Margit néni kilencven éves lett

Kilencvenedik születésnapja alkalmából köszöntötte Simonffy Márta, Terézváros alpolgármestere Valicsek Ferenc Flóriánnét, Margit nénit a Vázsonyi Vilmos Idősek Otthonban. A jeles évforduló alkalmából az alpolgármester – az ajándékok mellett – átadta Orbán Viktor miniszterelnök köszöntőlevelét, valamint Hassay Zsófia, Terézváros polgármesterének oklevelét.

 

A születésnapi ünnepség családias hangulatban telt, az otthon vezetőjén és munkatársain kívül jelen volt ugyanis Margit néni lánya és öt unokája közül Annamária is.

 

 
Margit néni családjával, balján a lánya, jobbján az unokája

 

Margit néni kilencven esztendővel ezelőtt a Békés megyei Füzesgyarmaton látta meg a napvilágot, édesapja a Horthy-birtok lovásza volt. Édesanyja a nyolc gyermeket és a ház körüli tennivalókat látta el. A család később Karcagra költözött, a háború után édesapja feljárt a fővárosi építkezésekre, ahová magával vitte a nagyobb gyerekeket is.

 

Margit néni az építkezéseken sokféle mesterség fogásait elsajátította, így később egyáltalán nem jött zavarba, amikor ki kellett festenie a lakásukat. De az inkább férfias munkákon kívül a kézimunkához is nagyon értett. Még Karcagon megtanulta a csipkeverést, nagyon szeretett hímezni és kötni.

 

 
Simonffy Márta adta át az ünnepeltnek az önkormányzat ajándékát és a miniszterelnök köszöntőjét

 

Hosszú időn keresztül egy fővárosi kötőipari cég bedolgozójaként zoknikat kötött, amit a cég Svájcban adott el. Később egészen nyugdíjba vonulásáig a Nehézipari Minisztériumban, majd az Ipari Minisztériumban hivatalsegédként dolgozott. Szívének kedves emlékként elevenítette fel, hogy rendszeresen bejárt a Parlamentbe, s ott számos neves politikussal, köztük Orbán Viktorral is többször összetalálkozott.

 

Unokája nevetve mesélte, hogy nagymamája kézimunka-tudományát nemcsak a lányoknak, hanem a fiúknak is továbbadta. Így náluk nemtől, kortól függetlenül mindenki tud kötni. Mint kiderült, vezetni is a nagyitól tanultak, noha Margit néni már benne volt a korban, elmúlt 52 éves, amikor jogosítványt szerzett. A kissé késeinek tűnő elhatározás mögött az állt, hogy volt Bicskén egy telke, ahol a szőlőtől a zöldségekig nagyon sok mindent megtermelt. A buszmegálló pedig túlságosan messze, a kerttől több mint 2 kilométerre volt. Nehéz volt a gyümölccsel megrakott kosarakat, szatyrokat cipelni. Amikor elunta a cipekedést, megtanult vezetni, és vett egy jó kis Skodát.

 

Margit néni „mottója”, amit lányának, majd minden unokájának és a 12 dédunokájának szinte az unalomig ismételgetett, „a lehetetlen nem létezik”. Ezt ő nagyon komolyan is gondolta, hiszen 80 évesen az ásástól a kapálásig minden munkát elvégzett a több mint 900 négyszögöles telken. 

 

Búcsúzáskor csak annyit mondott: a hosszú élet titkát ő bizony nem tudja, valamiért ilyen sokáig itt hagyta őt a jóistenke. „Ő bizonyára tudja, mi volt a terve vele.”