Mától dombormű őrzi Hofi Géza emlékét az Anker közben

„A szobor, ha jó, ha rossz, megmarad. Amit én csinálok, az véget ér aznap este” – idézte Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a legendás művész domborműves emléktáblájának avatóünnepségén Hofi Géza, a Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas humorista azon kevés mondatát, amely utólag tévedésnek bizonyult. Hofi Géza ma lenne 85 éves. Ebből az alkalomból avatott az önkormányzat emléktáblát díszpolgárának tiszteletére egykori lakóhelyén, az Anker köz 1-3-nál.

„Ez Géza!” – idézte fel az érzést Hoffmann Ildikó, a művész özvegye, amikor először pillantotta meg az önkormányzat pályázatára érkezett alkotások között Megyeri János szobrászművész tervét. Elárulta, ez azért volt különleges pillanat, mert a zsűrizésnél a kapott fényképek alapján még nem ezt a tervet tartotta a legjobbnak, Megyeri János alkotása azonban rabul ejtette.

 

Megyeri János, a dombormű alkotója az ünnepségen elmondta, nem szokott pályázatokon részt venni, azért döntött úgy, hogy indul, mert nemcsak szerette a művészt, de korának meghatározó alakjának is tartotta.

 

 
Szilágyi Erika képviselő, Hofi ildikó és Megyeri János szobrászművész az emléktábla avatásán

 

Az emléktábla kezdeményezője, Szilágyi Erika önkormányzati képviselő az ünnepségen elmesélte, a pandémia miatti korlátozások jelentős akadályokat gördítettek a megvalósítás útjába. De arra is kitért, milyen fantasztikus volt, amikor a legendás művész egykori lakóhelyének, az Anker közi társasháznak a lakói kivétel nélkül igent mondtak a tábla ötletére, vagy amikor a képviselő-testület tagjai pártállástól függetlenül, egyhangúlag fogadták el az emléktábláról szóló javaslatot. De azt is a nagyszerű pillanatok közé sorolta, amikor kiderült, a szoros határidő ellenére 22 pályamű érkezett az emléktábla elkészítésére meghirdetett pályázatra, és még határon túl élő művész is jelentkezett. Mint mondta, számára nagyon nagy öröm, hogy teljesült az a kívánsága is, hogy a zártkörű díjátadóval ellentétben a tábla avatását már maszk nélkül, a terézvárosiakkal, a rajongókkal, pályatársakkal közösen lehetett megtartani.

 

 
A körzet önkormányzati képviselője, Szilágyi Erika nemcsak az emléktáblaállítás ötletgazdája. de sokat tett megvalósításáért is

 

Malek Miklós, a barát és pályatárs, Hofi dalainak szerzője beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akiknek része volt abban, hogy emléket állíthattak az egészen kiváló művésznek és időtálló életművének. Óriási dolognak nevezte, hogy alig él olyan ember az országban, aki ebből az életműből ne tudna legalább néhány mondatot idézni. „De óriási dolog az is, hogy Hofi Géza mindig megmaradt egyszerű embernek, aki mindig felvállalta, honnan jött, soha nem akart átalakulni, ebből az egyszerűségből erényt tudott kovácsolni” – fűzte hozzá.

 

 
Malek Miklós nemcsak dalainak egyik szerzője, de több mint 1500 alkalommal lépett fel Hofi Gézával

 

A tábla leleplezését Bödőcs Tibor humorista fellépése előzte meg, aki egy képzeletbeli minisztérium képviselőjeként emlékezett Hofi Gézára.

 

 
Bödőcs Tibor elmondta, amikor először vett jegyet a Madách Kamara Színházba Hofi előadóestjére, hatalmas sor kígyózott a romkocsma-negyed mélyéig

 

Soproni Tamás polgármester reményét fejezte ki, hogy a domborművel méltó emléket tud az önkormányzat állítani az egyik legnagyobb magyar humoristának, az utolsók egyikének, akit egy teljesen megosztott ország szinte minden polgára egy kicsit magáénak érez.

 

 

A polgármester hangsúlyozta, Hofi Géza viccei soha nem voltak öncélúak, társadalom- és elitkritika volt a humorában

 

Szöveg: D.Á.

Fotó: Tuba Zoltán/kepszerk.hu