Lézeres berendezés a gyógyítás szolgálatában

Szakmai fórumon mutatták be március 26-án a Terézvárosi Egészségügyi Szolgálat (TESZ) szakemberei számára azt a nagyobb teljesítményű, lézeres berendezést, amely a kerületi betegek gyógyítását szolgálja majd.

A TESZ reumatológiai szakrendelésén eddig egy kisebb teljesítményű lézer állt rendelkezésünkre, most az önkormányzat támogatásával beszereztünk egy nagy teljesítményű, emiatt mélyebben fekvő és súlyosabb elváltozások kezelésére is alkalmas berendezést, amely április közepétől a fizikoterápián lesz elérhető. Immár nemcsak reumatológusok, hanem más szakorvosok, sebészek, bőrgyógyászok, fül-orr-gégészek, szájsebészek is javasolhatják a kezelést. A szakmai napon ezekről az újabb lehetőségekről tartottunk tájékoztatást és megbeszélést – mondta el érdeklődésünkre dr. Czermann Imre.

 

 

Az előadásra a TESZ szakorvosait, szakdolgozóit, családorvosokat hívtak meg

 

A TESZ igazgató főorvosától megtudtuk, hogy a hagyományos lézerek nyalábszerű fényét a szem pontszerűvé fókuszálja: ez a nagy teljesítménysűrűség károsítja a szemet és a besugárzott szövetek környezetét is. Ezeket az eljárásokat csak orvos végezheti, a saját szemének védelme mellett. Ezzel szemben a TESZ-ben is használt „safe” laser, mint a neve is jelzi, biztonságos, hiszen a hagyományos lézerekkel ellentétben a fénye nem párhuzamos, és optikailag sem lehet pontszerűvé fókuszálni, nem roncsolja a szöveteket, de a polarizált fényű lámpáknál hatékonyabb.

 

Czermann főorvos felhívta figyelmet arra is, hogy a safe laser kizárólag kivizsgált betegek esetén, orvos által diagnosztizált kórképekben alkalmazható: csillapítja a fájdalmat, fokozza a vérkeringést és az anyagcserét, gyorsítja a gyógyulást. A leggyakrabban régóta fennálló, elhúzódó panaszok kezelésénél használják, ízületi fájdalomnál, izomtapadás körüli panasznál, steril ízületi bántalomnál és leginkább a degeneratív, „kopásos” elváltozásoknál a gerincoszlop vagy bármely ízület esetén.

 

 

Az új eszközt a gyártócég ügyvezetője, Rózsa Tamás fejlesztőmérnök mutatta be
 

– A safe laser nagyon sok betegség esetén hatásos, mégsem csodaszer. Sokrétű alkalmazhatóságának a „titka”, hogy a szervezet öngyógyító folyamatait erősíti, döntően a vérkeringés, a mikrocirkuláció, az immunrendszer, a sejtosztódás, a regeneráció, az oxigénháztartás, az enzimszintézis, a sejtmembrán áteresztőképességének befolyásolásával. A safe laser kezelés a természet gyógyító folyamatait erősíti, ahogy kétezer évvel ezelőtt a római Petronius fogalmazta: „medicus curat, natura sanat”, „az orvos kezel, a természet gyógyít” – fogalmazott dr. Czermann Imre, a TESZ főigazgatója.