Megkérdeztük: Mit szólnak a hétvégi forgalomkorlátozáshoz?

A május 1-je és 3-a közötti hétvégén lezárták a Dohány utca, az Erzsébet körút, a Nagymező utca, az Andrássy út és a Kiskörút által határolt területeket. A Soproni Tamás, Terézváros, valamint Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere által közösen meghozott, ideiglenes intézkedés célja a helyiek parkolásának elősegítése és a levegőszennyezettség csökkentése volt.

Ezen a májusi hétvégén tehát az átmenő forgalom nem, de az ott élők (ide értve azokat is, akiknek lakcímkártyájukon más cím szerepel, viszont életvitelszerűen a kerületben tartózkodnak), ott dolgozók, rokonuknak bevásárlók továbbra is behajthattak a területre. Ennek betartását a kerületi rendészet és a közterület-felügyelet munkatársai ellenőrizték.

 

Összeállításunkban terézvárosiakat, illetve a forgalom elterelésében résztvevőket kérdeztünk arról, mit szóltak az új rendelkezéshez?

Kocsis Tilda

– Itt lakom Terézvárosban, igaz, hogy a Körúton kívül, de sokat járok a Király utca környékére is. A hosszú hétvégén is megfordultam ott és nagyon jól éreztem magam. Olyan csend volt, hogy nyugodtan lehetett beszélgetni a szabadban, alig jártak autók, nem volt zaj, kipufogófüst. Nekem is van autóm, de megmondom őszintén, a kerületben alig használom, itt ugyanis nincs értelme. Minden elérhető közelségben van gyalog, vagy biciklivel és parkolni is nagyon nehéz. Épp ezért leginkább kerékpározni szoktam, de a forgalmas Király utcán csak nagy nehézségek árán lehet megtenni. Most biciklizni is nyugodtan lehetett, köszönet ezért. Másokkal is beszéltem a hétvégi korlátozásról és mindenki úgy vélekedett, hogy ez egy jó ötlet, jó kezdeményezés, örülnénk, ha nem csak egy-egy hétvégére vezetnék be, hanem állandóra. Szerintem a bulinegyed turistái és a színházak látogatói is ki tudnak sétálni a körútig, ahol aztán foghatnak taxit maguknak, ha megunják a sétát.

Merle Viktor

- A Liszt Ferenc téren nőttem fel és most is itt lakom, így sokat járok a környéken. Mostanában még többet jövök-megyek a kerületben, mert sajnos a járvány kitörése óta nem tudok dolgozni, viszont önkéntes munkát végzek Terézvárosban. A hétvégén hihetetlen csend volt a Király utcán és a környező utcákban. Olyan volt, mint egy szanatóriumban. Egyébként itt óriási a közlekedési káosz, sok veszélyes helyzet alakul ki és ez senkinek sem jó: az itt élőknek sem és a szórakozó külföldieknek sem. Európa sok nagyvárosában jártam, és azt tapasztaltam, hogy ezekben a belvárosi negyedekben sétálóövezeteket hoznak létre, amelyek remekül „működnek”. Szerintem, itt is véglegesen ki kéne tiltani az átmenő forgalmat. Ezzel a helyiek parkolási gondjai is megoldódnának, de az áruszállítók is könnyebben tudnának megállni a célállomásukon és a rakodás után szépen elhagyhatnák a területet. Az sem mellékes, hogy egy sétálóövezetben az ingatlanok is többet érnek.

Hankó András

– Közterület-felügyelőként dolgoztam a hosszú hétvégén a Király utca és Nagymező utca kereszteződésében. Feladatunk az volt, hogy az erre közlekedő autósokat megkérdezzük, mi célból hajtanának be a lezárt területre, oda ezúttal ugyanis csak a célforgalmat bonyolítókat engedhettük be. A többség tőlünk tudta meg, hogy ezen a hétvégén ez a szabály, de tudomásul vették. Óránként úgy 30 autót engedtünk be és 5 sofőrjének vissza kellett fordulni. Nekik segítettünk abban is, hogy milyen alternatív útvonalon érik el a céljukat. Az adott területen lakók, a hozzájuk látogatóba érkezők természetesen behajthattak és a futárok is zavartalanul végezték a munkájukat. Sok olyan visszajelzést kaptunk, hogy örülnek ennek az új szabálynak, üdvözlik a kezdeményezést, mert a lakók nyugalmát védjük ezzel. A visszafordított sofőrök nagy többsége nem vette zokon az intézkedést, csak kevesen voltak, akik morgolódtak.