a fogyatékkal élők sorsát. A filmek kaput nyitnak a lélekre és a tudatra azáltal, hogy belső képeket, hangulatokat, vágyakat, szorongásokat jelenítenek meg. Megfogalmazásukkal oldódnak a feszültségek, felszínre kerülnek a kikívánkozó titkok.  

 

Mogyorósi Sándor köszönetet mondott a szervezőbizottság és a zsűri tagjainak, valamint a szervezőknek, a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesületnek és a Magyar Speciális Mozgókép Egyesületnek az ötletért, a szervezésért, a fáradhatatlan munkáért, amivel létrehozták az ország egyetlen tematikus filmfesztiválját, ami a fogyatékkal élők világára irányítja a figyelmet.

 

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt alkotások készítői számára a Magyar Nemzeti Filmalap, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a VI. kerületi polgármesteri hivatal, a Gyógypedagógia Fejlesztéséért Alapítvány és az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara ajánlott fel értékes díjakat, amelyeket a második napi, november 20-ai díjkiosztó gálán adnak át.