Mária néni operaénekes volt

A kerületünkben lévő Ódry Árpád Művészotthon lakója, Szepessy Mária 95. születésnapját ünnepelte a közelmúltban, s ez alkalomból Császárné Csóka Ilona önkormányzati képviselő is felköszöntötte.

Mária néni két éve lakik a Lendvay utcában lévő Ódry Árpád Művészotthonban, itt fogadta a hozzá érkező vendégeket, keresztlányát, dr. Pásztor Zsuzsannát és Császárné Csóka Ilonát, Terézváros önkormányzati képviselőjét, a humán bizottság elnökét.

 

Szepessy Mária mezzoszoprán operaénekes volt, sok szép szerepet eljátszott Pesten és Innsbruckban is

 

Mária néni korát meghazudtoló vitalitásról tett tanúbizonyságot. A mosoly ottlétünk alatt mindvégig kiült az arcára, érdeklődően elbeszélgetett a vendégekkel, még a fényképezőgépet is közelről megvizsgálta. Azt mondta, fogalma sincs róla, mi a hosszú élet titka, ő egyszerűen csak élte az életét, ami persze elég változatos és izgalmas volt, hiszen operaénekesként járta be a világot.

 

 

 

Az ünnepelt Császárné Csóka Ilona (balról) és dr. Pásztor Zsuzsa társaságában

 

– Fiatal lányként elvégeztem Pesten a Zeneakadémiát, remek emberek tanítottak, még Kodály Zoltán is vizsgáztatott. Aztán sokáig énekeltem az Operaházban, majd tíz évet töltöttem el Innsbruckban, odakötött egy szerződés – mesélt karrierjéről Szepessy Mária, aki kedvenc partnerei között említette Simándy Józsefet, Melis Györgyöt. A régi időkre szívesen emlékszik és természetesen imádja a zenét. Boldogan nézi a klasszikus zenét, operát bemutató zenecsatornákat, és kedves keresztlányával, dr. Pásztor Zsuzsával még kirándulni is szoktak vidékre. Mária néni az Ódry otthonban – járókerettel ugyan, de – naponta többször is lemegy a kertbe és jókat levegőzik, napozik. Régen örömmel járt úszni és még síelni is tud. Mint megtudtuk, sosem ment férjhez, saját családja nem volt, testvére gyermekével viszont a mai napig remek a kapcsolata.

 

Mária néni számára Császárné Csóka Ilona a látogatás során átadta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét, valamint Hassay Zsófia, Terézváros polgármesterének oklevelét is.