Lobog az első gyertyaláng

Vasárnap kora este felgyúlt Terézváros adventi koszorúján az első gyertya – a zenei aláfestést a Bajza utcai Általános Iskola kórusa adta, az est fényét pedig Horváth Zoltán kanonok, az Avilai Nagy Szent Teréz templom plébánosa emelte ünnepi gondolataival.

Évek óta a Hunyadi téri zenepavilon ad helyet Terézváros adventi koszorújának, melyen november utolsó vasárnapján a Bajza utcai Általános iskola két kis diákja, Vanda és Lola gyújtották meg az „eljövetel” első, hitet jelképező gyertyáját.

 

Az egész nap aggasztóan harciaskodó, esős időjárás is elcsitult estére – ahogy az ember belépett a térre és meghallotta a Bajzás kórus csilingelését, akármilyen napja is volt, nem tudta nem megérinteni a zenepavilon körül kibontakozó meghittség. „…ujjong a szívünk, dalra gyúl, nincs már messze az Úr” – énekelték a gyerekek, olyan átszellemülten, hogy az szinte örömbe burkolta az egész teret, már önmagában fényt hozott a sötétbe.

 

 

 

 

„A most kigyúló fények itt a Hunyadi téren vagy az Andrássy úton azt jelzik számunkra, hogy nem kell sötétségben élnünk, hiszen 2000 esztendeje megszületett a világ világossága. A Mennyei Atya azért küldte őt erre a világra, hogy az emberek többé ne a bűn sötétségében, hanem Isten szeretetének a szabadságában éljenek” – hívta fel a figyelmet Horváth Zoltán kanonok az advent, majd az azt követő karácsony lényegére. Útravalót is adott a jelenlévőknek: „Úgy tudunk méltó és tiszta lélekkel készülni a szeretet ünnepére, ha keresünk olyan lehetőségeket, olyan alkalmakat, amelyekben egymásért áldozatot hozunk a jóban. Vagyis lemondunk önmagunkról, és valamit megteszünk azért, akit szeretünk. Adhatjuk akár csak a türelmünket, de ölthet tárgyiasult formát is ez a szándék.”

 

 

 

Horváth Zoltán kanonok

 

 

Terézváros önkormányzata ezúttal utóbbival, egy kis ajándékkal kedveskedett az ünnepi műsort adó gyerekeknek, melyet Soproni Tamás polgármester és az est afféle házigazdája, Töreki Milán, a TEKA elnöke adott át a kis kóristáknak. 

 

 

 

Töreki Milán

 

Ahogyan ő is mondta az első gyertya fénye mellől: Boldog és szeretetben teljes ünnepi készülődést kívánunk!

 

Szöveg: Cs.O.

Fotó: Adrián Zoltán/Képszerkesztőség