M.É.Z.-édes este ír és skót dalokkal

Vidám körtáncot járt a közönség a M.É.Z. együttes péntek esti koncertjén, a Hunyadi téren.

Egy igazi ír kocsmában érezhették magukat mindazok, akik – az egyáltalán nem balszerencsés – péntek tizenharmadika estéjén a Hunyadi téri zenepavilon környékén jártak, talán csak a Guinness sör hiányzott a kezekből. A M.É.Z. együttes vérpezsdítő zenéje valódi bulihangulatot teremtett, a legbátrabbak a program második felében egy táncház keretében az ír és skót táncokat is kipróbálhatták – természetesen élőzene kíséretében.

 

 

Az Eötvös 10 Népek zenéje programsorozatának mostani fellépője, a M.É.Z. tagjai az elsők voltak Magyarországon, akik a Brit-szigetek nemzeteinek muzsikáját próbálták megkedveltetni a hazai közönséggel. Kezdeti nehézségeikre utal a banda neve is: a M.É.Z. ugyanis Meg nem Értett Zenekart jelent. Mint mondják, nekik nem céljuk, hanem dolguk van.

 

 

Az együttes 1988-ban alakult, mára már országos ismertség, több CD és több mint 2100 koncert áll mögöttük. Főként ír és skót tradicionális dallamok, balladák, kocsmadalok alkotják a repertoárt több száz év népzenei kincséből merítve. Az ír kivándorlás miatt több Amerikából származó dal is elhangzott a koncerten. A kilencvenes években kétszer is a Jethro Tull előzenekaraként léptek fel, 1998-ban pedig Földes László Hobóval közösen, az ő fordításait is felhasználva elkészítették az együttes első magyar nyelvű lemezét.

 

 

A csapatban Kuklis Henrik (ének, vokál, ütőshangszerek), Pálvölgyi Ádám (mandolin, basszus, vokál), Turzó Sándor (gitár, brácsa, bendzsó, vokal) és Párniczky Ede (hegedű, mandolin) szerepel.

 

 

Terézváros szereti ezt a fajta muzsikát, ezt bizonyítja az is, hogy a közönség megtöltötte a zenepavilon előtti teret. A koncertet szervező Eötvös10 munkatársai újabb és újabb székeket hoztak az érkezőknek, végül mégis volt, aki állva tapsolta végig a bulit. A népesebb eseménytől nem kellett tartani az egészségük miatt aggódóknak sem, a kapunál ugyanis mindenkitől elkérték a Covid védettségi igazolványt. Kulturált, jó hangulatú, kellemes nyáresti program részesei lehettünk ezen a boszorkányos napon.

 

Gajdács Emese