Maradhatnak az Anker köz teraszai

Az egy hónapos próbaidőszak eredményeként továbbra is üzemelhetnek az Anker köz teraszai – derült ki a tegnapi fórumon.

Az Anker közben vendéglátóhelyeket üzemeltető vállalkozók még tavasszal teraszok nyitásához kértek engedélyt az önkormányzattól, ám ezt az ott élők egy része ellenezte. A lakók és a vállalkozók részvételével május 27-én fórumot szerveztek annak érdekében, hogy közelítsék egymáshoz az álláspontokat. Az egyeztetéseket Szilágyi Erika, a körzet önkormányzati képviselője vezette, ő maga többször is tartott utcafórumot az Anker közben, a társasházak közösképviselőit és magukat a lakókat is folyamatosan tájékoztatta a történésekről.

 

 

Szilágyi Erika képvielő és Tódor Csilla, az Anker köz társásházainak közösképviselője a fórumon

 

 

A május végi fórum eredményeként a lakók úgy döntöttek, hogy adnak egy esélyt a teraszosoknak azzal az elvárással, hogy ígéreteiket betartják, s az Anker köz a kitelepülések után valóban egy kulturált utca lehet. Így az engedélyeket egy hónapra kapták meg az önkormányzattól a vendéglátósok, ezzel mintegy próbaüzemet indítva a teraszokat a több éves szünet, és az idei, gazdasági vészt is hozó járványidőszak után.


Az egy hónapos próbaüzem végéhez közeledve, július 7-én ismét fórumra hívták az Anker közben élőket és a vendéglátósokat. Az összejövetelen Szilágyi Erika képviselő mellett ott volt Bodó Krisztina, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési főosztályának vezetője, és a rendőrség képviseletében, Miklósi László körzeti megbízott is.

 

 

A rendőrség képviselői is eljöttek, hogy meghallgassák a lakók és vendéglátósok kéréseit

 

 

Mint azt a fórum résztvevői megtudták, sem az önkormányzathoz, sem a közterület-felügyelethez nem érkezett a teraszokat érintő lakossági panasz az elmúlt egy hónapban. Azok a jelzések, melyek Szilágyi Erika képviselőhöz eljutottak inkább a környék közbiztonságát érintik:


– A vendéglátóhelyek tulajdonosai azt vállalták, hogy a teraszokat legkésőbb 22 óráig bezárják, ezután a székeket és asztalokat bepakolják a közterületről. Csütörtöktől vasárnapig, a zárás után a saját embereikkel őrzik az Anker közt. Az önkormányzat pedig azt vállalta, hogy az egy hónapos próbaüzemelés alatt a közterület-felügyelet munkatársai a 22 órás zárás után fokozottan ellenőrzik a helyszínt. Úgy értesültem a lakóktól, hogy mindez megtörtént, a teraszok üzemelése nem okozott kellemetlenséget az itt élőknek. Ugyanakkor vannak olyan jelenségek, melyek korábban és most is gondot okoznak, ilyen például a hajléktalan emberek jelenléte, a szemetelés, időnként agresszív fellépésük, illetve a prostituáltak megjelenése a lépcsőházakban. Ezek mind a közbiztonságot érintő kérdések, így a rendőrségtől kérünk segítséget a megoldáshoz – hallhattuk a körzet önkormányzati képviselőjétől, aki a kerület főépítészét idézve hozzátette, a mintaszerű működést követően most már a tervszerű működésre kell áttérni. Ez azt jelenti, hogy a vendéglátósoknak részletesen kidolgozott terveket kell készíttetniük az egységes utcabútorokkal berendezett Anker közről, s ezeket a terveket az önkormányzattal és a lakókkal is egyeztetni kell a végleges forma elérése
érdekében.

 

 

Egyelőre nincs tömeg az Anker közben, még a teraszokat sem népesítik be a külföldi vendégek

 

 

Eredményesen zárul le tehát egy fejezet az Anker közi teraszok ügyében, de még hosszú és sok munkát, egyeztetést igénylő út vezet a valóban pezsgő, de élhető, kulturált utcakép eléréséhez.

 

Gajdács Emese

Fotó: Adrián Zoltán/kepszerk.hu